Работодатели и сотрудники думают, как минимизировать потери во время карантина

Переглядів: 1875

4 квітня 2020 13:07

Работодатели и сотрудники думают, как минимизировать потери во время карантина фото
Во время карантина деньги теряют все

Во время карантина все несут финансовые потери. Способы их минимизировать ищут как работники, так и их работодатели.

Так, жительница Мелитополя Любовь Грибовская выложила на своей странице в «Фейсбук» обширный пост с советами предпринимателям, как во время карантина не платить за сотрудников единый социальный взнос, не нарушив при этом закон.

Если вкратце - отправить в отпуск за свой счет.

Для сотрудников отпуск без сохранения заработной платы не выгоден, так что юристы, в свою очередь, советуют на него не соглашаться. Специалисты напоминают, что заставить написать такое заявление никто не может. Если, конечно, это отдельно не оговорено в трудовом договоре.

В то же время адвокаты указывают и компромиссный вариант – по договору с работодателем перенести на время карантина тарифный отпуск. Он ведь оплачивается, так что это позволит хотя бы частично сохранить доход.

Что же касается советов предпринимателям, то Л. Грибовская подсказывает, на какие числа сотрудник должен писать заявление, чтобы не платить за него ЕСВ не только за апрель, но и за март.

Отметим, без написания заявлений задним числом в таком случае не обойтись, так что вопрос законности остается открытым. Впрочем, определить, когда было написано заявление проблематично, чем и пользуются многие работодатели.

Пост Л. Грибовской приводим ниже:

«Як представникам малого та середнього бізнесу, ще трішечки законно зекономити. Продовжуємо скорочувати свої витрати. Сьогодні консультування для роботодавців. Дуже важливо не тільки скоротити свої витрати, але й зробити це на законодавчому рівні, зберегти свій колектив. Мої пропозиції, як не сплатити за найманих працівників податки в умовах карантину не порушуючи трудового законодавства. По перше, можливо дозволити працівникам піти у різного виду відпустки. Спочатку відправити у відпустку учіх тих, хто у вас працює не по основному місту праці. За це вам нічогісеньки не буде. А що робити далі? А далі, є таке поняття, як відпустка без збереження заробітної плати. Порядок надання такої відпустки регулюється Законом про відпустки та КЗпП. Наголошую, що така відпустка надається тільки за письмовою заявою працівника, де обов’язково зазначається мета, причина такої відпустки та її тривалість, а до заяви додаються документи які підтверджують право на таку відпустку. Якщо відпуста по домовленості сторін, договірна, підтверджуючі документи до заяви можна не додавати. Ще маю наголосити, що відпустки за свій рахунок не переносяться як не використані на іншій рік, як ми це робимо з основною відпусткою. Нагадаю, якщо загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як розмір мінімальної заробітної плати, помножений та ставку єдиного внеску. Тобто ЕСВ ми повинні сплатити 4723х22%=1039,06 грн. за кожного працівника, у якого буде нарахована заробітна плата менш ніж мінімальна!!! Тільки якщо працівник був увесь місяць у відпустці без збереження, в нього не було нараховано в поточному місяці ні за хвилинку заробітної плати, тільки тоді не нараховується заробітна плата та не нараховується 22% ЄСВ.
А як нічого не заплатити не порушуючи трудового законодавства?
За сімейними обставинами може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, не більше 15 календарних днів на рік.
Тому першу заяву на ім`я роботодавця пропоную написати з 01 березня по 15 березня (за сімейними обставинами, або за домовленістю сторін). На початку березня 2020 року, про карантин ми ще нічого не знаємо. Наприклад, працівник надає таку заяву: Прошу надати відпустку без збереження заробітної плати з 02 березня по 13 березня включно, по сімейним обставинам. (З другого, так як перше число – неділя, а до 13 березня, так як 14-15 березня вихідні, ми зекономимо ще декілька днів на потім). Є такі категорії, які мають право на «велику» відпустку. Наприклад, пенсіонери за віком та особи з інвалідністю III групи мають право на відпустку без збереження заробітної плати до 30 календарних днів щорічно згідно (п. 6 ч. 1 ст. 25). Особи з інвалідністю I та II груп мають право на відпустку без збереження заробітної плати до 60 календарних днів щорічно згідно (п. 7 ч. 1 ст. 25). Одинокі мати також мають право на додаткові відпустки. Згідно Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін до 15 робочих днів, для надання відпустки без збереження заробітної плати в обов'язковому порядку матері, батькові, бабі, діду або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною віком до 14 років - на період оголошення карантину на відповідній території. Тому, можна надати відпустку без збереження заробітної плати на увесь час карантину, працівнику у якого є дитина або онука до 14 років.
Друга заява.
Прошу надати відпустку без збереження заробітної плати за доглядом за дитиною віком до 14 років в зв’язку з встановленим на території України карантином на період з 12 березня по 03 квітня включно. До роботи стану 04 квітня. Додаток: копія свідоцтва про народження дитини.
А коли ми дізнаємося, що карантин продовжено, пишемо ще одну заяву.
Третя заява.
Прошу надати відпустку без збереження заробітної плати за доглядом за дитиною віком до 14 років в зв’язку з встановленим на території України карантином на період з 04 квітня до дати закінчення оголошеного карантину. Додаток: копія свідоцтва про народження дитини.
Повертаємося до першої заяви. Так, працівник вже «відпочив» з другого березня до 13 березня включно. Потім два вихідних дні. А ситуація в країні не визначена. Дітей та онуків до 14 років не має. Тому можна написати ще одну заяву на день, 16 березня за свій рахунок. А вже з 17 березня інша заява від працівника, про надання відпустки без збереження заробітної плати на період встановлення на території України карантину з 17 березня по 03 квітня включно. (Нагадую, при написанні заяви мис з вами ще не знаємо про продовження дії карантину, тому в нас буде ще одна заява). Прошу надати відпустку без збереження заробітної плати на період встановлення на території України карантину з 04 квітня до дати закінчення оголошеного карантину. Роботодавці повинні пам’ятати, що кожна відпустка супроводжується письмовою заявою від працівника, ОБОВЯЗКОВО ЙОГО ЗГОДА, супроводжується наказами. А бухгалтери, не забуваємо таку відпустку відобразити у звітності по ЄСВ у додатку 4 таблиця 6.
Також за домовленість з працівником, можна йому ставити (прогули), не вихід до роботи, створив наказом комісію та написавши акт про не вихід на роботу Іванова Івана Івановича, з невідомої вам причини. Но Іванов Іван Іванович дуже цінна людина на вашому підприємстві, наприклад токар, якого ще пошукати потрібно. Тому звільняти ви його не плануєте. При виході на роботу, він напише пояснювальну записку, чому його не було на робочому місті. Пожурити його та допустити до роботи.
Друзі, як що хтось ще може запропонувати законно зекономити, як пережити кризу, прошу, ділитися своїми пропозиціями» пишет Л. Грибовская.



Имя:
Ваш комментарий:

Аноним
4 квітня 2020 г. (17:49)

Вот о рабочих работодатели как раз совсем не думают - думают о том : как бы не заболеть. Наши богатые не мыслят социальными категориями - им на это всегда было наплевать, ведь они большие мастера обжать,урезать, и платить по-минимуму.


Схожі новини: