Яскрава і незламна: у Вільнюсі відкрили вже другий мурал з зображенням гарної запоріжанки

Переглядів: 533

18 жовтня 2023 09:00

Яскрава і незламна: у Вільнюсі відкрили вже другий мурал з зображенням гарної запоріжанки фото

12 жовтня на будівлі у центрі Вільнюса єдиний в світі робот-мураліс Альберт завершив роботу над неофрескою «Незламна», що вшанувала силу та незламність духу українського народу.

"Незламна/Unbreakable" - це спільний проект литовських, українських та естонських митців, присвячений непохитній рішучості українського народу відстоювати свою Свободу, а також важливості нематеріальної культурної спадщини, яка об'єднує громади та нації.

Висота муралу - 25 метрів. Площа - 200 квадратних метрів. Стіну для неофрески надала литовська державна організація Turto bankas.

Про відкриття на своєму порталі повідомив уряд Литовської республіки, а також посольство України в Литві в Фейсбуці.

У створенні нового муралу на набережній р. Неріс свої зусилля об'єднала міжнародна команда, яка минулого року створила неофреску «До перемоги»(на так званому «будинку москви» у Вільнюсі). Міжнародний творчий колектив у складі агенції Artscape (Литва), Національної комісії Литви у справах ЮНЕСКО, мистецької лабораторії «Kiaurai sienas» (Литва), громадської організації Postlomograafia klubi (Естонія) та незалежних митців з України та Литви (Тетяна Дроботя, Олена Тіта і Ліна Шліпавічюте) створив своєрідний діалог між двома фресками.

У центрі стінопису зображена волонтерка із Запоріжжя Тетяна Дроботя, яка минулого року "підкорила" так званий "московський дім". Тепер вона зображена на фоні сакральних скель острова Хортиця в Запоріжжі.

Мурал відображає реалії війни, використовуючи фото із серії фотографій, зроблених фотографом Оленою Тітою в Запоріжжі через тиждень після того, як росія підірвала Каховську дамбу.

Запоріжанка стоїть на фоні сакральних скель, що донедавна були під водою. Біла ватерлінія позаду фігури підкреслює масштаб техногенної екологічної катастрофи, спричиненої війною. Рівень води опустився від 2 до 4 метрів. Узбережжя, всіяне мертвою рибою та сухими водорослями, жахливий запах гнилості в повітрі, сміття, яке винирнуло з-під води – ось що ми побачили та відчули того дня. Все це виглядало так, ніби природа кричала від болю. Незламна вона запрошує стояти разом, непохитно.

Меседж нової неофрески: Україні потрібна допомога, не співчуття

Нова робота відображає трагічні реалії війни. Команда митців поставила за мету показати красу і незламність України, яка здобуває силу в болісній реальності.

За словами організаторів проекту, Artscape та Національної комісії Литви у справах ЮНЕСКО, ця робота є доказом того, що мистецтво може не тільки доносити сильні послання до світу, але й об'єднувати великі спільноти у дуже значущий спосіб.

Під час презентації фрески художній керівник проекту Ліна Шліпавічюте та українські митці говорили про важливість непохитної підтримки України.

"Цей арт проект - мистецтво, яке показує красу України, незважаючи на війну, що триває. Водночас він несе послання про сильну ідентичність та красу України в умовах війни, а також про нашу боротьбу за свободу, демократію та краще майбутнє без загрози з боку Росії. Умови війни також допомагають зрозуміти, хто ти є, де твоє серце, де твій дім і рідний притулок - це надає тобі гідності та ідентичності. Ця неофреска "Незламна" - про надію, красу, про те, що навіть якщо буде важко, ми не зупинимося і будемо сильними, тримаючись разом", - розповіла Тетяна Дроботя.

Власник будівлі, з якої тепер можна буде побачити “Незламну”, Turto bankas, називає цей витвір мистецтва статуєю свободи, присвяченою українській боротьбі. "Це дуже помітна будівля в місті, і мурал не дасть нам забути, що українці потребують нашої постійної підтримки більше, ніж будь-коли", - каже Ернестас Чесокас, директор фінансового департаменту Банку казначейства, який тимчасово очолює Turto bankas.

За словами Ернестаса Чесокаса, у майбутньому також буде розглядатися можливість створення простору, присвяченого українцям, всередині будівлі - для зустрічей та молодіжних заходів.

Великоформатний арт-об'єкт на стіну будівлі було перенесено за допомогою унікального робота "Альберт" (Robot Muralist). З 2016 року естонський художник, інженер і винахідник Мікель Йоала подорожує світом і прикрашає стіни різних будівель роботами вражаючих розмірів. Серед його робіт - мурали на хмарочосах TESLA і Google.

Історія створення сукні

Цього року виповнюється 20 років з дня прийняття Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини (2003). З нагоди цієї події в усьому світі була створена “Незламна” фреска.

Костюм, що усоблює живу нематеріальну культурну спадщину, на основі вишиванки для фрески створив український бренд G.LVOV. Вишиванка є важливою частиною української культурної ідентичності. Тому саме вона стала основою втіленого на муралі образу.

«Спочатку ми думали використати для фото готовий український національний костюм. Шукали його скрізь: і в музеях, і в приватних колекціях, але зіткнулися з наслідками війни – всі виставки та музейні фонди були евакуйовані із Запоріжжя в більш безпечні регіони країни. Пошуки тривали кілька тижнів, аж потім ми вирішили створити абсолютно новий сучасний український образ. Не реконструйований, втім заснований на референсах з музейних колекцій. Ми вирішили створити сучасну сукню в традиційному стилі, яка б відповідала сучасному сприйняттю України як молодої красивої країни з хоробрим серцем», – прокоментував український дизайнер Юрій Львов, який втілив ідею в тканині та стилізував весь образ.

Як розповів Юрій, його метою було створити сукню, яка б по-сучасному освітлювала традиційну українську сорочку-вишиванку.

«Ми розпочали процес створення образу з глибокого занурення в українську культурну спадщину. Взяли консультації у Сергія Білівненко, кандидата історичних наук, соціального антрополога, доцента кафедри історії Запорізького національного університету; фахівців Запорізького обласного краєзнавчого музею, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та переглянули світлини евакуйованих музейних експонатів.

Орнаменти, знайдені в архівах музейних експонатів, були вишиті на контрастній двокольоровій лляній сукні сучасного крою. Щоб створити яскравий, впізнаваний і фотогенічний український образ, ми збільшили елементи на рукавах і додали вишиту планку через всю передню частину сукні. Завдяки цьому і фігура моделі, і всі елементи композиції мають гармонійний вигляд», – розповів Юрій Львов.

Намисто

Сукню від кутюр прикрасили 14 рядів натуральних каменів і перлин, щоб створити заможний і автентичний образ.

«Я вивчив архіви і знайшов фотографію, яка надихнула нас. В українській традиції жінки носили багато намиста одночасно, поєднуючи різні фактури, кольори та форми, як символ достатку. Ми використали 14 ниток натурального коралу, гранату та перлин для багаторядного намиста, яке завершило образ», – додав Юрій Львов.

Волосся і вінок

В українській традиції густе волосся, заплетене в косу, є символом краси, достатку та жіночої сили. Коса поєднує в собі три стихії: повітря, воду і землю і часто прикрашалася стрічками і квітами. Так і зробили, використовуючи стрічки з натурального шовку та вінок із живих квітів.

Вінок з живих локальних сезонних квітів і трав, прикрашений ковилою, створила майстриня Наталія Бойко. Він додав ще більшої пишності образу, який так сильно контрастує з голими скелями Хортиці, після того як відійшла вода.

"Незламну" не лякає ураган

На відкритті муралу побувала запорізька журналістка Віталіна Московцева-Дорошенко, яка після початку повномасштабного вторгнення рф знайшла прихисток у столиці Литви. Своїми враженнями Віталіна поділилася на своїй фейсбук-сторінці.

""Незламну" не лякає ураган. Днями у Вільнюсі з'явилася ще одна неофреска, присвячена Україні - "Незламна". І знову її моделлю стала волонтерка запорізького ВЦ "Паляниця" Тетяна Дроботя.

Цього разу наша землячка, фотохудожниця Олена Титаренко (Тіта) зняла її на тлі кам'яних глиб. На думку спадають, насамперед, непохитні хортицькі скелі. Але литовські ЗМІ вважають, що за спиною в Тані - зруйнована гребля Каховської ГЕС. Також повідомляють, що костюм для запоріжанки створила команда бренду G.Lvov на чолі з дизайнером Юрієм Львовим, а стіну для неофрески "Незламна" надав Turto bank.

Планувалося, що двох днів вистачить, аби невтомний робот Альберт під наглядом естонського художника-інженера Міхкеля Йоала прикрасив муралом 12-поверхову будівлю. Але втрутилася негода. Дуже сильний, майже ураганний вітер налетів на Вільнюс.

Якщо навіть дерева не могли встояти і раз-у-раз падали на дороги, то де ж було впоратись із бурею маленькому роботу! Відкриття фрески перенесли з неділі 8 жовтня на вечір понеділка, але навіть тоді фреска була ще не завершена.

Урочисте відкриття 9 жовтня, утім, відбулося. У Вільнюс спеціально приїхали із Запоріжжя Тетяна Дроботя й Олена Тіта. Хоча день був холодний, а злий вітер майже не вщухав, Таня у тому ж стилізованому українському вбранні, що зображено на муралі, мужньо позувала перед камерами. Ще б пак! Адже вона уособлювала незламну Україну - отже, не могла проявити слабкість.

На жаль, стіна будівлі Turto банку надто вузька - на ній не вмістилася вся світлина Олени Тіти, а тільки її центральна частина із постаттю Тетяни. Зате новий мурал добре видно з набережної Нярису між Зеленим мостом і мостом короля Міндавга - тобто з центральної історичної частини міста.

Я сфотографувала, як робот Альберт працював над фрескою за півгодини до її відкриття. Навколо нього в цей час кружляв маленький дрон - якщо придивитися, його видно на одній зі світлин. А у п'ятницю, 13 жовтня, я зробила з набережної знімок готового муралу. Так, тепер він повсякчас буде перед очима вільнюсців, нагадуючи про подвиг незламної України.

А що із муралом "До Перемоги" на одіозному "домі москви"? Адже мерія прийняла рішення знести цю будівлю. Але неофреска не буде просто зруйнована: вже ведеться підготовка до аукціону, на якому її продадуть частинами, а отримані кошти направлять у благодійний фонд, що займається допомогою Україні», - написала Віталіна Московцева-Дорошенко.

Проект частково профінансовано Канцелярією Уряду Литовської Республіки та Turto bankas. Організатор проекту: Artscape Art Agency, Литовська національна комісія у справах ЮНЕСКО, Postlomograafia klubi (Естонія). Партнери: мистецька лабораторія «Kiaurai sienos», "Go Vilnius", UA+LT-TULA.

Творчо-виробнича група:

арт-директор Ліна Шліпавічюте (Литва),

виконавча група Robot Muralist (Естонія),

модель Тетяна Дроботя (Запоріжжя, Україна),

фотограф Олена Тіта (Запоріжжя, Україна).

Костюм:

дизайнер – Юрій Львов, бренд G.LVOV (Запоріжжя,Україна);

вінок з живих квітів – Наталія Бойко (Запоріжжя, Україна);

консультант з костюму – Сергій Білівненко (Запоріжжя, Україна), кандидат історичних наук, фахівець із соціальної антропології, доцент кафедри історії Запорізького національного університету;

майстриня з художньої вишивки, член національної спілки майстрів народного мистецтва України - Юлія Артєм’єва (Запоріжжя, Україна);

кравець-закрійник – Олена Пачева (Запоріжжя, Україна);

майстриня прикрас - Людмила Кокарь (Запоріжжя, Україна);

майстриня зачісок - Інна Стремедловська, парикмахерське бюро Kotovsky (Запоріжжя, Україна).

Фото:  Олена Тіта, Віталіна Московцева-Дорошенко,Шарунас Черняскас, Скірмантас Лісаускас

 




Схожі новини: