Наша столиця - Київ!

В гості до столиці

Існує легенда, що назва міста походить від імені старшого з трьох братів, які його заснували. Звали їх Кий, Щек і Хорив.

У стародавні часи Київ був столицею великої держави - Київської Русі. Місто було найбільшим торгівельним та культурним центром християнської Європи. Кілька разів його намагалися знищити татари, половці та інші вороги, але воно відроджувалося з попелу.

Колись, у давні часи, входом до Києва була урочиста брама «Золоті ворота», частина яких реконструйована та стоїть і сьогодні, мовби запрошуючи гостей міста до стародавньої столиці.

Золотоверхий

Київ завжди був не тільки столицею держави, а й центром християнської віри. Тому тут часто можна зустріти великий собор чи маленьку каплицю. Одна із найстаріших та найкрасивіших церков - собор святої Софії, який розташований у самісінькому центрі Києва. Храм закладений Ярославом Мудрим. Тут був і монастир, де жили монахи, і бібліотека, де писалися літописи, і перша на Русі школа. Зовні собор є величною будівлею, а всередині - витвір мистецтва, прикрашений мозаїкою, фресками, графіті. До речі, графіті - це не те, про що ти подумав, а написи старовинним алфавітом, залишені на стінах священиками та відвідувачами.

Говорячи про символи християнства, не можна не згадати Києво-Печерську лавру. Зараз це цілий музейний комплекс. А раніше тут був чоловічий монастир та центр літописання. Сама назва «лавра» означає великий, головний монастир. Сьогодні вона входить до 7 чудес України. До відомих церков Києва також відносять Андріївську, Покровську, Троїцьку та інші.

А як сьогодні?

Звичайно, сьогодні Київ - сучасне місто. Та якщо тобі не дуже подобаються чудеса історії, ти теж знайдеш тут багато цікавого. Наприклад, пам’ятники сучасної архітектури: величні будівлі Кабінету Міністрів, Секретаріату Президента та Міністерства закордонних справ. Можна також зазирнути до Київського метро - одного з найстаріших у Європі, відвідати галереї сучасного мистецтва. Центральна вулиця Києва - знаменитий Хрещатик. За часів Русі це була долина, перехрещена ярами та струмками. Звідси і назва. Сьогодні це торгівельний та туристичний центр міста. Тут розташовані усі головні адміністративні будівлі, багато магазинів та кафе.

Ось і закінчилася наша маленька екскурсія столицею. Про щось ми розповіли, а про щось дізнаєтесь самі, коли приїдете в гості подивитися на перлину української історії та культури.