Наші герої: з ворожого полону в Україну повернулися 16 військовослужбовців - мешканців Запорізької області

Переглядів: 336

4 січня 2024 23:14

Наші герої: з ворожого полону в Україну  повернулися 16 військовослужбовців - мешканців Запорізької області фото

 Додому з ворожого полону в ході останнього обміну повернулися  230 українців. Це був наймасштабніший обмін військовополоненими.

"Визволено 16 наших земляків, двоє з яких вважалися зниклими безвісти - 13 нацгвардійців і троє військовослужбовців ЗСУ. Це хлопці з Запоріжжя, Бердянська, Приморська, Токмака, Гуляйполя, Пологівського, Мелітопольського, Василівського районів.

Радіємо разом з родинами захисників,  які нарешті опинились вдома. Всі, хто не втрачав віру, дочекалися своїх батьків, синів, братів. Найважче вже позаду, попереду - реабілітація.

Дякую команді Президента України, всім, хто не припиняє боротися за кожного українця!

Вірю - на рідну землю повернуться всі наші люди, кожна сім’я дочекається. Переможемо!", - зазначив начальник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

А начальниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина повідомила, що у рамках обміну до України повернулись 4 бердянця.

Нагадаємо, у грудні родини військовополонених провели акцію "Не мовчіть! Полон вбиває", під час якої  з прапорами та плакатами відповідного змісту робили "коридор" на площі Героїв - за задумкою організаторів акції, таким "живим коридором" пошани  мають повертатися з полону наші захисники-герої.

Акція також повинна була нагадати  суспільству, що вже друге Різдво українські військовополонені зустрічатимуть в  полоні.  Як символ цього жахіття  родини встановили на площі перед адмінбудівлею обласної влади дві "ялинки", виготовлені з металевих прутів, обвитих колючим дротом. Інсталяції увінчували жовто-блакитні прапорці.

А наступної неділі у Запоріжжі відбувся автопробіг на підтримку військовополонених, у якому взяли участь понад 30 автівок.

І ось учора щасливу звістку від своїх близьких отримали родини 16 військовослужбовців із Запорізької області.

Цього довгоочікуваного обміну чекало багато родин. Більшість військовослужбовців потрапили у полон у перші місяці війни. І неможливо навіть уявити, що пережили вони за час полону.

Як повідомив Омбудсмен України Дмитро Лубінець, фізичний стан усіх  захисників, яких вдалось повернути, дуже поганий, але морально вони дуже стійкі. Кожен з них радий повернутися на Батьківщину.

 Дмитро Лубінець, який разом з начальником ГУР МО України Кирилом Будановим (у нього сьогодні, до речі, день народження) зустрічав бранців, анонсував нові обміни полоненими: "Я сподіваюся, що протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому.  Завдання — визволити всіх».

За його словами,  останні два тижні в перемовинах з рф відбулися певні зрушення: взаємне відвідування військовополонених, обмін теплими речами і, нарешті, повернення полонених.

На сьогодні з ворожого полону Україна повернула 2828 військовослужбовців і цивільних.

Попередній обмін військовополоненими проводився влітку.

 

 




Схожі новини: