"Війна змінила моє бачення на все": у Запоріжжі відкрили виставку плакатів столичного ілюстратора

Переглядів: 346

2 березня 2024 23:42

Війна змінила моє бачення на все: у Запоріжжі відкрили виставку плакатів столичного ілюстратора фото

У Запоріжжя після кількамісячної перерви повернулися виставки плакатів воєнного часу.

Понад 20 робіт графічного дизайнера та ілюстратора з Києва Стаса Колотова можна побачити на головних локаціях - паркані біля приміщення Туристичного інформаційного центру та на проспекті Маяковського. Також їх розмістили на кубах ТІЦ біля ТЦ «Україна», «Амстора» на вул. Перемоги, на майданах Фестивальний та Університетський, біля обласної універсальної наукової бібліотеки. Виставка триватиме до 15 квітня.

Як розповів директор Туристичного інформаційного центру Олексій Каніщев, виставки вони тривалий час не проводили через ремонтні роботи в будинку, де розміщується ТІЦ. Нагадаю, будинок на проспекті Соборний, 151 зазнав серйозних руйнувань після ракетного ворожого удару 6 жовтня 2022 року.

- А без експонування на фасаді ТІЦ ми не бачили продовження проєкту "Плакати воєнного часу", - зазначив Олексій Каніщев. - Новою виставкою ми відзначаємо початок весни. Ми відкриваємо Запоріжжю виставку українського митця, дизайнера, ілюстратора Стаса Колотова.

Наративи не змінились: на плакатах показано російську агресію і тероризм, руйнування, героїзм українців і становлення їх, як нації. Розуміємо важливість цього проєкту, будемо продовжувати.

Три плакати Стас Колотов присвятив Запоріжжю. Два з них можна побачити на паркані біля центру: це будинок по Запорізькій,2, в який влучила ракета, і зображення лелек на тлі зруйнованого під'їзду багатоповерхівки. Ще один плакат розмістили на проспекті Маяковського.

Як зазначається в прес-релізі виставки, Стас Колотов народився 1981 року в Чернігові, але вже понад 20 років живе у Києві.

За фахом він музикант, а точніше — диригент і академічний співак. Закінчив Чернігівський музичний коледж ім. Левка Ревуцького. Багато років писав пісні, працював професійним співаком у відомому хоровому колективі України. Саме для хору Стас створював численні афіші, буклетита інші матеріали, що стало поштовхом розвиватися у сфері графічного дизайну та візуального мистецтва. Він закінчив Київський національний університет культури і мистецтв.

З 24 лютого 2022 року у творчості Стаса розпочався новий виток. Його антивоєнні роботи активно просувалися соцмережами, були презентовані на Першій Українській Бієнале Цифрового та Медіа Мистецтва, виставках, мітингах та акціях протесту в Україні, Польщі, Грузії, Німеччині, Данії, Нідерландах, Франції,  Іспанії.

“Війна змінила моє бачення на все, тому намагаюся висловити свою позицію через роботи, які відображають реалії війни, її наслідки”, - зазначає митець.

Плакати Стаса Колотова є частиною таких серій робіт:

“УКРАЇНСЬКА СПАДЩИНА” - колажі з використанням автентичних старовинних фото українців;

”russia terrorist” - серія цифрових робіт про зруйновані росією домівки українських міст;

”РІЗНОБАРВНА УКРАЇНА” - цифрова серія на тканині, створена на підтримку збереження фауни та флори України;

”EMBROIDERED UA” - серія творів, в яких використовується техніка діджитал вишивки.

Відкриття виставки Стаса Колотова прокоментував директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

“Плакати воєнного часу повернулися до Запоріжжя / Запоріжжя сіті! Після перерви знову показуємо сучасне мистецтво у прифронтовому місті. Відкрили виставку робіт українського графічного дизайнера та ілюстратора Стаса Колотова разом з BIRUCHIY contemporary art project.

Так, це зовсім інший підхід експозиції. На паркані. Перед будівництвом. Хтось сказав би, що не ідеально, але я вважаю такий формат - у рамках сучасності, нашої реальності. Де ми живемо та працюємо, відбудовуємось, не зважаючи ні на що.

Дякую, ЗСУ. Без вас нічого не було б.

Побачити роботи можна до 15 квітня на фасаді Туристичного інформаційного центру та на проспекті Маяковського.

Не зупиняємося та робимо класні речі для нашої культури та наших людей, - написав на своїй фейсбук-сторінці Сергій Білов.

  • Виставки "Плакати воєнного часу» - це спільний проєкт департаменту культури й туризму Запорізької міської ради та Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY contemporary art project (його засновники - із Запоріжжя).
  • В рамках цього унікального проєкту запоріжців та гостей міста знайомлять з творчістю найкращих українських художників, які створюють плакати, що образотворчою мовою розповідають про воєнні події та несуть життєствердний посил.
  • Першою стала експозиція плакатів художника Олексія Сая з Києва, яку відкрили 6 червня 2022 року.
  • Усього у Запоріжжі організатори провели 19 виставок серії "Плакати воєнного часу" з понад 350 роботами.
  • А ще - на грант Українського культурного фонду, який виграв департамент культури і туризму міськради, видали книгу "Плакати воєнного часу" з роботами однойменних виставок. Тираж солідного і гарно оформленого видання - 500 екземплярів. Вона викликала інтерес і в Запоріжжі, і в Україні, і в Європі.

«Пишемо заявки на гранти, щоб розширювати проєкт, щоб доносити інформацію суспільству в світі, що війна в Україні триває, найбільша жахлива після Другої світової", - розповів Олексій Каніщев.

Унікальне видання можна подивитись у Туристичному інформаційному центрі. Книги також передали у обласні та оновлені міські бібліотеки, у деякі запорізькі кав'ярні. Були передані примірники й у бібліотеки інших міст України. А три книги, за словами директора ТІЦ, передадуть в Берлін, на міжнародну туристичну виставку".

Подія

Плакати воєнного часу представлені у Польщі

27 лютого 2024 року в Українському домі у Варшаві відбулася презентація книги «Плакати воєнного часу», а також вернісаж однойменної виставки вибраних плакатів, що відображають події повномасштабної російської агресії проти України.

Роботи були створені протягом 2022–2023 років 18 художниками та графічними дизайнерами з України, а також групою митців з Франції. Виставка триватиме до 15 квітня 2024 року.

На заході був фізично присутній куратор проєкту Геннадий Козуб. У онлайн-форматі до презентації доєдналася авторка й упорядниця книги Oлена Сперанська, копірайтер проєкту й представник департаменту культури і туризму міста Запоріжжя - Микита Гапонов, а також українські митці - Олексій Сай,  Закентій Горобйов, Михайло Скоп і Aртем  Гусєв.

"Творча команда книги розповіла про ідею створення мистецького проєкту у прифронтовому Запоріжжі, його втілення в життя протягом років, про процес створення спільного видання Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради та ГО “Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва”.

Митці, які брали участь у презентації, поділилися процесом створення перших плакатів, особливостями власних стилів, важливими для України проєктами, в яких брали участь їхні роботи.

Модератором заходу виступила Іванна Берчак - інтердисциплінарна мисткиня, кураторка, артмедіаторка, організаторка освітніх проєктів.

В рамках події відкрилася також і виставка «УКРАЇНСЬКІ ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» з роботами митців, що представлені у книзі та були експоновані у Запоріжжі.

Це було потужно! Безмежно раді представляти результат власної діяльності на закордонну аудиторію. Бачити зацікавлені погляди. Відповідати на питання про плакати, книгу та Україну", - зазначається на фейсбук-сторінці департаменту культури і туризму Запорізької міської ради.

  • “Плакати воєнного часу” - проєкт виставок просто неба у прифронтовому Запоріжжі, створений департаментом культури і туризму Запорізької міської ради та ГО “Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва”. Роботи митців експонувалися на фасаді Туристичного інформаційного центру Запоріжжя та в публічному просторі міста.
  • Видання “Плакати воєнного часу” покликане висвітлити рефлексії 18 сучасних українських художників, графічних дизайнерів, ілюстраторів і групи художників з Франції, які створювали плакати під час повномасштабної збройної агресії рф у 2022-2023 роках; задокументувати реалізацію унікального для південного регіону України соціально-мистецького проєкту.



Схожі новини: