Навчатися завжди вчасно

Переглядів: 876

27 січня 2021 11:26

Навчатися завжди вчасно фото

А ви знаєте, що в Мелітополі отримати додаткову освіту можуть мешканці будь-якого віку. І не дивно, бо Мелітополь є першим містом України, що інтенсивно розвиває освіту дорослих.

Ще в 2016 році ми стали членом Всесвітньої мережі міст, що навчаються, а соціальне підприємство «Центр освяти дорослих «Перший» вже третій  рік проводить курси, майстер-класи, тренінги, де допомагає дорослим отримувати додаткові знання та навички.

Довідка: Громадська спілка «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший» (далі — ЦОД «Перший») була заснована восени 2018 року  як відповідь на виклики бурхливого та швидко змінного сьогодення, коли найважливішою навичкою будь-якої сучасної людини стало вміння навчатися впродовж життя. Ініціатором створення ЦОД «Перший» стали дві громадські організацій – Українська асоціація міст, що навчаються та Офіс розвитку громади.

Комп’ютерні курси «для бабусь», ярмарки тренінгів та майстер-класів, курси шиття для людей з інвалідністю  - ці всі корисні навчальні програми в Мелітополі були реалізовані саме завдяки Центру освіти дорослих.

"Соціальний фонд", де розпочинала громадську діяльність Тетяна Однорог, також допомогав дорослим отримувати нові знання

Нещодавно ЦОД «Перший» публічно звітував про досягнення,  а також ділився планами.

Хвалитися є чим:

За 2020 рік проведено майже півсотні тренінгів, курсів, майстер-класів, учасниками яких стало 464 мелітопольця.

Програма «Першого» з вивчення жестової мови посіла друге місце в конкурсі, який проводить Українська асоціація освіти дорослих.

В цьому ж конкурсі, але в іншій номінації, перше місце зайняв проект Херсонського держуніверситету з навчання людей похилого віку цифровий грамотності. Перед початком його реалізації представники вузу звернулися в Центр освіти дорослих «Перший», щоб ті навчили їх викладачів працювати з віковими учнями.

А головне, на найближчу сесію міськради (29 січня) винесена програма «Розвиток освіти дорослих» на п’ять років – і це вже ознака сталого розвитку і того, що питання освіти дорослих стає важливим не тільки для окремих ентузіастів, але і для Мелітополя, і для України.

Серед заходів найактуальніші нині програми - організація курсів з вивчення української мови для різних категорій населення, підвищення рівня цифрової грамотності населення міста проведення семінарів, тренінгів, освітніх програм для людей похилого віку, створення центру для мешканців міста 50+.

Партнери ЦОД "Перший" прийшли обговорити подальшу співпрацю

Голова правління ЦОД «Перший» Тетяна Однорог говорить, попереду ще багато викликів. Корективи вносить саме життя. Після введення карантину, наприклад, з’явилася потреба в курсах самоорганізації. Підвищити кваліфікацію з  комп’ютерної грамотності знадобилось не тільки літнім людям, а і людям середнього віку, бо спілкування перейшло в інтернет.

- У нас багато довготривалих курсів, а комусь потрібні більш вузькі напрямки. Навіть на курси з шиття приходять хтось навчитися кроїти, а хтось - пришивати ґудзики. Тож будемо курси  оптимізувати., - говорить Тетяна. Зауважує основним викликом для ЦОД був і залишається пошук шляхів підвищення якості життя дорослого населення міста Мелітополь та Мелітопольського району

"Двигун прогреса", голова правління ЦОД "Перший" Тетяна Однорог

Впевнені, що ЦОД з усім справиться на відмінно.

А коли ж відпочивати? Тетяна Однорог посміхається: донори підтримали ідею створити в Мелітополі  гончарну майстерню. Зараз уже іде закупівля необхідного обладнання.

- Для мене робота з глиною – це релакс, отже відпочивати будемо там, - говорить Тетяна.

Звісно, доторкнутися до «релаксу» зможуть усі – тренінги і майстер-класи будуть доступними для партнерів ЦОД.

А ще прямо з січня запрошують всіх, хто бажає, на навчальні програми, що стартують найближчим часом. Тут можна буде повчитися сімейній взаємодії, зрозуміти як боротися з вигорянням, засвоїти правила роботи в 1С, та навчитися вести бухгалтерію підприємств та неприбуткових організацій.

Ближче познайомитися з соціальним підприємством можна на їхній сторінці у соцмережі



Имя:
Ваш комментарий:

Аноним
27 січня 2021 г. (13:31)

!C  вроде запрещена для использования


Схожі новини: