Зла сатира з коментарями: у Запоріжжі відкрилась виставка плакатів про велику війну

Переглядів: 179

15 квітня 2024 22:00

Зла сатира з коментарями: у Запоріжжі відкрилась виставка плакатів про велику війну фото

Біля Туристичного інформаційного центру та на проспекті Маяковського можна побачити 30 плакатів ужгородського художника Марселя Ониська про події та персоналії, які мають відношення до повномасштабної війни.

Центральним персонажем багатьох є Жека - персонаж, який пережив розпад срср і став очевидцем становлення України.

Виставка — вже двадцять друга в рамках проєкту “Плакати воєнного часу”, започаткованого навесні 2022 року департаментом культури і туризму Запорізької міської ради спільно з BIRUCHIY contemporary art project.

- Марсель Онисько до 24 лютого 2022 року навіть не задумувався про те, що він може (і хоче) створювати антивоєнні плакати, роботи із злою сатирою, - розповідає директор ТІЦ Олексій Каніщев. - Але з початком повномасштабного вторгнення він почав це робити. Не розуміючи, чи буде це якось допомагати країні, наближати перемогу...

Але з перших виставок у Європі, де його плакати брали участь, митець зрозумів, що вони користуються попитом, що їх можна продавати. І з цих продаж художник донатить на ЗСУ.

Я вважаю, що культурний фронт, коли ти можеш реалізувати себе, презентувати світові свої роботи про події в нашій країні та ще й робити матеріальний внесок у наближення перемоги — дуже важливий!

Олексій Каніщев зазначив, що такого формату плакатів у Запоріжжі ще не було.

- Це зла воєнна сатира, мені здається, це дуже зрозуміло. Особисто мені дуже подобається робота “ППО”. Ці роботи мали попит, навіть використовувались на антивоєнних мітингах, - розповідав директор Туристичного інформаційного центру журналістам. - На збірних виставках у Європі та по Україні ці роботи вже показувались. Але Запоріжжя їх ще не бачило. Персональних виставок саме з плакатами у цього художника взагалі не було, це напевно, перша. Це і перша вулична персональна виставка Онисько такого формату.

Родзинка виставки, на мій погляд — коментарі. Це дуже круто! Ти можеш розуміти, хто зображений, герб якої недодержави намалював автор, але коли ти читаєш цей коментар, цей підпис, то стає більш цікаво, - підкреслив Олексій.

Вулична виставка плакатів Марселя Ониська працюватиме до 29 травня.

Попередню виставку плакатів  в рамках цього проєкту ТІЦ відкрив на початку березня 2021 року. Запоріжці і гості міста могли бачити понад 20 робіт графічного дизайнера та ілюстратора з Києва Стаса Колотова.

Користуючись нагодою, Олексій Каніщев запросив запоріжців і гостей міста на виставку “Фотоклуб “Запоріжжя”. 60 років”, яка в просторі Туристичного інформаційного центру відкриється  в суботу, 20 квітня, о 14:00 .

На виставці можна буде побачити найвідоміші роботи запорізьких митців - членів фотоклубу та Національної спілки фотохудожників України. Серед них: Олег Бурбовський, Валерій Кошеленко, Євгеній Ком, Володимир Філонов, Володимир Федоров, Тетяна Аверіна, Катя Клочко, Дмитро Смольєнко, Олексій Красовський, Ігор Лавров, Сергій Лавров та інші відомі митці.

Фото автора, карусель з інформацією - департамент культури і туризму ЗМР




Схожі новини: