Дукачі і прикраси козацького сходу: у Запоріжжі відкрилася унікальна виставка

Переглядів: 208

20 березня 2024 23:15

Дукачі і прикраси козацького сходу: у Запоріжжі відкрилася унікальна виставка фото

У Музейних студіях «Місто за порогами» Національного заповідника «Хортиця» відбулася презентація колекції історика-ставрографа Віктора Векленка «Дукачі і прикраси козацького сходу».

Запоріжці стали першими в Україні, кому представлене це зібрання старовинних прикрас Східної України. Вся експозиція - чудова і майстерна ілюстрація української культури Харківської, Сумської, Донецької і Луганської областей з предметів XVIII – поч. XX ст, що дозволяє краще зрозуміти характер і образ українців цих регіонів, а особливо української жінки, бо ж майже вся колекція прикрас – розповідь саме про неї.

В експозиції представлено майже 390 найрізноманітніших дукачів, підвісок, намист і медальйонів, а також старовинні світлини з Харківської, Сумської, Донецької і Луганської областей. Всі прикраси виконані зі сплавів кольорових металів та срібла із застосуванням таких технік як лиття, штампування, карбування, витискування, припаювання, вирубування, золочення тощо.

Як зазначає сам автор - Віктор Векленко, його «колекція є розмаїттям виробів українського (і не тільки) декоративно-прикладного мистецтва і буде цікавою як фаховим етнологам, культурологам, мистецтвознавцям, так і всім цінителям прекрасного…».

Для усіх присутніх  Віктор Векленко провів захопливу авторську екскурсію.

Віктор Векленко – відомий український дослідник, історик і ставрограф, засновник і директор єдиного в Україні та Європі історико – етнографічного ставрографічного Музею Хреста (Дніпропетровська обл.). Музей, який вже понад 10 років накопичує, зберігає та популяризує культурну спадщину, з 2017 по 2021 роки успішно реалізував майже 50 виставок, присвячених колекціям натільних хрестів.

***

Виставка працюватиме з 15 березня по 28 квітня 2024 року в Музейних студіях «Місто за порогами» Національного заповідника «Хортиця» (бульвар Центральний, 3 («Будинок взуття», 2-й поверх).

Час роботи: середа – неділя з 10.00 до 16.00, вихідні – понеділок, вівторок.

Джерело: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Хортиця"




Схожі новини: