Найбільший обмін: в Україну серед 230 військовополонених повернулась бойова медикиня, яка з окупантами принципово розмовляла рідною мовою

Переглядів: 299

3 січня 2024 21:30

Найбільший обмін: в Україну серед 230 військовополонених повернулась бойова медикиня, яка з окупантами принципово розмовляла рідною мовою фото

Серед повернутих  - як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» (48).

Сьогодні, 3 січня, відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнено 230 українців та українок.
 
 Звільнених з полону зустрічали керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, начальник ГУР МО України Кирило Буданов, член Координаційного штабу, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, секретар штабу Дмитро Усов.

Серед захисників, які повертаються додому, представників Збройних Сил України – 130 (ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.
 
Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП.

Галина Федишин -  остання дівчина-морпіх, що була в полоні! Вона пройшла важкий шлях оборони Маріуполя, заводи Ілліча, Азовсталь та пекельний полон…

Перебуваючи у неволі, Галина принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.


 
 Нарешті побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Начальник ГУР МО Кирило Буданов особисто  прикріпив на мікроавтобусі листок паперу з загальною кількістю визволених з російського полону українців - на сьогодні їх вже 2828.

"Через значний проміжок часу нам вдалося провести дуже складний обмін, - зазначив Кирило Буданов журналістам. -  Сьогодні повернулись в Україну 230 її захисників, серед яких є і бойовий медик, і захисники з острова Зміїний, з Чорнобильської атомної електростанції, які ще в перші дні війни були захоплені, з Азовсталі, прикордонники, поліцейські, нацгвардійці, Збройні сили — тобто всі абсолютно категорії.

Цей обмін готувався досить довго. Участь, скажімо так, в організації цього процесу безпосередньо також надавала сторона Об'єднаних Арабських Еміратів, і з її допомогою разом ми змогли це зробити".

З українського полону повернулися 248 військовослужбовців зс рф.

 




Схожі новини: