Для моральної підтримки: у Запоріжжі презентували дуже важливу книгу

Переглядів: 406

16 листопада 2023 18:30

Для моральної підтримки: у Запоріжжі презентували дуже важливу книгу фото

У Туристичному інформаційному центрі відбулася презентація книги «Плакати воєнного часу», яка буде надрукована накладом в 1000 екземплярів.

На презентації представили перший надрукований примірник.

Проєкт реалізовано департаментом культури і туризму міської ради разом із громадською організацією «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва» за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

«Коли ми починали проєкт “ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ” у Запоріжжі майже півтора роки тому, ми ставили собі за плани, в першу чергу, моральну підтримку жителів та гостей прифронтового Запоріжжя, -  зазначив на своїй фейсбук-сторінці директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов. - Були різні складнощі та ми не зупиняємось у своїй боротьбі. Я знаю та вірю, що наші виставки по місту підтримують та надихають вас. Знайомлять з сучасними українськими художниками та митцями, сприяючи популяризації актуальної теми протидії російської пропаганди.

Згодом командою департаменту культури і туризму, ГО «Спілки дослідників сучасного мистецтва» та BIRUCHIY contemporary art project було сформовано грант на створення видання проєкту “ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ”, і в результаті конкурсного відбору та підтримки Українськогокультурного фонду ми виграли фінансування одразу двох проєктів загальним бюджетом на майже 2 мільйони гривень.

Проміжні результати роботи над другим проєктом вже було представлено в рамках презентації нового історико-архітектурного порталу українського модернізму Fragile Heritage, а сьогодні ми презентували результати вже другого проєкту Ukrainian Wartime Posters/Плакати воєнного часу.

Створення книги «Плакати воєнного часу» стало фактом важливої документації робіт українських художників та виставок, що відбулися у Запоріжжі протягом 2022-2023 років під час повномасштабної війни в Україні. Видання книги двома мовами — українською та англійською — є важливою інформаційною складовою для боротьби з російською пропагандою, для популяризації актуального українського мистецтва у різних країнах світу та для збереження культурної спадщини воєнного часу .

За словами Сергія Білова, книги розповсюдять по бібліотекам та культурним установам України, а також по закордонним організаціям.

Як повідомив сайт міської ради, робота над створенням книги почалася у червні. До видання включено роботи 19 українських художників, які експонувалися в публічному просторі Туристичного інформаційного центру та на центральних локаціях Запоріжжя протягом 2022-2023 років. Всі роботи митців було створено в Україні під час війни задля боротьби з російською пропагандою, підтримки бойового духу українців і фіксації воєнних події та злочинів росії проти України.

- У книзі кожен автор представив 20-22 роботи та залишив своє звернення до читача. Формат плакатів це дуже красномовний та доступний спосіб донести до аудиторії найбільш болючі питання. Я вважаю, що за допомогою цієї книги ми створили гарне підґрунтя для історичних досліджень культури воєнного часу для науковців у майбутньому, - цитує сайт директора департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергія Білова.

В ході заходу поспілкувались також з упорядниками книги, які нині проживають у США.

- Ми дуже вдячні департаменту культури і туризму за сприяння культурному розвитку українців навіть під час воєнного часу. Ці плакати не тільки підіймають бойовий дух цивільних та захисників, але й роблять свою справу закордоном – в Європі та Америці. Адже це саме той формат, який всі розуміють без слів. То ж ці плакати допомагають зменшити вплив російської пропаганди за кордоном та є дуже красномовними на проукраїнських мітингах, - розповіла упорядниця книги Олена Сперанська.

Фото: сайт Запорізької міської ради

 




Схожі новини: