Спеціальні ліжка і поручні скрізь: у Запоріжжі відкрили перший транзитний шелтер для маломобільних людей

Переглядів: 277

12 березня 2024 23:45

Спеціальні ліжка і поручні скрізь: у Запоріжжі відкрили перший транзитний шелтер для маломобільних людей фото

Транзитний шелтер для маломобільних людей розрахований на 21 ліжкомісце.

Створення шелтеру - це результат роботи команд Благодійної організації “БФ «Схід SOS» і БФ «АРТАК Разом до мрії». Реалізація проєкту розпочалася весною минулого року, деякий час зайняли бюрократичні процедури по передачі в оренду приміщення, яке не використовувалося,  а сьогодні, 12 березня,  шелтер урочисто відкрили.

Стрічку перерізали представники благодійних фондів, у церемонії брав участь і секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Як розповіла координаторка з розселення Благодійної організації “БФ «Схід SOS» Валерія Кірпа, при проведенні поточного ремонту враховувалися потреби маломобільних людей, які тут будуть тимчасово мешкати — людей з інвалідністю і людей похилого віку. Тому в шелтері скрізь поручні, для осіб, які пересуваються на колісному кріслі, є спеціальний розкладний пандус.
 

У трьох світлих великих кімнатах — багатофункціональні ліжка з підйомними механізмами. Є також спеціальне дороговартісне ліжко-вертикалізатор — для людей зі слабими м’язами, за допомогою якого можна проводити реабілітацію.

У санвузлі теж все продумано для потреб маломобільних людей — поручні є біля умивальника та унітазу. Особлива гордість закладу — розкладна ванна, в якій зручно мити неходячу або паралізовану людину.

Окрім кімнат для проживання, у шелтері також є велике приміщення для харчування та відпочинку, у якому встановлені зручні м’які меблі.

Мешканців будуть доставляти сюди з прифронтових або деокупованих територій Запорізької області.

- Це вже четвертий транзитний шелтер, який створила команда БФ «Схід SOS», - розповіла Валерія. - Два відкриті у Дніпрі, один у Харкові і тепер є в Запоріжжі. Хочемо охопити цю зону евакуації. Люди тут будуть проживати тимчасово. Якщо у кого з евакуйованих не буде документів — допомагатимемо їх відновлювати.

Судячи з нашого досвіду, дуже багато часу, до трьох місяців, йде на отримання довідки про інвалідність. Тобто тривалість перебування залежатиме від того, як швидко вдасться людині вирішити її проблеми. Далі їх направлятимуть у заклади з геріатричним нахилом.

У шелтері мешканці отримуватимуть соціальну, юридичну та психологічну допомогу. Соцпрацівники знаходитимуться тут цілодобово. Передбачається, що регулярно навідуватимуться медпрацівники, які будуть опікуватися станом здоров’я маломобільних людей.

Як зазначила Валерія, перебування та харчування в шелтері безкоштовне. Фінансування повністю взяла на себе Благодійна організація “БФ «Схід SOS».

- Для Запоріжжя як для транзитного хабу відкриття такого центру — це дуже потужна допомога, - зазначив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. - Тому що тут будуть знаходитися люди з особливими можливостями. Такого центру у Запоріжжі не було і коли БФ «АРТАК Разом до мрії» звернувся до нас з пропозицією створення разом з партнерами - БФ «Схід SOS» локації для розміщення маломобільних людей, я з великим задоволенням відгукнувся і підтримав цей проєкт.
 

Депутатський корпус прийняв рішення про передачу приміщення за 1 грн, щоб вони зробили тут цей заклад. Хочу подякувати нашим друзям - БФ «АРТАК Разом до мрії» і БФ «Схід SOS» за те, що роблять у Запоріжжі добрі справи.

Це люди з великим серцем і доброю душею. «АРТАК Разом до мрії» взагалі з нами з перших днів війни. Працюють на місцях прильотів, допомагають постраждалим. Дякую командам, які згуртувалися і зробили такий гарний шелтер.

Цей сучасний комфортний простір повністю пристосований під потреби людей з інвалідністю та маломобільних громадян, які евакуюються до Запоріжжя. Тут вони можуть проживати до моменту виїзду в інші регіони чи за кордон і будуть забезпечені допомогою психологів, юристів і соцпрацівників та гарячим харчуванням, наданим ГО «BELUGA UA».

Дякую всім, хто взяв участь у цьому проєкті, за створення такого важливого для прифронтового Запоріжжя центру.

Один із співзасновників БФ «АРТАК Разом до мрії» Данііл Пічікін розповів, що їх команда займається безкоштовною евакуацією людей по Україні. У безпечні місця вивезли 45000 осіб, у тому числі і з окупованих територій. Зараз на окуповані території, звісно, не їздять, забирають людей з населених пунктів на передньому краї.

На місцях прильотів у Запоріжжі допомагають постраждалим — забирають, розселяють, при необхідності видають ковдри або харчування. “Допомагаємо на місці чим можемо”, - поділився Данііл.

А команда БФ «Схід SOS» евакуювала з небезпечних для проживання територій близько 80000 українців, у тому числі 10 000 — маломобільних. Відправляють і за кордон — співпрацюють з партнерами в Норвегії, Німеччини, Польщі.

"Місяць жили у погребі"

Один з перших мешканців транзитного шелтеру — Максим Олійник з Кам’янського Василівського району. У хлопця 1995 року народження — третя група інвалідності.

- Нашу хату в селі розбомбили, - розповів Максим. - Ми з братом місяць жили у погребі. Коли снаряд прилетів в сусідню хату і там повилітали вікна, брат сказав, що треба їхати в Запоріжжя, в гуртожиток. Якийсь час жили в гуртожитку. А зараз живу в Кушугумі.

Тут чекатиму виїзду за кордон, є домовленість, що мене приймуть у Німеччині. Усі документи є окрім закордонного паспорта. Тут нормальні умови, все влаштовує. Не влаштовує тільки те, що в мене дуже маленька пенсія — 1900 гривень. Але куди не звертався, ніде не допомогли, щоб її збільшити.

Фото автора, Миколи Городенського і Катерини Людвік




Схожі новини: