Чому в спеку опухають руки та ноги та що з цим робити - поради від доктора Комаровського

Переглядів: 719

6 липня 2023 16:34

Чому в спеку опухають руки та ноги та що з цим робити - поради від доктора Комаровського фото

У багатьох людей влітку набрякають руки та ноги. Набряк може виникнути внаслідок перегріву організму, захворювання і навіть від прийому деяких ліків. Але влітку частіше за все кінцівки набрякають через високу температуру довкілля.

Про теплові набряки, їх симптоми, групи ризику та як допомоги самому собі при набряканні рук та ніг, розповів доктор Комаровський.

"Наші судини, наш судинний тонус, наші клітини, вони не справляються і рідка частина крові виходить у міжклітинний простір і звідси набряки. Найчастіше набряки виникають на ногах, трохи рідше на руках", - пояснює лікар.

Симптоми теплового набряку

* Шкіра стає гладкою, натягнутою, блискучою.

* Якщо придавити там, де набряк, то залишиться вм'ятина.

* Іноді може з'являтися біль.

* Людині важче рухати набряклою кінцівкою.

У кого може виникнути тепловий набряк

1. Частіше теплові набряки з'являються у тих, у кого відсутня акліматизація, тобто ви просто не готові до високої температури, рідко буваєте на спеці або ж після приїзду на відпочинок відразу йдете на пляж, під пекельне сонце, а до цього в основному знаходились в офісі з кондиціонером.

"Люди, які живуть у спекотному кліматі, для них, як правило, теплові набряки зовсім не характерні", - зауважив Комаровський.

2. Захворювання самі собою також можуть викликати набряки: проблеми з серцем, з нирками. У такому разі поява теплових набряків більш імовірна.

3. Будь-які стани при яких виникають ураження судин кінцівок приводять до набряків. Наприклад, діабет 1 та 2 типу, ожиріння.

4. Часто на набряки страждають вагітні жінки.

5. Поява набряків залежить від того, в якому положенні ви знаходитесь.

"Якщо ви засмагаєте, навряд чи вони з'являться, а якщо ви цілий день на спеці стоїте, то набряки на ногах з'являться з високим ступенем ймовірності", - пояснив медичний експерт.

6. Також є ліки, що збільшують ризик набряків: препарати, що знижують артеріальний тиск, багато нестероїдних протизапальних, стероїди, естрогени.

В більшості випадків теплові набряки не привід метушитися.

Ось рекомендації, які допоможуть вам:

* Якщо ви довго стояли - треба сісти або лягти, ноги покласти на подушку, щоб тримати їх у піднятому положенні. Руки також при можливості підняти.

* Компресійні панчохи. В сильну спеку може бути не дуже комфортно, але це дійсно працює.

* Уникайте тривалого перебування в одному положенні.

* Зменшуйте споживання солі.

"Розглядайте теплові набряки як "дзвіночок". Організм говорить про те, що не справляється з цією спекою, тому не лізьте під сонце, залишайтесь у приміщенні, увімкніть кондиціонер. Якщо організм не справляється, то потрібно звернути увагу на своє здоров'я: зайва вага, спосіб життя, куріння, ліки" - роз'яснює Євген.

У жодному випадку не обмежуйте себе в рідині. Це не правильно. Теплові набряки - ознака того, що ваш організм не може нормально віддати тепло. У такому випадку потрібний надлишок рідини, це привід більше пити.

"В будь-якому випадку, ви повинні бути впевнені в тому, що ці набряки теплові. Необхідно дійти свого сімейного лікаря, поговорити з ним, здати елементарні аналізи, обстежитися не завадить, щоб зрозуміти чому ваш організм не справляється", - підсумував доктор Комаровський.

 

 

 




Схожі новини: