Помощник нардепа посчитал, где в районе самые дорогие чиновники

Переглядів: 1026

31 травня 2021 13:46

Помощник нардепа посчитал, где в районе самые дорогие чиновники фото

Дешевле всего бюджету обходятся чиновники города Мелитополя. Дороже всего - Новоуспеновской громады.

Помощник нардепа от Мелитополя и района Павел Тимофеев воспользовался Порталом спроможности территориальных громад и посмотрел, где в большом Мелитопольском районе самые дорогие чиновники.

Сайт МВ ранее делал такое исследование по сельским громадам Мелитопольщины, по данным собранным до местных выборов 2020 года.

Оказалось, меньше всего из бюджета на содержание аппарата тратится в городе Мелитополе. Но это не значит, что у чиновников Мелитополя самая маленькая зарплата. Это значит, что в Мелитополе самая большая разница между объемом бюджета и суммой на выплату зарплат.

Самая печальная ситуация в Новоуспеновской громаде. Там на зарплаты аппарата тратится 64 процента всего бюджета.

"Скільки коштують чиновники у Мелітопольському районі?

Міністерство розвитку громад та територій України спільно з ОБСЄ розробила онлайн-мапу, де можна подивитися скільки коштують чиновники в кожній громаді. Для цього вирахували показник у вигляді частки витрат загального фонду місцевого бюджету на заробітну плату службовців

За підсумками І кварталу 2021 р. середній показник по Україні склав 26%. Це означає, що з кожної 1 гривні, яка потрапляє до місцевого бюджету, 26 копійок йде на зарплату місцевим чиновникам.

Якщо проаналізувати цей показник у Мелітопольському районі, то отримуємо цікаві результати.

Найдешевше чиновники коштують у громаді міста Мелітополя (14%). І це добре, бо решту частини коштів можна спрямувати на розвиток міста.

Серед сусідів міста Мелітополя найдорожчі чиновники у Новенській сільській громаді (42%), у Новобогданівській, Терпіннівській та Мирненській громаді - 38%, 36% та 34% відповідно. У межах нового укрупненого Мелітопольського району найдорожчі місцеві чиновники у Новоуспенівській громаді (62%). Звісно, в таких громадах дуже складно забезпечити сталий розвиток, оскільки значну частину доходів місцевого бюджету спрямовують на зарплату адмінапарату.

Причин "найдорожчих місцевих чиновників" може бути декілька. Або роздуті штати адмінапарату та надвисокі зарплати у службовців. Або громада фінансово неспроможна (незначна територія, менша кількість населення, тіньова економіка, низька ділова активність, а отже має низькі доходи). Якщо є об'єктивні причини (низька фінансова спроможність), то рано чи пізно держава має визнати свою помилку з утворенням цих громад та об'єднати їх з більш успішними, інакше ці громади й далі не будуть мати шанс на ровиток. Бо депресивні громади з часом стануть ще більш депресивними", - пишет Павел Тимофеев.

 




Схожі новини: