Війна крізь окуляри: у Запоріжжі презентували «Простір Переосмислення»

Переглядів: 397

1 грудня 2023 13:45

Війна крізь  окуляри: у Запоріжжі презентували «Простір Переосмислення» фото

До кінця грудня у Туристичному інформаційному центрі можна побачити цікаву виставку, що презентує Культурний центр «Простір Переосмислення».  Тут можна також  побувати на віртуальній екскурсії залами майбутнього музейного комплексу.

Мультифункціональний «Простір Переосмислення» з першою в Україні інтерактивною експозицією про російсько-українську війну в наступному році відкриють у Заводському районі.

Ідея створення такого важливого центру народилася у запорізьких істориків, які поділилися нею  з працівниками департаменту культури та туризму Запорізької міської ради. Міська влада звернулася до комбінату “Запоріжсталь” з пропозицією підтримати проєкт. І він був повністю підтриманий!

Роботи зі створення «Простору Переосмислення» почнуться в грудні. Їх повністю профінансують комбінат «Запоріжсталь» та Група Метінвест, бюджетні кошти залучатися не будуть. Відкрити центр на території комбінату планують наступного року, побувати там зможуть всі бажаючі.

«Простір Переосмислення» матиме, зокрема, музейну частину, лекторій просто неба, виставкову залу, Зону памʼяті полеглих захисників.

Але у запоріжців та гостей міста вже зараз є унікальна можливість відвідати майбутні зали за допомогою гарнітурів віртуальної реальності. Спеціальне обладнання знаходиться у залі Туристичного інформаційного центру, де пройшла презентація «Простору Переосмислення».

Віртуальний тур, побувати в якому допоможуть спеціально навчені працівники, може тривати до 15 хвилин. Це презентаційна версія, у музею буде значно більше експонатів, відео- та фотоматеріалів.

Першими почесними гостями на презентації стали секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, генеральний директор «Запоріжсталі» Роман Слободянюк, заступник Запорізького міського голови Анатолій Васюк та керівник крафтових музеїв Запоріжжя, куратор проєкту Михайло Мордовськой.

«Запоріжжя – це незламне місто нескорених людей. Запоріжжя стало потужним тилом для наших військових, потужним центром для переселенців. Саме про це розповідає цей надзвичайно амбітний, потужний і важливий проєкт, - зазначив Анатолій Куртєв. - Дякуємо нашим надійним партнерам із «Запоріжсталі» та Метінвесту, які не лише всіляко допомагають нашому місту, генерують кошти для міського бюджету і дуже потужно підтримують наших військових, а ще й завжди пропонують і підтримують сучасні ініціативи.

І низький уклін нашим захисникам і захисницям за те, що попри близькість до лінії фронту, ми все одно можемо створювати та підтримувати такі потужні проєкти про героїзм нашого міста».

Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест Роман Слободянюк нагадав присутнім, що комбінат «Запоріжсталь» та Група Метінвест були в епіцентрі подій від початку повномасштабного вторгнення і  залишаються так і до сьогодні.

"Відчуття єднання, безмежної сталевої сили та витримки переповнювало всіх нас, коли ми розгортали центри приймання переселенців чи брали активну участь у спорудженні фортифікацій навколо міста, або формували пакунки з допомогою для постраждалих українців.

«Простір Переосмислення» покликаний зберегти цю історію спільного для всіх нас: спільно пережитих трагедій, спільного спротиву, спільної допомоги, спільної роботи на відновлення втраченого, спільної шани та поваги до ветеранів цієї війни-захисників України.

Ми прагнемо зберегти цю історію для сьогодення та майбутнього, бо усім запоріжцям є чим пишатися, є за що боротися і що захищати. «Запоріжсталь» та Метінвест у межах власної програми корпоративної соціальної відповідальності беруть на себе фінансування створення унікального «Простору Переосмислення» для Запоріжжя та запоріжців", - зазначив гендиректор "Запоріжсталі".

Керівник проєкту, історик Михайло Мордовський розповів про сенси, які закладаються при створенні «Простору Переосмислення».

- Простір створюється, щоб зробити правильні висновки з війни і закарбувати їх у нашій пам“яті, - говорить Михайло. - Ми, як команда, вклали у цей проєкт багато сенсів. Є і головні месенджі.

Це — непроста історія взаємовідносин між Україною та росією, між українцями та росіянами. Ми хочемо показати, що українці завжди боролися за свою Батьківщину. І більша частина тих військових викликів, які гартували українців, вони були з боку нашого північно-східного сусіда. Ми будемо згадувати про те, як втрачали мистецтво, культуру, які присвоювали росіяни.

Хочемо також показати як впливає на людей інформаційна війна, які інформаційні технології використовувала до війни і зараз продовжує використовувати росія. Як за допомогою цих технологій може змінюватися світогляд людей. На жаль, дуже багато українців потрапили на гачок російської пропаганди.

Хочемо показати, як Запоріжжя згуртувалося навколо оборони міста, як згуртувалися містяни, бізнес, великі підприємства, волонтери. І оця згуртованість показала український дух, українську силу волі.

Хочемо показати обличчя “руського міру”, яке так красиво малювали деякі ЗМІ — що росія нібито несе цивілізацію, що вона хоче тільки миру і добра. Усі ми зараз переконалися, що це фейки.

Наслідок “російського миру” ми бачимо і на цій будівлі (в будинок на Соборному,151 на початку жовтня минулого року поцілила ракета. - МВ), і на інших, куди також були прильои. Злочини проти мирних громадян, проти міської інфраструктури, по якій ворог завдавав удари — ми їх не забудемо.

Ми хочемо показати, що українці — це нація людей, яких не здолати. Хочемо показати героїв цієї війни, які захищають наш спокій. Героїв, які, на жаль, вже не повернуться з війни, але вони в наших серцях.

За словами Михайла Мордовського, майбутній простір площиною понад 350 метрів налічуватиме 12 залів.

Що можна побачити в ТІЦ до кінця грудня

  • Тут розміщені  декілька експонатів майбутнього «Простору Переосмислення» – частини зброї, як свідоцтво російської агресії; уламок зруйнованого ракетою ворога стіни будинку на проспекті Соборному, 151 (у цьому будинку працює ТІЦ), сітка, сплетена волонтерами центру "Під парасолькою", світлини воєнного часу запорізького фотографа Дмитра Смольєнка та мілітарі-виставка плакатів запорізької дизайнерки Наталії Лобач.
  • Є й інтерактивна звукова локація з навушниками «Голоси війни» – три історії з проєкту музиканта Дениса Васильєва «Звуки війни», які він записував у Запоріжжі, зокрема 16 березня і 6 жовтня 2022 року.
  • А ще є смітник для листівок з двоголовою куркою. Вона складається з двох частин. Розрізаєте, частину з написаним своїм ім’ям та надписом "І це моя Україна"  залишаєте собі, а другу, на якій зображені двоголова курка та мапа росії, сильно жмакаєте, вкладаючи у цю свою дію всю ненависть до окупантів, і кидаєте у сміттєвий бак.

***

Виставка-презентація Культурного центру «Простір Переосмислення»  працюватиме у Туристичному інформаційному центрі (пр. Соборний, 151) до кінця грудня.

ТІЦ відкритий з 9.00 до 18.00, під час повітряної тривоги зачинений для відвідувань. Вхід вільний. Телефон для довідок 050-424-20-54.




Схожі новини: