Мелитопольский феномен - позитивные изменения вызывают недовольство

Переглядів: 1819

26 січня 2021 09:13

Мелитопольский феномен - позитивные изменения вызывают недовольство фото

Центр ближневосточных исследований изучил, чего боятся и кому доверяют украинцы на границе с Крымом. Мелитополь удивил.

Материал на основе исследования опубликовали "Тексты"

Вот цитата про Мелитополь:

"Мелітопольський феномен – позитивні зміни викликають незадоволення

Ігор Семиволос: У Мелітополі ми бачимо інші цікаві процеси. Якщо ви були у цьому місті останні 5 років, то мали помітити суттєві зміни. З’явилися нові дороги, тротуари, освітлення, місто стає безпечним. До спільної діяльності долучаються не лише афільовані з владою групи, а й ширші маси, бізнес, представники районних спільнот, мешканці конкретних будинків. Справді відбуваються зміни. Водночас зараз ми бачимо дуже сильну поляризацію між тими, кому подобається те, що відбувається, і тими, кому не подобається, хто почувається в безпеці, і хто ні.

Чому так відбувається? У нас є гіпотеза – це виклик через розвиток. Тому що розвиток створює не лише переваги, а й виклики.

Трансформація, яку ми спостерігаємо останні п’ять років у Мелітополі – серйозний виклик для місцевої владної команди. Її очолюють теперішній народний депутат, а в минулому скликанні міський голова Сергій Мінько та теперішній голова міста Іван Федоров.

Місто, яке викликало раніше негативне відчуття у власних мешканців, раптом почало швидко змінюватися. І частина людей відчула ці зміни, їм стало жити комфортніше, а частина – не відчула, в їхньому житті нічого не змінилося. І на тлі цих трансформацій відчуття незадоволення загострилося. Загалом відбувається дуже швидка зміна уявлень про норму. Людей, до яких зміни ще не докотилися, обурює, грубо кажучи, що на сусідній вулиці встановили ліхтарі, а на їхній ні, і вони вважають, що загалом справи йдуть погано. Бо раніше вони, можливо, і не помічали, що живуть без ліхтарів.

Якщо розширити досвід Мелітополя, можна побачити загальноукраїнську специфіку. Зміни і реформи, що відбувалися у 2014–2019 роках в Україні, також викреслили проблеми, зробили їх більш помітними й очевидними. І люди передусім звертають увагу на ці проблеми. Тому в українському суспільстві спостерігаємо доволі сильну поляризацію.

Це явища одного порядку – зміна уявлення про норму. За Януковича норма була одна, і будь-яке покращення сприймали як манну небесну. Коли норма змінилася, ми хочемо більше покращення, а культурні практики лишаються на тому самому рівні.

У Мелітополі було сформовано лідерську команду, яка має візію розвитку міста, це ключовий фактор, зараз ми бачимо, що до розвитку долучаються інші групи, але їхній вплив не є визначальним.

Команда Сергія Мінька виграла вибори, вона залишається, хоча це було дуже складно. У них є шанс продовжувати зміни і трансформації. Ми можемо спостерігати, наскільки гіпотеза про виклики є правдивою. Їм вдалося виграти, бо вони більше уваги приділяли місцевим проблемам і пішли шляхом створення локальної політичної сили. Якби вони висувалися під брендом загальнонаціональної партії, вони мали б серйозні проблеми.

Сергій Данилов: Місцева команда виграла не лише завдяки тому, що консолідувала владу та ресурси на локальному рівні і витрачала їх більш-менш ефективно. Вони змогли передати помітну частину цього бюджету на дуже дрібні ініціативи, які підтримувалися на рівні мікрорайону, будинку, подвір’я. Йдеться про створення низового активізму, якому передавалися ресурси для вирішення конкретних питань. Таким чином вони залучали у спільну справу розвитку міста якомога більше людей.

Там є свої проблеми, ситуація не така красива й ідеальна. Але, як порівняти з іншими містами регіону, Мелітополь виглядає місцем, де всі працюють разом і націлені на розвиток. Велика частка успіху – доступ до центрального бюджету, лобістські здібності лідерів. Але не один Мелітополь мав доступ до фонду регіонального розвитку, з якого громади на конкурсній основі отримували додаткові ресурси на локальні проєкти. Просто на додаток до ресурсів там було лідерство у цілеспрямованості й ефективності їх витрачання".

Интересные цифры исследования приведены в диаграммах, обратите внимание на фото. В Мелитополе местной власти доверяют меньше, чем в Запорожье, а вот полиции наоборот, верят больше.

 

 

 



Имя:
Ваш комментарий:

Аноним
26 січня 2021 г. (10:01)

До чого тут тротуари та ліхтарі? Комфортне життя, це насамперед прозора і некорумпована влада, яка соціально орентована та дослухається до людеей, доступна медицина, громадський транспорт, наявність пристойної роботи. У нас по місту тиняються сотні безхатчинків і жодного притулку. Замість цього планують будувати ледову арену. Пиляння грошей на усіляку дурню, от що обурює людей.

Пролетарий
26 січня 2021 г. (10:16)

Правильно. Давайте будем строить для бомжей и развивать их количество. А давайте у спортсменов че нить отберем и переоборудуем для бомжей или бездомных собак. Даешь больше бомжей и собак!!!

Аноним
26 січня 2021 г. (10:19)

не, мы их отвезём на Валаам, как вы своих ветеранов-калек. Правда это не мешает вате дрочить на них раз в году на 9-е мая.

Аноним
26 січня 2021 г. (10:22)

Кто о чем, а рагуль о 9 мая

ГОСТЬ
26 січня 2021 г. (11:27)

А на рагуля 9 МАЯ, ДЕНЬ ВЕЛИКОЙ ПОБЕДЫ действует как ладан или Святая вода на рогатого - его начинает корежить.

Равик
26 січня 2021 г. (10:23)

Чей Крым рогуль?

Аноним
26 січня 2021 г. (10:04)

Паша Тимофеев текст писал? )))

 

Большинству населения по барабану эти изменения, когда им приходит платежка в 3000 гривен за двушку. И это еще не предел. Дороги и в Африке строят. В Хургаде и Шарме в туристических районах дороги супер, но выйди за пределы турзон - начинается гетто. В Мелитополе тоже самое. В центре - потемкинская деревня, чуть дальше от центра начинается сэло.

 

Средний чей в Сильпо уже составляет порядка 500 гривен. И это самые обычные продукты. Без хамонов и перепелов.

 

Все местные активисты прикормлены Федоровым и Морько. Гавкают, на кого они укажут.

 

Через тарифы вынимают деньги из карманов населения, строят на них дороги, откат составляет около 40 процентов.

 

Поэтому Морько и пасется в Мелитополе, а не заседает в Раде. Там делать нечего. Сейчас все потоки здесь. И Морько очень следит, чтобы его не насужили его побратымы по горсовету. А Коню дай палец, он по шею откусит и не подавится.

Аноним
26 січня 2021 г. (15:05)

Ой, только не надо про дороговизну комуналки! Кто на субсидии , тому море по колено. Все остальные закончили эпоху бедности вместе.

Пивоман
26 січня 2021 г. (10:07)

Очень ощущаю изменения! Фонарей наставили везде. Теперь пописять в кусты нереально. Везде светло и стыдно . Делайте теперь уже и туалеты на каждой остановке

 

Пытриот
26 січня 2021 г. (10:22)

А я не стесняюсь пысать где приспичит. Я жы захыснык мне все можно даже можно покакать

Аноним
26 січня 2021 г. (11:46)

Негативно оценивают наводимую красоту в Мелитополе потому, что это является украшением покойника перед похоронами - выглядит, как живой, вот только его закапывают. Работы нет, зарплаты нет, доступной медицины - тоже нет ( посетить банальную городскую стоматологию, на которую так жалко денег бюджету, и можно потом месяц не есть, ибо нечего будет). Зато на бумаге у нас у всех в городе офигенские зарплаты, которых, почему-то, никто не видит. А городские власти продолжают вбухивать сотни миллионов в красоту (и получая за это некислые откаты). "Бриллианты нельзя есть!" (с) Рокфеллер.

Аноним
26 січня 2021 г. (15:08)

Это любимый вид спорта у нас такой: нытье. Ныть, жаловаться, прибедняться.

Мелитополь поухоженней Запорожья.

Клаусин
27 січня 2021 г. (01:34)

"вид спорта" это расхвадивать что ни попадя - бабло городское,а бюджет за счет нас,налогоплательщиков попольняеться ,и мне не нравиться как основному спонсору что на них делают . мне эти сраные лампочки-блястяшки нах не нужны !!!! разберитесь с дорогами,не по центру а на окраинах .разберитесь с городским транспортом. вы хотите чтобы люди радовались вашим лампушкам в центре но при этом городского транспорта нет уже 20 лет !!!!  конечно же вас будут придурков критиковать - вы очевидное не делает ,тольок про невероятное расказываете

Аноним
27 січня 2021 г. (08:01)

Рекомендую сравнить состояние больниц в Мелитополе и в Запорожье. Или вы в Израиле лечитесь?

Аноним.
26 січня 2021 г. (15:37)

Я вообще не доверяю нашей владе!!! Кто выбрал этого Минька,Фелорова-никто!!! Деньги их родителей !!!! Навели красоту в городе?За чей Счёт? За мирных граждан!!! Одна мафия и коррупция!!!!

Аноним
26 січня 2021 г. (20:27)

А в чем перемены? 10 км асфальта и пол сотни ламполчек, так на дворе ХХІ век, уже давно пора принять это как должное. А не нравится подкуп избирателей, подтасовка результатов голосования. Или это достижения? 

Аноним
27 січня 2021 г. (08:18)

Так а я о чем далчычу здесь уже который год. Дороги и в Африках строят, и получше чем в Мелитополе. А вот маршрутки у нас уровня Занзибара. Зайди в любой жековский подьезд - прозреешь.

 

Городской общественнвый транспорт - это признак развитого города, а не ежегодное асфальтирование одних и тех же дорог.

 

Насчет больниц - вы что, издеваетесь. Это те же потемкинские деревни. Фасад красивый, а внутри - убогий сервис и жадные врачи, которые и пальцем не пошевелят без благотоврительного взноса

Аноним
27 січня 2021 г. (08:21)

Под городским транспортом яимею ввиду нормальные автобусы, ходящие по расписанию, а не как вдумается быдлогану на разболбанном чермете. Городской  транспорт с бесконтактной оплатой

Аноним
27 січня 2021 г. (10:17)

За последние пару лет с врачом мне круто не повезло только раз, со случайным семейным врачом на замене. Больше к нему не пойду.

К другим претензий нет. Благотворительные взносы делаю ПОСЛЕ удачного лечения, когда есть за что.

 

Аноним
27 січня 2021 г. (11:17)

А открытое воровство не "обурює" население???


Схожі новини: