Незламна українка у Вільнюсі: і на новому муралі у столиці Литви буде зображена запорізька волонтерка

Переглядів: 655

26 серпня 2023 22:43

 Незламна українка  у Вільнюсі: і на новому муралі у столиці Литви буде зображена запорізька волонтерка  фото

Запоріжанка Тетяна Дроботя знову уособлюватиме незламність і силу українського народу

Рік тому на так званому «Будинку москви», що в самому центрі Вільнюса, митці з Естонії, Литви та України створили величезний мурал #DoPeremogi площею 300 кв.м. Таким чином, будівля, що мала на меті підсилити вплив і велич росії в країнах Балтії, стала символом української незламності. Незламну українку, яка зображена на стінописі, уособлює запорізька волонтерка Тетяна Дроботя.

Пізніше муніціпалітет Вільнюсу ухвалив рішення демонтувати скандальний довгобуд. Що ж буде з величезним муралом і чи з’явиться у столиці Литви, яка підтримує Україну у її боротьбі проти росії, новий мурал на честь нашої країни повідомляє Artscape Art Agency, яка виступає організатором проєкту.

За інформацією агенції, “Будинок москви» збираються знести, а демонтовану неофреску «До перемоги» продадуть на спеціальному аукціоні. Очікується, що аукціон відбудеться восени, а всі виручені кошти підуть організації Blue/Yellow, основною місією якої є забезпечення українських військ зброєю та іншим обладнанням, необхідним для боротьби з окупантами.

«Команда, яка стоїть за цією роботою – художники з Литви та України, а також унікальний робот мураліст з Естонії – знову об’єднує зусилля, щоб цієї осені прикрасити центр Вільнюса новим муралом, присвяченим мужності України та її народу», - інформує Artscape Art Agency.

З нагоди Дня Незалежності України міжнародний творчий колектив у складі агенції Artscape (Литва), Національної комісії Литви у справах ЮНЕСКО, мистецької лабораторії «Kiaurai sienas» (Литва), громадської організації Postlomograafia klubi (Естонія) та незалежних митців з України та Литви (Ліна Шліпавічюте, Тетяна Дроботя та Олена Тіта) представить цей вражаючий новий твір мистецтва, присвячений народу України.

У жовтні на будівлі у центрі Вільнюса встановлять неофреску «Незламна» на згадку про силу та незламність духу українського народу.

Історія двох фресок

Новий мурал «Незламна» площею кілька сотень квадратних метрів буде встановлено цієї осені на видному місці в центрі Вільнюса, на будівлі з видом на річку Неріс, головну водну артерію Вільнюса. Робота продовжить історію, яка почалася у 2022 році з муралу «До Перемоги» на так званому «Будинку москви».

«Майбутній твір продовжить розповідь про те, як через понад рік після початку повномасштабного вторгнення український народ продовжує боротьбу і готовий пройти всю дистанцію, щоб захистити свою свободу», – розповідає художній керівник проекту Ліна Шліпавічюте. - «Українці захищаються і вірять у перемогу. Вони вірять у право людини бути вільною, а самі втілюють цінності, важливі для всіх нас. Саме таку історію розповідає нова неофреска».

У другій неофресці меседж непохитної рішучості України відстоювати свою свободу та незалежність продовжує нести та сама сильна українка, яка торік «підкорила» так званий «Будинок москви», волонтер Тетяна Дроботя.

«Тетяна так само залишається в Запоріжжі, якому ворог завдає постійні ракетні удари, - пояснює Ліна Шліпавічуте. - У прифронтовому Запоріжжі, незважаючи на постійну небезпеку, життя триває, і через історію Тетяни ми можемо побачити частину реальності цього охопленого війною регіону України».

Як і в неофресці «До перемоги», фото Тетяни – робота фотографа Олени Тіти, яка також живе і працює в Запоріжжі. Ця відважна українка останні півтора роки знімає реалії війни в Запорізькій області. Її фотографії також були основною частиною виставки «Україна тут», яка була встановлена у ВЦ «Літекспо» у червні, коли там проходив саміт НАТО.

Меседж нової неофрески: сила в болісній реальності

Нова робота відобразить трагічні реалії війни на знімку із серії фотографій, зроблених фотографом Оленою Тітою на острові Хортиця - колисці українського кзацтва, за тиждень після підриву Каховської ГЕС.

Проект створює своєрідний діалог між двома неофресками. Перша робота показує жінку на початку війни, увічнену в волонтерському центрі, її очі сповнені надії, що війна скоро закінчиться. На другому муралі зображена та сама українка на місці масштабної техногенної екологічної та людської катастрофи, спричиненої війною. Незламна, вона запрошує нас стояти разом, непохитно.

«Незламна» стане третім арт-проектом колективу для України. Рівно рік тому до Дня Незалежності України неофреска «До перемоги» стала місцем надзвичайного видовища. Інга Брязкаловайте з Клайпеди, піонерка та популяризаторка вертикального танцю в Литві, представила кілька вертикальних танцювальних вистав, присвячених Україні, під назвою «Танець свободи».

Вишиванка – нематеріальна культурна спадщина України

«Нова неофреска показує молоду жінку Тетяну Дроботю в українському костюмі, створеному спеціально для цієї фрески українським брендом G.LVOV.

За словами українського дизайнера George Lvov, ідея полягала в тому, щоб створити інтерпретацію національного костюма, тканина якого втілює сучасну ідентичність України як молодої, красивої та мужньої країни. Проте автор костюма, шукаючи натхнення в автентичних матеріалах музеїв та приватних колекціях, зіткнувся з наслідками війни – усі виставки та музейні колекції були евакуйовані з Запоріжжя у безпечніші регіони країни. Тому було вирішено створити абсолютно нову, вільну інтерпретацію українського костюма на основі колекцій Запорізького обласного краєзнавчого музею та інших етнографічних матеріалів.

Цього року виповнюється 20 років з дня прийняття Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини (2003). З нагоди цієї події в усьому світі проводяться ініціативи з популяризації, підтримки та створення живої традиційної культури та нематеріальної культурної спадщини.

Вишиванка, пишно вишита традиційна блузка, є важливою частиною української культурної ідентичності. Особливо сильного символічного значення воно набуло під час повстання на Майдані 2014 року. Під час війни нематеріальна культурна спадщина об’єднує громади, але вона така ж крихка та вразлива, як і матеріальні культурні цінності. .

Вишиванка з багатими традиціями вишивки, безсумнівно, є важливою живою нематеріальною культурною спадщиною України, яка передається з покоління в покоління та постійно відтворюється та переосмислюється самими українцями, створюючи відчуття самобутності та спадкоємності, сприяючи повазі до культурного розмаїття та права людини», - зазначається у релізі Artscape Art Agency.

Довідково

  • Проект частково фінансується Канцелярією Уряду Литовської Республіки та Turto bankas.
  • Організатор проекту: Artscape Art Agency, Литовська національна комісія у справах ЮНЕСКО. Партнери: мистецька лабораторія «Kiaurai sienos». Творчо-виробнича група Neo-fresco: арт-директор Ліна Шліпавічюте (Литва), виконавча група Robot Muralist (Естонія), модель Тетяна Дроботя (Україна), фотограф Олена Тіта (Україна).
  • Костюм: сукня та кольє – дизайнер George Lvov (Україна); вінок з живих квітів – Наталія Бойко (Україна); консультант з костюму – Сергій Білівненко (Україна), доктор історичних наук, фахівець із соціальної антропології, доцент кафедри історії Запорізького національного університету.



Схожі новини: