Оксана ТОРОП, ВВС Україна: «Вичищайте всіх». Що не так зі справами про зрадників в СБУ, яким закидають допомогу Росії». Частина друга

Переглядів: 587

25 липня 2023 20:09

Оксана ТОРОП, ВВС Україна: «Вичищайте всіх». Що не так зі справами про зрадників в СБУ, яким закидають допомогу Росії». Частина друга фото

Теплого липневого дня 2022 року перший заступник голови СБУ Василь Малюк спішно ішов в кабінет до президента. Він ніс із собою матеріали секретного розслідування щодо виявлення зрадників у вищих лавах спецслужби.

На той час війна тривала вже п’ятий місяць, а суспільство дедалі частіше ставило владі незручні запитання. Чому не підірвали мости на Півдні, коли росіяни заходили з Криму? Чому росіяни змогли так близько і так швидко підійти до Києва? Як так швидко захопили ЧАЕС?

Початок - тут.

Основні нестиковки

Чи не основним питанням, яке виникає в цій непростій історії, є - звідки ж взялися записи розмов Кулініча та Сівковича.

У слідстві нам повідомили, що писав ці розмови нібито сам Сівкович, щоб потім легше було звітувати перед російською спецслужбою. А дістати їх вдалося завдяки проникненню всередину ФСБ “своєї людини”. На цих записах позивний у Зеленського - "Пингвин", у Баканова - "Дарование", ексголову управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова нібито називали "Охотником" (до нього ми ще повернемося згодом).

В СБУ не сумніваються в автентичності цих записів. "Записи розмов Кулініча та Сівковича підтверджені експертизами і входять до матеріалів кримінального провадження. Оприлюднені файли – це лише частина великого масиву", - сказав нам Малюк.

Кулінічу на цих записах ставлять різні завдання – від лобіювання кадрів до взяття під контроль окремих підрозділів спецслужби та інших державних структур.

Але в розмові з ВВС захист каже, що в матеріалах слідства вказане зовсім інше джерело походження. Зокрема, слідчі вказали, що знайшли флешку з аудіо, текстовими та графічними файлами під час обшуків на одній з київських квартир в рамках розслідування зовсім іншої справи. Тому є побоювання, що ці записи могли спеціально підкинути за аналогією "плівок Деркача" у 2020 році.

Записи ж Кулініча-Сівковича, які оприлюднили слідчі, датуються 2019 і початком 2020 року. Важливо, що Кулініч тоді ще не був у СБУ. Його призначили начальником Кримського управління 21 жовтня 2020 року. Виникає питання: як він, не будучи в системі, міг впливати на призначення кадрів у спецслужбі та передавати росіянам секретну інформацію?

І тут теж озвучують різні дані. В СБУ кажуть, що Кулініч спілкувався з Бакановим ще до призначення, "він був вхожим у високі кабінети, мав вплив на прийняття головою служби важливих рішень". Джерела в оточенні Баканова кажуть, що до призначення Кулініча в СБУ вони спілкувались дуже рідко і не про діяльність спецслужби.

Цікаво також, що в матеріалах справи Кулініча не фігурують інші працівники СБУ. Навіть ті, лобіюванням призначення яких, за версією слідства, займався Кулініч. Щоправда, деякі його підлеглі є свідками. Якщо це викрита агентурна сітка всередині СБУ, тоді чому в ній лише Кулініч?

Ми також спробували дізнатися, які докази за рік зібрало слідство стосовно причетності Кулініча до швидкого захоплення росіянами Півдня. Виявилося, їх не просто бракує - Кулініч взагалі не фігурує у справі про окупацію Херсонської області. Про це йдеться у відповіді ДБР на запит ВВС.

"На сьогодні колишній начальник ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим Кулініч О.М. не фігурує у кримінальному провадженні…, в якому досліджуються обставини неналежної оборони Херсонської області, що призвело до швидкої окупації цієї території російськими військами", - йдеться у відповіді ДБР на запит ВВС.

За даними наших джерел в правоохоронних органах, у цій справі фігурують виключно військовослужбовці Збройних сил, в компетенції яких і було замінування і розмінування мостів та підготовка до оборони.

Знайшовся і військовий, який мав підірвати міст на Чонгарі. Сержант Іван Сестриватовський дав нещодавно інтервʼю "Українській правді", в якому розповів деталі.

Він ніс службу на межі з Кримом і мав у ніч на 24 лютого підірвати стратегічні мости на Херсонщині. За його словами, перед початком вторгнення все було готово. Закладали вибухівку військові сапери і тільки вони знали, де, що і як заміноване. Але вибуху тоді не сталося. Чому - це питання ще буде з’ясовувати слідство.

І ще один незрозумілий момент - за нашими даними, слідчі жодного разу не викликали Баканова на допити у цій справі, хоча, за логікою, саме він міг би розповісти про те, як Кулініч працював, яку інформацію передавав керівництву СБУ, а яку ні, та чи справді 24 лютого 2022 року без наказу поїхав до столиці.

В рамках підготовки цього матеріалу ВВС звернулася до Івана Баканова, але він відмовився коментувати цю справу.

Сам Кулініч заперечує ці розмови з Сівковичем, а його захист стверджує, що "записи змультипліковані та нарізані і, ймовірно, створені із застосуванням сучасного програмного забезпечення".

"Охотник" зі справи Кулініча

Після затримання Кулініча в ДБР на брифінгу повідомили, що він, за завданням російських спецслужб, лобіював на початку 2020 року призначення на високу посаду в СБУ Андрія Наумова (нагадуємо, що сам Кулініч тоді ще не працював в СБУ).

За версією слідства, в Наумова був позивний "Охотник", він теж міг бути пов’язаний з російськими спецслужбами. Зокрема, ЗМІ з посиланням на слідчих повідомили про можливу причетність Наумова до швидкого захоплення ЧАЕС. Нібито він передав якісь секретні схеми, які допомогли росіянам швидко встановити контроль над станцією.

В ДБР ще влітку 2022 року заявили, що перевіряють екскерівника управління внутрішньої безпеки СБУ Наумова на причетність до державної зради.

Хоча задовго до цього, ще 31 березня, президент Зеленський у своєму зверненні, записаному у напівтемряві на Банковій в на той час практично порожньому Києві, вже назвав Наумова "зрадником" і позбавив його звання бригадного генерала.

Андрій Наумов арештований в Сербії у справі про відмивання коштів

Наумов очолював головне управління внутрішньої безпеки СБУ під керівництвом Баканова два роки - з літа 2019 до літа 2021 року. Його персона досить неоднозначна - він кілька разів потрапляв в медійні скандали, пов’язані то з корупційними схемами на митниці, то з недостовірними даними в декларації. За нашими даними, по всіх епізодах з журналістських розслідувань в СБУ проводили службові перевірки, але ніяких порушень не виявили.

Цікавим є той факт, що Наумов виїхав з України прямо напередодні вторгнення – 23 лютого. Правоохоронці вважають, що він знав про плани Росії напасти, тому і тікав.

Згодом в ЗМІ з посиланням на дані правоохоронців з’явилася інформація, що він міг передати росіянам секретні матеріали і таким чином сприяв швидкому захопленню ЧАЕС. Сам Наумов, на відміну від Кулініча, коментарів ЗМІ не давав.

На початку червня 2022 року його затримали на прикордонному переході між Сербією і Північною Македонією. Поліція виявила незадекларовану готівку в понад 600 тисяч євро та близько 125 тисяч доларів, а також коштовності. Зараз Наумов у слідчому ізоляторі міста Ніш, проти нього висунули звинувачення у відмиванні грошей.

Вже після початку повномасштабного вторгнення в Україні проти Наумова відкрили кілька кримінальних справ – про зловживання службовим становищем та шахрайство. Україна попросила Сербію про його екстрадицію, але місцевий суд в цьому відмовив.

"До Наумова, дійсно, є багато питань і у правоохоронних органів, і у суспільства. Так, він незаконно отримував кошти на попередній посаді, вже працюючи в СБУ. Та й сама історія із втечею за кордон перед початком вторгнення та подальше затримання в Сербії – точно не про патріотизм", - каже Василь Малюк.

Однак ми з’ясували, що попри заяви українських правоохоронців про можливу причетність Наумова до співпраці з Росією, за рік доказів цього слідство так і не знайшло.

Джерела в правоохоронних органах стверджують, що версія про "зрадника" Наумова була поспішна. "Наумов – це чиста економіка, а не державна зрада", - каже наш співрозмовник. Та й згодом у слідчих з’явилися сумніви, що "Охотник" з перехоплень Кулініча-Сівковича – це Наумов. Цікаво, хто ж тоді той самий "Охотник"?

Ми відправили запит до ДБР, аби переконатися, що наші джерела кажуть правду. І отримали підтвердження.

Там нам повідомили, що на сьогоднішній день справу проти Наумова про державну зраду так і не відкрили, до того ж Наумов вже взагалі не фігурує у справі Кулініча.

Епілог

У цій неоднозначній історії виникає логічне питання: навіщо рік тому у владі заявили про причетність Кулініча та Наумова до здачі Півдня та окупації ЧАЕС, а доказів так і не зібрали?

Василь Малюк пояснює: очікуваним є те, що окремі фігуранти цих розслідувань намагаються перевести фокус суспільної уваги з юридичної площини в політичну та емоційну. "Такі спроби маніпулювати громадською думкою переслідують лише одну ціль – фігуранти різними способами прагнуть уникнути відповідальності. Але в них це не вийде", - каже очільник СБУ.

Адвокати Кулініча на це парирують: "Ця справа розсипається. Адже всі докази формуються виключно на записах телефонних розмов, походження яких є невідомим".

Сьогодні справу Кулініча вже передали до суду, в найближчі тижні почнеться її розгляд. Адвокати будуть добиватися відкритого процесу принаймні щодо тієї частини, в якій немає державної таємниці. "Частка матеріалів, яка містить відомості про державну таємницю, є незначною - 3 томи із 45. Ці томи можна протягом години заслухати в закритому засіданні, а решту справи треба слухати відкрито", - каже захисник Андрій Наход.

Ну і останнє. 18 лютого 2022 року Джо Байден на брифінгу сказав: "У США є підстави вважати, що Росія нападе в наступні тижні чи дні. Путін прийняв рішення". Озираючись в минуле, складно зрозуміти, як російські агенти у спецслужбі приховали від керівництва України підготовку Росії до вторгнення, якщо про це говорив чи не весь світ. Питання тільки в тому, чи це чули на Банковій…

 




Схожі новини: