Столтенберг запросив Зеленського на саміт НАТО, але висловив сумніви щодо запрошення до вступу

Переглядів: 162

29 квітня 2024 20:00

Столтенберг запросив Зеленського на саміт НАТО, але висловив сумніви щодо запрошення до вступу фото

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні.

Водночас він сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в організацію.

Джерело: Столтенберг на пресконференції з Зеленським у Києві, повідомляє "Європейська правда"

Деталі: Столтенберг розповів, що обговорював із Зеленським підготовку до ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні.

"Я з нетерпінням очікую зустрічі з вами на саміті у Вашингтоні", – сказав він.

Столтенберг наголосив, що місце України – в НАТО, і одного дня вона стане його членом.

Однак він зазначив, що не варто розраховувати, що Україна отримає запрошення в Альянс у Вашингтоні.

"Союзники дійсно вірять, що заслужене місце України – у НАТО. Щоб ухвалити це рішення, нам потрібна згода всіх союзників, нам потрібен консенсус, а не більшість, тобто треба згода всіх 32 членів.

І я не очікую, що ми матимемо таку згоду до саміту у липні. Але я вважаю, що ми зможемо продемонструвати, що ми наближаємо Україну ще ближче до членства і хочемо якнайскоріше того дня, коли Україна приєднається до нас як повноправний член", – заявив Столтенберг.

За його словами, водночас триває робота для забезпечення взаємосумісності України і НАТО, відповідності стандартам Альянсу, щоб одного дня, коли "будуть виконані політичні умови, Україна могла стати членом негайно".

Раніше повідомлялося, що США та Німеччина є ключовими союзниками у НАТО, які не готові на такий формат запрошення України в Альянс, який дав би юридично зобов'язальний характер і створив визначеність щодо майбутнього вступу України у НАТО. 

Як повідомлялося, у Північноатлантичному альянсі бачать "конкретні кроки" української влади у впровадженні адаптованої Річної національної програми (аРНП) – плану реформ на 2024 рік, покликаного наблизити Київ до членства в НАТО.

Нагадаємо, що адаптована Річна національна програма стала інструментом оцінки з боку НАТО прогресу на шляху України до членства за підсумками саміту у Вільнюсі в липні 2023 року. Тоді Альянс вирішив скасувати один із проміжних етапів на цьому шляху – надання Плану дій щодо членства (ПДЧ).




Схожі новини: