Намалювала себе з мамою: картину відомої запорізької художниці у музеї виставили всього на один день

Переглядів: 177

13 квітня 2024 22:30

Намалювала себе з мамою: картину відомої запорізької художниці у музеї виставили всього на один день фото

Запорізький обласний художній музей провів виставку однієї картини з фондів музею, яка тривала всього один день  -  12 квітня.

В експозиції персональної виставки відомої запорізької художниці Валентини Чікіної "Вікно у третє тисячоліття" була виставлена її робота "Пори року" (1981, полотно, олія), подарована авторкою музею у 1998 році.

Як зазначається в анонсі виставки одного дня, «композиція представляє жіночу долю, різні покоління і роздуми про спорідненість природних циклів та людського життя».

На картині Валентина Чікіна зобразила себе й маму (в експозиції її персональної виставки є також і портрет мами), завдяки якій вона стала художницею. Як розповідала на відкритті виставки мисткиня, мама водила її, 6-річну, в ізостудію, яка розміщувалася у міському палаці піонерів.

Бувало, дівчинці набридали заняття, на яких треба було малювати композицію, а їй хотілося малювати носи, вуха, портрети, але мама терпляче знову і знову повертала маленьку доньку в ізостудію. Саме там почався для Валентини Чікіної шлях у велике мистецтво.

Більш детально про свій погляд на картину “одного дня” розповіла старший науковий співробітник відділу фондів Запорізького обласного художнього музею Юлія Мартиненко:

"У картині “Пори року” дуже цікаве подання. Валя зобразила себе, квітучу молоду жінку, у червоному платті, сповнену ідей, планів на життя. Пейзаж в арковому, бароковому, вікні біля неї — сповнений радості, повноти життя. Небо закінчується десь на зеленій доріжці.

А у мами, жінки в поважному віці, воно губиться десь у небесах - мамин земний шлях вже йде до кінця. Пейзаж за нею — осінній парк, осіння алея з зів'ялим листям. Мама задумлива...

Окремий елемент картини — червоне яблуко у мами в руках. Пам’ятаєте, Паріс віддав яблуко з надписом "Найпрекраснішій" Афродіті. А Валя віддала його мамі, найпрекраснішій для неї людині.

Пензлі в її руці підкреслюють, що вона художниця. Але, можливо, це відсилання до мами, завдячуючи якій вона стала художницею.

Мама Валентини хотіла стати художницею, але завадила війна. Мамина мрія, стремління реалізувалися у житті її доньки Валі, яка стала відомою художницею".

Всього у фондах обласного художнього музею сім робіт Валентини Чікіної, подарованих авторкою. Картину “Пори року” художниця, згідно документів, передала у 1998 році, після своєї першої у цьому просторі персональної виставки.

До речі, на відкритті виставки “Вікно у третє тисячоліття” можна було побачити ще одну картину з музейного фонду - “Я малюю місто”, яка теж знаходилась в експозиції один день. Виставка яскравих робіт дуже яскравої  художниці триватиме мінімум до кінця місяця.

Приходьте у музей!

  • Запорізький обласний художній музей (вул. Незалежної України, 76-Б, зупинка "ТЦ "Україна") відкритий для відвідувань у п’ятницю, суботу та неділю з 10.00 до 16.00. Тел. 0671688733
  • Вхідний квиток коштує 25 грн, пільговий - 15 грн.
  • Також у музеї проводять творчі вихідні. Вартість: плюс 25 грн до вхідного квитка.



Схожі новини: