З янголом-охоронцем: відомий філателіст увічнив на поштовій листівці патріотичний мурал біля запорізького шелтера

Переглядів: 397

11 березня 2024 14:27

З янголом-охоронцем: відомий філателіст увічнив на поштовій листівці патріотичний мурал біля запорізького шелтера фото

Київський філателіст Олександр Канівець присвятив авторську поштову листівку «Центру допомоги Запоріжжя» .

Відомий український філателіст, автор низки філателістичних проєктів Олександр Канівець понад два місяці перебував у Запоріжжі у рамках Всеукраїнської історичної естафети «Незламний, нескорений козацький дух українського народу», яку розпочав 26 квітня 2022 року із західних областей.

Вона є унікальною: Олександр Володимирович відвідує у областях найбільш патріотичні населені пункти, пов’язані з історією національно-визвольного руху, державотворенням Української держави.

На­сам­пе­ред, його ці­кав­лять пам’ят­ні міс­ця, дош­ки, що сто­су­ють­ся ви­дат­них ді­ячів ук­ра­їнсь­кої на­ції. Найвдаліші знімки бере з інтернета, також світлини надсилають з громад або сам фо­тог­ра­фує об“єкти, які цікавлять. Потім Олександр робить макет поштової листівки чи конверта і віддає його на друк. Поліграфію офі­цій­но до­ку­мен­тує — на конвертах проставляють штампи чи печатки місцеві органи влади чи організації, мар­ки га­сить у відділеннях зв’язку штемпелями з датами.

Суть естафети — щоб поштові штемпелі проставляти щоденно. Контрольні примірники після закінчення естафети на території області Олександр Канівець передає представникам територіальних гро­ма­д або да­рує міс­це­вим му­зеям.

У Запоріжжі велику колекцію авторських поштових листівок і конвертів Олександр передав заступниці директора — начальниці відділу туризму департаменту і туризму Запорізької міської ради Альоні Власовій. Під час передачі були присутні керівник крафтових музеїв Запоріжжя Михайло Мордовськой і директор Туристичного інформаційного центру Олексій Каніщев.

Серед кількох десятків унікальних екземплярів є і листівка, присвячена шелтеру “Центр допомоги Запоріжжя”, у якому весь цей час мешкав Олександр Канівець. Це свого роду його подяка керівнику шелтера Миколі Городенському за прихисток і створення комфортних умов для проживання та роботи.

Центр відкрив свої двері для переселенців з окупованих територій та населених пунктів, які знаходяться під постійними ворожими обстрілами, у кінці квітня 2022 року.
 

На листівці зображена дуже крута візитівка закладу - янгол-охоронець, якого створив на стіні будівлі професійний і талановитий художник Даніїл Якименко. Поруч з янголом художник намалював  гасла «Разом ми сила» та «З Україною в серці», які нагадують мешканцям Запоріжжя та гостям міста про єдність духу українців в боротьбі за нашу державність у війні з окупантами.

Ось як про ідею створення муралу розповів керівник “Центру допомоги Запоріжжя” Микола Городенський:

«В квітні 2022 року був відкритий Центр для переселенців. Після налагодження побуту в середині будівлі ми почали наводити лад на прилеглій території. Вся територія була занедбана і на ній «завдяки місцевим мешканцям» декілька років поспіль було організовано стихійне сміттєзвалище.

В травні 2022 ми вивезли три КАМАЗи сміття з цієї території. Після цього зайнялися спорудженням дитячого майданчика, зоною для відпочинку мешканців Центру. Все вийшло навіть краще ніж планували з самого початку, багато батьків дітей допомогли мені в цьому, давали корисні ідеї, які ми реалізовували.

Але серед цієї краси виділялась обшарпана стіна будівлі Центру в наркоманських графіті, яка не вписувалась в наш устрій! Ця думка не давала мені спокою і я почав шукати ідеї, як виправити цю ситуацію. Мені захотілося зробити так, щоб Центр привертав до себе увагу всіх, хто проходив чи проїджав поруч. Тому, на мою думку, гарний патріотичний мурал якнайкраще вирішував це завдання.

Поділився ідеєю зі своїм товаришем Вʼячеславом Паустовським і він мене підтримав. Зателефонував при мені художнику Даніїлу Якименку і домовились про зустріч. Потім була клопітка праця по погодженню проєкта малюнка, мені більше всього подобалась ідея ангела з крилами, щоб це був і мурал, і фотозона.

Важко переоцінити роль Вʼячеслава, який підтримав не тільки ідею, але і забезпечив всі необхідні матеріали для цього творчого процесу. Цемент, пісок, грунтовка, фарби Caparol - кожен дотик нашого ангела-муралу відбувався за його участю.

Адже кожна історія краща, коли в неї вплетено частинку душі кожного. Тож я організував збір коштів в Фейсбук, які витратили на оплату талановитого художника Даніїла. Після реалізації проекту, мурал «Янгол-охоронець» став не лише візитівкою Центру, але і прикрасою нашого міста. Кожен день нас відвідують люди, щоб сфотографуватись перед цим шедевром, який привертає увагу та втілює дух єднання та краси.

Що може бути кращим привітанням для гостей нашого міста, як не чарівний зоряний погляд ангела, що охороняє всіх тих, хто крокує поруч і надихає на перемогу!"

Як народжувався мурал, розповідає художник Даніїл Якименко:

«З цим малюнком до мене звернувся Слава Паустовський. У них з Колею було вже бачення того, що вони хочуть, це зображення воїна з крилами ще з Майданівських часів, я ж запропонував нові обладунки в колір подібний до нашого пікселя і замість конкретного обличчя зорі на темному(космічному)тлі.

Акцент - на крилах, воїн зроблений невеличким, щоб людина будь-якого зросту могла зробити фото з «власними» крилами, особливо на той історичний момент. Ось і все, мабуть. Хіба що, нижня, намальована плитка теж додає певних посилань на захист неба. Виконувалась робота влітку, було дуже спекотно, особливо після 12:00, коли сонце поверталося, і тільки основний колір стіни давав якусь прохолоду)».

Патріотичний мурал на будівлі шелтера, дійсно, привертає увагу перехожих, які з задоволенням фотографуються біля янгола-охоронця.

Микола Городенський приїхав у Запоріжжя у квітні 2022 року і за три тижні під його керівництвом з’явився “Центр допомоги Інвестохіллс” (за назвою компанії, яка його створила. - Авт.). Розраховував пробути у Запоріжжі, за його словами, півроку, але перебування у нашому місті затягнулося вже майже на два роки. За цей час шелтер покидав один раз — їздив до батьків. А так весь час тут — і вдень, і вночі.

Варто зазначити, що мешканцям центру дуже пощастило з керівником. По-перше, тут завжди порядок. Якщо хтось попадається на зловживанні алкогольними напоями — виселяють без розмов. Безпека та спокій жінок та дітей, яких тут переважна більшість, для Миколи Городенського — понад усе!

По-друге, керівник ініціював масу ідей по наведенню ладу на прибудинковій території. Мешканці з ентузіазмом їх втілювали! А згодом і самі приходили з пропозиціями покращення благоустрою. Територія доглянута в усі пори року, але особливо вона гарна з весни до осені, коли квітнуть висаджені дбайливими жіночими руками квіти на клумбах перед будівлею, у палісаднику та спеціальних ящиках біля нього.

- На даний момент у нас проживають 70 людей, з них приблизно половина — більше року, - розповідає Микола Городенський. - Усі - жителі Запорізької, Херсонської та Луганської областей. Ми планували, що центр буде тимчасовим прихистком, а насправді люди знайшли тут прихисток на досить тривалий час. Мешкали у нас і 20 переселенців з Маріуполя, але з часом усі поїхали на захід України чи за кордон.

Люди самоорганізувалися, у них є чергування на кухні, в місцях загального користування. І на вулиці прибирають. У нас завжди чисто, тому що мешканці сприймають центр, як власний будинок, хоча і тимчасовий. Але ж ми знаємо, що нічого не буває таким довостроковим як тимчасове.

З моменту відкриття центру територія біля нього дуже трансформувалася. З’явився патріотичний мурал, дитячий майданчик. Спочатку планували встановити одну гойдалку, а зараз це вже повноцінний майданчик, де є гойдалки для дітей і дорослих, турніки, бруси.

Є зона відпочинку для тих, хто хоче зранку пити каву на свіжому повітрі.

І це все роблять самі мешканці: я їх зорганізовую, а далі вони підключаються. Приходять з ідеями — давайте зробимо альтанку, поставимо столики.

- Миколо Васильовичу, дивлюся, у вас в укритті з’явився тенісний стіл і міні-тренажерний зал.

- Тенісний стіл нам доставили з Києва, з головного офісу “Інвестохіллсу”. А тренажери передав Благодійний фонд імені Пектра Калнишевського, яким опікується Максим Рогальський. Фонд є членом Асоціації шелтерів Запоріжжя, ми там з Максимом познайомилися.

І коли йому благодійники з Німеччини передали це обладнання, він зателефонував і запитав, чи потрібно воно нам. Звичайно, потрібно! Бо в нас є багато дітей, на сьогодні їх у шелтері 20. А максимально одночасно було 35. Діти залюбки проводять час на тренажерах!

Судячи з фотозвітів на фейсбук-сторінці Миколи Городенського, у шелтері організовують дуже багато різноманітних заходів — як для дітей, так і для дорослих.

Зокрема, цікаві активності для дітей проводять волонтери БФ “Посмішка ЮА”. На регулярній основі тут проводяться зустрічі з поліціянтами, які вчать дітей правилам поводження з небезпечними предметами, правилам дорожного руху — як правильно переходити дорогу, кататися на велосипеді, перебувати на вулиці в темну пору доби (дітям подарували світловідбиваючі елементи). Приходили до дітей і кінологи зі своїми чотирилапими вихованцями. Діти були у захваті!

А ще у шелтері двічі на тиждень проводяться заняття з дітьми з хореографії, щопонеділка —  з англійської мови. Судячи з усього, переселенцям у “Центрі допомоги Запоріжжя” нудьгувати не дають! Тож абсолютно заслужено цей заклад для ВПО Олександр Канівець закарбував для нащадків на авторській поштовій листівці.

Фото автора та з  фейсбук-сторінки Миколи Городенського

 




Схожі новини: