“За ними будуть бігати, як за яйцями Фаберже”: відомий філателіст подарував Запоріжжю унікальну колекцію

Переглядів: 369

4 березня 2024 17:45

“За ними будуть бігати, як за яйцями Фаберже”: відомий філателіст подарував Запоріжжю унікальну колекцію фото

Відомий філателіст Олександр Канівець, який 26 квітня 2022 року розпочав Всеукраїнську історичну естафету «Незламний, нескорений козацький дух українського народу»,  передав Запорізькій міській раді авторську колекцію поштових листівок та конвертів.

Вона є унікальною за своїм змістом.  Олександр Володимирович відвідує у областях найбільш патріотичні населені пункти, пов’язані з історією національно-визвольного руху, державотворенням Української держави, створює дизайн поштових листівок та конвертів з пам’ятками, замовляє поліграфію, оформлює  відповідним чином — штампами або печатками місцевих органів влади та поштовими календарними штемпелями.

Суть естафети — у поштових відділеннях щоденно ставити календарні штемпелі на авторських листівках чи конвертах.

Олександр Канівець побував вже у 19 областях. У Запорізькій області пан Олександр перебував з 22 грудня 2023 року до 4 березня 2024-го. Результат своєї титанічної роботи він передав заступниці директора департаменту — начальниці відділу туризму департамента культури і туризму Запорізької міської влади Альоні Власовій.

При передачі унікальної колекції був присутній керівник крафтових музеїв Запоріжжя Михайло Мордовськой, тому можна сподіватися, що запоріжці та гості міста зможуть побачити авторські поштові листівки та конверти на виставці чи в експозиції Музея архітектури Запоріжжя.

Щоправда, значна частина колекції стосується пам’яток Запорізької області, які знаходяться як на підконтрольній території, так і в окупованих населених пунктах, тому, вважаю, логічно було б провести виставку філателістичних авторських робіт і у приміщенні обласного краєзнавчого музею. Але колекцію, повторю, автор передав саме міському департаменту культури і туризму.

Світлини для майбутніх своїх робіт автор переважно знаходить в інтернеті. Бувало, що пану Олександру їх надсилали з громад. А от світлину з 40-метровим флагштоком на Хортиці (по деяким даним, його висота 35 м), на якому майоріє Державний прапор України, Олександр Володимирович взяв з буклета “Велике будівництво”, який йому подарували в Офісі Президента. Каже, що  в інтернеті такої немає: флагшток знятий з квадрокоптера.

До речі, щоб належним чином оформити роботи, які стосуються Хортиці (листівок з пам'ятками кілька), їх автор спеціально їздив у поштове відділення №17, яке розташоване на острові.

У Запоріжжі Олександр Канівець також увічнив на поштових листівках або конвертах мурал біля Головпоштамту, Алею Героїв,  пам’ятник Героям Небесної Сотні у парку Перемоги, мурал “Янгол-охоронець” на будівлі шелтера “Центр допомоги Запоріжжя”, де мешкав увесь цей час, пам’ятну дошку на залізничному вокзалі “Запоріжжя-1” - про визволення січовими стрільцями армії УНР у квітні 1918 року станції і міста Олександрівськ.

А от зображення на листівці міської лікарні №3 — це вже, як зазначив Олександр Володимирович, “наполовину особисте”. Цей екземпляр він зробив на знак вдячності медперсоналу.

Справа в тому, що 8 січня 2024 року ініціатора важливого культурно-мистецького проєкта швидка доправила до цієї лікарні.

“На 620-й день з початку естафети організм не витримав, у лікарні я пролежав тиждень, - розповів Олександр Канівець. - У день, коли потрапив до лікарні, була вимушена перерва. Але вже починаючи з наступного дня, після крапельниць добирався на поштове відділення і продовжував естафету. Поліграфію робили хлопці. Головне — календарні штемпелі, які підтверджують хронологію проведення естафети!”.

На контрольних примірниках поштових листівок та конвертів, які Олександр Канівець передав Альоні Власовій, зображені також пам”ятки Оріхова, Приморська, Бердянська, Енергодара, Дніпрорудного, Василівки, Кам“янки-Дніпровської, Гуляйполя, Полог, Токмака, Молочанська, Преображенки, Вільнянська, Комишувахи.

Подвиг військових, які звільнили Роботине, філателіст закарбував для історії світлиною, на якій бійці 47 бригади піднімають над селом Державний прапор. На листівці є емблема бригади.

А ще в колекції є листівки, присвячені українському Криму, Кубані — “давньому козацькому краю України”.

Листівки та конверти з пам’ятками на окупованих територіях Олександр Канівець оформлював у поштових відділеннях, розташованих якнайближче до лінії фронту. Наприклад, у Оріхові, де воно розташоване у підвальному приміщенні, бо будівлю відділення ворог зруйнував, ставив поштовий штемпель і в Комишувасі.

- Це дуже рідкісні речі, по 10-12 екземплярів наклад, - зазначив Олександр Канівець. - За ними будуть бігати, як за яйцями Фаберже!

Як на мене, історична естафета «Незламний, нескорений козацький дух українського народу», яку киянин Олександр Канівець вирішив проводити під час повномасштабного вторгнення збройних сил рф, варта того, щоб її внесли до Національної книги рекордів України.

Матеріал, який ініціатор естафети вже зібрав і ще збере в інших областях України — він не лише унікальний, він просто безцінний. Бо в поштових листівках та конвертах автор кількох філателістичних проєктів відобразив незламність українського народу, його боротьбу за волю та незалежність. А ще Олександр Канівець ставить собі за мету показати, що наша Україна — єдина!

 




Схожі новини: