Подивитися і навіть понюхати: у запорізькому музеї відкрилася виставка оригінальних картин, одна з яких із запахом Хортиці

Переглядів: 421

5 квітня 2024 13:45

Подивитися і навіть понюхати: у запорізькому музеї відкрилася виставка оригінальних картин, одна з яких із запахом Хортиці фото

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка картин-сіток «Маскувальний АРТ», які сплели у волонтерському центрі «Під парасолькою».

У виставки дві мети: показати оригінальне мистецтво волонтерок, які плетуть свої яскраві шедеври в перервах між виготовленням маскувальних сіток для військових, і зібрати кошти на матеріали для наступних маскувальних сіток, адже кількість замовлень, на жаль, лише збільшується.

Попередній «Маскувальний АРТ» проходив у березні в обласному художньому музеї. Виставка, яку відкрило дефіле моделей у маскувальних сітках, тривала кілька тижнів. Тепер розширену колекцію можна побачити у краєзнавчому музеї, а заодно і задонатити волонтерсьому центру «Під парасолькою» на нові сіточки.

- Коли ми отримали запрошення від краєзнавчого музею, вирішили, що треба сплести щось новеньке, - розповідає засновниця волонтерського центру «Під парасолькою», відома запорізька гідеса Валентина Вініченко. - І ми зробили три картини: «Мальви», «Запорозька Січ» і «Скіфський стан».

Ідея сплести картину «Мальви» народилася два роки тому, коли плели картину «Розвідники у квітах». Хотілося втілити образ України — це для нас хата і мальви. Ми з народною майстринею Тетяною Листопад сказали: «От би сплести таку картину». Але часу не було. А ідея залишилася. У нас навіть була спеціальна коробочка, куди складали яскраву тканину, спеціально для цієї сіточки.

За словами Валентини Степанівни, вони навіть потроху почали плести. Задумували, що картина буде великою, але після виставки у художньому музеї розмір вирішили трохи зменшити — щоб «Мальви» можна було виставляти. Але і в остаточному варіанті картина «Мальви. Україна” вражає розміром — 4х1,7 метра! До речі, на виставці можна побачити і невеличкий етюд “Мальви”, авторства Валентини Вініченко.

- Наші всі картини висять на стінах у центрі, там їм місця вистачає, - зазначає Валентина Вініченко. - Після того, як наші картини розміщували у просторі художнього музею, розуміємо, які повинні бути розміри «виставочних експонатів».

Яскраве панно «Мальви» у центрі зробили за два дні. Плели до ночі. Ця ідея захопила усіх, кожна хотіла додати до картини щось своє. Як розповіла волонтерка Ганна Мартенс, окрім мальв різних кольорів — жовтих, червоних, рожевих, на картині зобразили також чорнобривці та барвінок. Виплели сільську хатку (обговорювали навіть, які фіранки на вікно робити!), тин з солом”яним брилем. Щемлива така картина...

- Друга ідея — зробити Хортицю, - продовжує Валентина Степанівна. - Хотіли зробити велику картину — вода, Хортиця, плавні. Але після нашої попередньої виставки вирішили зробити три невеличкі картини, щоб розмістити їх на рамках. Дві - “Хортиця. Січ” і “Хортиця. Скіфський стан. Вечір” можна побачити на виставці, а “Плавні” ще не закінчили, немає рамки.

Картини дуже цікаві. Оскільки ми розвиваємось у творчості, то зробили їх об’ємними. Скіфську бабу зробили з соленого тіста і пофарбували. Вежу, яку можна побачити на скіфському стані, покрили очеретом, зробили до неї драбинки.

Ще одна особливість цієї картини — вона з запахом. Навесні Хортиця пахне чебрецем, пучечок цих рослин ми прикріпили до картини. І вона пахне Хортицею! Підходиш і відчуваєш цей запах.

Вражатиме відвідувачів музею і композиція “Хортиця. Січ”, на якій зображений історико-культурний комплекс “Запорозька Січ”, доступ у який наразі, у зв’язку з воєнним станом, закрито. Валентина Степанівна плела картину, а Ольга Стешенко доповнювала її дрібними елементами.

Валентина Вініченко зазначає, що їхній колектив — дуже творчі та креативні люди. Тому вже є ідеї для наступних картин-сіток.

- Наступну картину плетемо усі, - поділилася Валентина Степанівна. - Вивчаємо творчість імпресіоністів і постімпресіонізм. Так мені вже сьогодні фото показували, що можна сплести! Нам би побільше рамочок для картин і шедеври точно будуть.

...Відкриваючи виставку “Мистецький Арт”, заступниця директора Запорізького обласного краєзнавчого музею Вікторія Водоп’ян зазначила, що виставку картин-сіток зробили поряд з залом “Війна за Незалежність”, який відкрили напередодні другої річниці початку повномасштабної війни з росією.

Пані Вікторія підкреслила, що за 10 років сітки волонтерів центру “Під парасолькою” зберегли життя сотням військових. Вона згадала про власний досвід плетіння маскувальних сіток - нещодавно Валентина Вініченко і її донька Катерина, яка є автором унікального способу плетіння, проводили для музейників майстер-клас. Працівники музею не тільки плели сітку, вони ще й донатили волонтерському центру “Під парасолькою” на закупівлю матеріалів на нові сітки для захисників.

- Ми на собі відчули, як це важко, - поділилася Вікторія Водоп’ян. - Сподіваюся, повторимо майстер-клас.

Заступниця директора музею повідомила, що виставка “Маскувальний АРТ” працюватиме в музеї мінімум три місяці, а потім її роботу, можливо, ще продовжать на певний час. “Головна мета - зібрати гроші, щоб невтомні “павучки” продовжували виготовляти сітки для захисту військових”, - сказала Вікторія Водоп’ян і подякувала волонтеркам за їх невтомну працю.

У свою чергу Валентина Вініченко подякувала працівникам музею за запрошення зробити виставку картин-сіток.

- У нас картини висять на стінах у центрі, їх ніхто не бачить, а тут є простір, де можна показати, - розповіла Валентина Степанівна. - Для нас це натхнення! Без цього не можна! Я казала і кажу, що після кожної такої сіточки плетемо маскувальні сітки удвічі швидше. У нас ідей багато! Я вдячна Тетяні Листопад, вона дуже творча людина, без неї не було б того, що ми зараз бачимо на виставці.

Ми сподіваємося, що під час роботи виставки вдасться назбирати на кілька рулонів флізеліну. Ця виставка, може, когось зачепить і людина захоче зробити донат.

А Тетяна Листопад пообіцяла, що нові картини-сітки обов’язково будуть.

...На виставці «Маскувальний АРТ» представлені усі 5 великих картин, сплетених у центрі “Під парасолькою” - “Вишиванка”, “Розвідники у квітах”, “Розлючена вишиванка”, “Дуби. Україна” і “Мальви. Україна”. Решта яскравих сплетених картин - менші за розміром.

На виставці також представлені унікальна маскувальна сіточка “хамелеон”, про яку бійці відгукуються дуже схвально - ”навіть від командирів ховає”, нашоломник і накидка, які плетуть волонтери центру “Під парасолькою”. Приходьте! І донатьте!

Фото авторки




Схожі новини: