Картини як лоти: у Запоріжжі провели аукціон по збору коштів на прилад для реабілітації поранених поліцейських

Переглядів: 380

2 жовтня 2023 12:30

Картини як лоти: у Запоріжжі провели  аукціон по збору коштів на прилад для реабілітації поранених поліцейських фото

У Запорізькому обласному центрі молоді відкрили фотовиставку про роботу запорізьких поліцейських в умовах повномасштабної збройної агресії рф та провели благодійний аукціон «Разом до Перемоги!».

На аукціоні, проведеному за ініціативи благодійної організації «Благодійний фонд «Джерело єдності», продавали картини, намальовані поліцейськими та учасниками руху «Байда». На аукціоні збирали кошти на медичне обладнання для реабілітації поранених поліцейських, військовослужбовців та членів їх сімей.

Заходи присвятили Дню захисників і захисниць України, а провели їх 30 вересня – у річницю трагедії на пункті пропуску № 23. Як нагадала ведуча - начальник відділення забезпечення культурно-масових заходів центру забезпечення ГУНП в Запорізькій області капітан поліції Євгенія Ольшанська, внаслідок масованого ракетного удару по гуманітарній колоні у Запоріжжі 88 людей дістали поранень, з них 27 поліцейських Бердянського РВП, загинуло 30 людей, серед них – оперуповноважений Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області НПУ, підполковник поліції Максим Здоревський.

Пам'ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання.

Учасників аукціону привітали директор БО «Благодійний фонд «Джерело єдності» Андрій Омельчак та заступник начальника ГУНП в Запорізькій області полковник поліції Руслан Усманов.

З початку повномасштабного вторгнення медичні працівники Державної установи «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Запорізькій області» надали допомогу понад 3000 військовослужбовцям, поліцейським та військовим Національної гвардії України в рамках стаціонарного лікування.

Майже 27 000 осіб отримали амбулаторне лікування, з них 3500 – поранені. Санаторне лікування та реабілітацію пройшли майже 400 осіб.

Медики роблять все можливе, а іноді й неможливе, для реабілітації поранених та травмованих поліцейських, військовослужбовців та членів їх сімей.

Про роботу установи, а також про необхідність придбання приладу для реабілітації ліктьового суглоба Artromot-E2 проінформувала завідувачка відділення реабілітації та відновного лікування ДУ «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Запорізькій області» Дар’я Запорожченко.

Вартість апарату - 336585 грн. До збору коштів може долучитись кожен бажаючий, перерахувавши будь-яку суму. Кожен внесок - це крок до повернення травмованих військовослужбовців та поліцейських до повноцінного життя. Присутнім на аукціоні продемонстрували відео про прилад для реабілітації ліктьового суглоба Artromot-E2.

До благодійної ініціативи, яка проходить під гаслом «Разом до Перемоги» долучилися слідчі ГУНП та вихованці дитячого руху «Байда», які надали 15 своїх творчих робіт.

Лотами на аукціоні стали роботи майора поліції Каріни Дмитренко, капітана поліції Станіслава Царегородцева та учасників дитячого руху «Байда» Віри Ніколаєнко, Тетяни Гвоздік, Діани Чередніченко та Дмитра Макаренка.

Принцип проведення благодійного аукціону був традиційний. Кожен представлений лот мав стартову ціну, з якої і розпочиналися торги. Кожний наступний крок — 200 грн (дитячі роботи) та 500 гривень (роботи поліцейських). Перемагав той, хто запропонував найвищу ціну за лот. Всі кошти переможець мав перерахувати на рахунок благодійного фонду ДУ «ТМО Міністерства внутрішніх справ України по Запорізькій області» і потім він отримував свій лот.

Перед початком аукціону про історії картин розповіли їх автори.

- Я хочу попросити вас спробувати подивитись на представлені роботи не тільки очима, а й відчути кожну з них серцем, - звернулася до присутніх майор поліції Каріна Дмитренко. - Створювати цю колекцію я розпочала під час повномасштабної війни в 2022 році.

Оскільки я працюю в поліції, я не завжди можу виказувати свої емоції та відчуття від того, що я бачу, щоб не деморалізувати суспільство та наші ЗСУ. Тому весь спектр своїх переживань, люті, ненависті та жалю від усього, що відбувається в нашій країні, я стала виплескувати у своїх роботах.

Техніка, у якій створені картини є унікальною, це є новим напрямком у сучасному мистецтві.Спочатку картина створюється мною як digital art в електронному вигляді, який потім переноситься на полотно. І вже далі починається процес створення об’ємного ефекту за допомогою текстурних паст, акрилових фарб, поталі та декоративного каміння.

На всіх полотнах колекції представлені українські жінки: жіночні та сильні одночасно. Мабуть, що я ототожнюю і себе з цими жінками, яких і малюю.

Перша картина з колекції має назву «Жіноча скорбота». Вона була створена 30 вересня 2022 року. На малюнку зображено мою скорботу після втрати мого бойового товариша та друга родини – Максима Здоревського, працівника поліції, який загинув 30 вересня 2022 року при виконанні службових обов’язків, внаслідок ворожого обстрілу фільтраційного пункту пропуску в місті Запоріжжі. Усього в той день загинуло 30 людей, ще 88 дістали поранень.

Це чорний день не тільки в моєму житті, а й взагалі в історії нашого міста.

Тому я думаю, що сльози зображеної мною дівчини уособлюють біль усіх українських жінок за нашими захисниками, які пожертвували своїм життям задля нашої свободи та нашого світлого майбутнього.

Усього в колекції 5 картин, на яких представлена трансформація жіночої душі, яка пройшла довгий шлях: від скорботи, пораненого серця, мрій про те, що весна обов’язково прийде, жіночності та спокою, до величі і могутності. І зараз ці слова не тільки про українських жінок, це про розквіт нашої рідної України!

Картина під назвою «Жіноча скорбота» - це лот 1 - була продана до початку аукціону, після заходу її передали родині загиблого підполковника поліції Максима Здоревського.

На аукціоні зі стартовою ціною 5000 гривень виставлялися такі 5 робіт Каріни Дмитренко: лот 2 - картина «Ранена пташка», лот 3 - «Весна прийде!», лот 4 - «Гуцулка Ксеня», лот 5 - «Княгиня Ольга».

Чотири творчі роботи представили вихованці дитячого руху «Байда», який був сформований з ініціативи Головного управління Національної поліції в Запорізькій області.

Основні засади організації - любов до Батьківщини й спорту, а також виховання патріотизму та відповідальності в молоді. Крім цього, цілями руху є формування правової свідомості та культури у дітей, організація змістовного довкілля, розвиток та вдосконалення талантів, підтримка здорового способу життя. І ми раді, що вихованці «Байди» долучилися до сьогоднішнього заходу, вносячи свій посильний вклад у справу реабілітації наших захисників.

Учасник руху, автор однієї з картин Дмитро Макаренко розповів про діяльність «Байди» та про свою творчість.

Картини дітей стартували з ціни в 1000 гривень. Крок - 200 гривень. Були представлені такі роботи вихованців та вихованок руху «Байда»:

  • лот 6 - картина «Коло життя», автор - Віра Ніколаєнко, 12 років;
  • лот 7 - картина «Пшеничне поле», автор - Тетяна Гвоздік, 13 років;
  • лот 8 - картина «Золоте багатство України», автор - Дмитро Макаренко, 15 років;
  • лот 9 - картина «Золотокоса краса», автор - Діана Чередніченко, 14 років.

Ще один автор робіт, які були представлені на аукціони як лоти - капітан поліції Станіслав Царегородцев.

- Вважаю, що кожен сьогодні отримає неперевершені враження від представлених мною та моїми колегами художніх робіт, оскільки мистецтво ніколи не залишало байдужим жодну людину на нашій землі. Хочу наголосити, що підтримавши цей проект, ви внесете особистий вклад щодо збору коштів для лікування наших захисників, а отже допоможете наблизити нашу перемогу, - зазначив Станіслав Царегородцев. - Я та моя родина є мешканцями маленького містечка Оріхів, яке називають неприступною брамою для окупантів та фортецею міста Запоріжжя.

Свої роботи  виконую спеціальними художніми олівцями Koh-i-Noor. Я полюбляю дуже чорно-білі фото, які є класикою, де маються лише два кольори, які гармонійно поєднуються між собою, створюючи, світло і тінь, а гра контрастів на обличчях людей, створюють настрій, переживання, індивідуальні емоції.

Капітан поліції розповів про роботи, які він представив на благодійному аукціоні.

«Перша робота - це портрет американської актриси Мерилін Монро, яка була символом жіночої краси середини 20 сторіччя. Малюнок з фото, яке було зроблено під час зйомок художнього фільму «В джазі тільки дівчата» (лот 10 - портрет «Мерилін Монро»).

Друга робота – це портрет французького актора Луі де Фюнеса, який відомий всьому світу своїми комедійними ролями та зміг заставити весь світ посміхатись. Малюнок виконаний з фотознімку, який був зроблений під час проби на роль у багатосерійному комедійному фільмі про жандармів (лот 11 - портрет «Луі де Фюнес»).

Третя робота – це портрет відомого українського та радянського актора Леоніда Бикова, якого автор змалював з кадрів фільму «В бой идут одни старики». Ми всі пам’ятаємо, як актор у цьому фільмі висловлював свою любов до України та рідного Таврійського краю: «Как же вы не заметили, мы ж над моей Украиной дрались? Здесь и трава зеленее, и небо голубее» (лот 12 - портрет «Леонід Биков»).

Четверта робота – портрет Великого Кобзаря Тараса Шевченка, який є символом українського народу, його незламності духу та жаги до свободи (лот 13 - портрет «Тарас Шевченко»). .

П“ята моя робота є копією нарисів за назвою «Характерник». Це самі таємничі та легендарні козаки, здібності яких були надлюдськими та вражали як побратимів, так і ворогів (лот 14 - картина під назвою «Характерник»).

Шоста робота - це малюнок під назвою «Старе місто». Саме тут я намагався зобразити спокій від буденного життя та проблем, з якими ми стикаємось кожного дня (лот 15 - картина під назвою «Старе місто»)", - поінформував поліцейський.

Ціна портретів і картин Станіслава Царегородцева стартувала з 3000 гривень. Крок 200 гривень

Усього на аукціоні, як повідомила Євгенія Ольшанська, вдалося зібрати 77200 грн. Певну суму також додали небайдужі люди.


 

Про фотовиставку «Час викликів, випробувань та надій» можна прочитати тут

Фото автора та відділу комунікацій ГУНП в Запорізькій області

 

 




Схожі новини: