Росіяни спробували прорватись на Харківщині. Що там зараз відбувається

Переглядів: 171

10 травня 2024 20:00

Росіяни спробували прорватись на Харківщині. Що там зараз відбувається фото

Росіяни активізували військові дії на Харківщині та спробували прорватись на півночі області, повідомили в міноборони України.

"Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності", - йдеться у заяві міноборони.

У відомстві додали, що для посилення на цю ділянку фронту спрямували резервні підрозділи.

"Збройні сили України продовжують стримувати наступ ворога", - кажуть у міноборони.

Спробу російського наступу на Харківщині також підтвердив Володимир Зеленський.

"Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами та артилерією", - сказав він.

Зеленський зазначив, що росіяни можуть стягувати на Харківщину додаткові сили, але українські військові знали про ці плани і розраховували свої сили.

"Зараз іде жорстокий бій на цьому напрямку", - сказав Зеленський і додав, що "на цей час росіян зупинили артилерійським вогнем".

Як повідомив раніше керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов, росіяни посилили обстріли на північному напрямку й передусім завдають ударів по місту Вовчанськ. За його словами, обстріли з КАБів, РСЗВ та артилерії тривали усю ніч.

Він додав, що були спроби російських ДРГ прорвати там кордон, але наголосив, що ЗСУ "впевнено тримають позиції".

"Не втрачено жодного метра. Угрупування противника не становить загрози для Харкова, його сил вистачає лише для провокацій на північному напрямку", - зазначив керівник ОВА.

Голова Вовчанської міської адміністрації Тамаз Гамбарашвілі повідомив, що з міста і прилеглих населених пунктів евакуюють населення. "Місцеві кажуть, що такого обстрілу ще не бачили. Тому зараз у Вовчанську небезпечно. З третьої ночі летять КАБи, артилерія, з РСЗВ обстрілюють", - сказав він "Громадському радіо".

Джерело з українського військового відомства повідомило ВВС Україна, що російські війська просунулися на один кілометр вглиб Харківської області поблизу Вовчанська.

За інформацією джерела, військові РФ мають намір просунутися на відстань до 10 кілометрів, щоб створити "буферну зону" для захисту Бєлгорода та області. Українські війська готові стримати цей наступ.

Також джерело додало, що про масштабну атаку наразі не йдеться.

Своєю чергою, керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко зазначив, що подібна активізація росіян на Харківщині була прогнозованою, але це не великий наступ на Харків.

"Ці дії прогнозовані. Ресурси у ворога є до загострення в прикордонні, про що раніше говорили. Важливо не плутати це зі здатністю захопити Харків, якої немає", - написав він у телеграмі та додав, що "зараз буде багато вкидів по цій темі".

В Головному управлінні розвідки України також попередили про "новий виток ворожих ІПСО".

"Разом із загостренням обстановки на фронті противник посилює дестабілізаційні зусилля, спрямовані на розкол українського суспільства", - йдеться у повідомленні ГУР.

Водночас у ГУР навідріз відмовилися коментувати новий наступ росіян на Харківщині. "Це питання до генерального штабу", - відповів на запитання ВВС Україна речник ГУР Андрій Юсов.

Тим часом у російських провоєнних телеграм-каналах почали активно поширювати повідомлення про активізацію бойових дій на Харківському напрямку. А деякі з них навіть повідомляють про взяття росіянами окремих українських селищ у прикордонні.

Зокрема, вони стверджують начебто про захоплення селища Стрілеча, що розташоване біля кордону.

Популярний сайт з відстеження боїв Deep State на своїх мапах також помістив село Стрілеча в сіру зону і пише про те, що росіяни намагалися зайти та закріпитися у низці прикордонних пунктів, зокрема ще у Красному, Пильній та Борисівці.

Українські офіційні особи не згадують Стрілече і загалом заперечують факти захоплень нових населених пунктів росіянами.

 

 

 

 




Схожі новини: