Чому забрати газові мережі у монополіста – не найпростіший вихід

Переглядів: 1221

13 січня 2021 12:59

Чому забрати газові мережі у монополіста – не найпростіший вихід фото

«Тарифний геноцид», яким дуже художньо називають підвищення тарифів на газ, і як наслідок, на тепло, збурив мелітопольців.

Своє ставлення до таких кроків приватних компаній містяни показали на мітингу біля мерії та тим, що зупинили рух центральним перехрестям.

Під час зустрічі з ініціативною групою, яка відбулася 11 січня, міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що перед очільником управління комунальної власності вже поставлене завдання підготувати необхідні проєкти рішень про передачу мереж у власність громади.

Таким чином газопостачальне підприємство буде змушене платити за використання труб.

Вирішила вивчити досвід "попередників"

Так от першими подібне рішення прийняли у Мукачевому. Відбулося це ще в 2017 році

«На позачерговій сесії Мукачівської міської ради від 4 квітня 2017 року було прийнято рішення повернути на позабалансовий облік управлінню міського господарства майно підвідної газової мережі, яка складається із майже 65 км вуличних газопроводів, 1 споруди ГРП, 49 штук ШРП та 20 штук КСС», - писало тоді місцеве видання mukachevo.net.

Як же зараз відбувається газопостачання в Мукачевській громаді.

Найперше зателефонувала в управління житлового господарства. Але виявилось, що телефонувати варто… юристам

- Цим питанням зараз займається наш юридичний відділ. Всі коментарі зможуть надати саме там, - повідомила співробітниця управління.

Виявилось, що далі рішення сесії про повернення газопровідної мережі справа не пішла. В тому числі, винна і відсутність механізма такого повернення.

На даний момент все ще відбуваються суди з цього приводу. А мережі всі ці чотири роки обслуговуються «Закарпатгазом».

Є ще один підводний камінь – згідно діючого законодавства, обслуговувати газові мережі може тільки ліцензіат. Тож місто, як мінімум, має створити КП, отримати ліцензії, найняти персонал. Навряд чи це буде набагато дешевше, ніж зараз.

На мою думку саме в таких випадках має включатися державне регулювання. Про націоналізацію мови звісно бути не може, але стати чинником, що обмежує апетити приватних постачальників, держава Україна таки могла б.

Маю надію, що протести, які відбулися по всій країні, стануть уряду «чарівним пєнделем». Ну хоча б для того, щоб прописати механізми повернення мереж у власність громади і полегшити свідомим громадам процес створення газопостачальних КП.



Имя:
Ваш комментарий:

Аноним
13 січня 2021 г. (13:18)

у нас сначала орут потом думают!

гость
13 січня 2021 г. (15:32)

Это и все на что способна городская власть???

Аноним
13 січня 2021 г. (17:51)

вы ожидали другого.Глаза замыоить и письмо написать !вСЕ 


Схожі новини: