Як відрізнити відчуття тривоги від тривожного розладу?

Переглядів: 224

4 березня 2024 16:30

Як відрізнити відчуття тривоги від тривожного розладу? фото

Відчуття тривоги виникає коли людина починає переживати і тривожитися через деякі обставини в житті.

Це абсолютно обґрунтоване відчуття, адже людина за допомогою нього може сховатися від небезпеки і згуртуватися, аби захистити себе при потребі. Особливо зараз, в умовах війни українцям притаманно переживати та тривожитись надмірно. Тож, відчуття тривоги саме по собі не робить людину тривожною, і не є підставою для діагнозу “тривожний розлад”.

Але, діагностувати генералізований тривожний розлад можна у разі якщо у вас:

  • Непідконтрольні вам тривога та відчуття страху в цілому, без конкретної причини;
  • упродовж останніх півроку було значно більше днів у такій тривозі, аніж без неї;
  • протягом цього часу постійно були бодай кілька разів:

       – відчуття крайнього неспокою, перебування на межі сил;

       – легка втомлюваність чи порожнеча в голові;

      – дратівливість;

      – напруженість м’язів;

      – поганий сон, чи надмірна сонливість.

Якщо ж ці симптоми супроводжуються ще й головним болем, панічними атаками, запамороченнями, нудотою, – слід звернутися до спеціалістів.

Тривожні розлади це наслідок комбінації спадковості і впливу середовища й виховання і вони переважно піддаються лікуванню. І тут потрібен комплексний підхід: медикаменти, психотерапія та самодисципліна.

Зменшити симптоми допоможе:

  • відмова від алкоголю. Алкоголь працює підступно – сп’яніння зменшує тривогу, але похмілля дуже посилює.
  •  фізична активність – вона потрібна не просто для здорового способу життя, а й діє для тривожних людей як ліки. Регулярний спорт зменшує симптоми розладу.
  • перебування на природі, спостереження за птахами. Це дозволить поліпшити часте серцебиття чи високий рівень кортизолу.
  •  звернення до сімейного лікаря, адже тривожний розлад часто можуть супроводжувати хронічні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, цукровий діабет.

Ефективне лікування починається з визнання наявності проблеми, грамотно підібраного фахівця. Адже чергова фраза, яку ми чуємо від друзів: “все буде добре”, може виявитися безсилою в питанні психологічного здоров’я.

Матеріал підготовлено фахівцями Запорізького обласного центру контролю та профілактики МОЗ України  в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" за ініціативою Олени Зеленської.




Схожі новини: