Збільшують ризик інсульту. Добавки з риб’ячим жиром можуть негативно позначитися на здоров'ї серця — дослідження

Переглядів: 170

24 травня 2024 21:10

Збільшують ризик інсульту. Добавки з риб’ячим жиром можуть негативно позначитися на здоровї серця — дослідження  фото

Щоденні добавки з риб’ячим жиром, будучи відмінним джерелом омега-3 жирних кислот, часто використовуються для зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Приблизно 20% дорослих, старших за 60 років, регулярно приймають ці добавки для підтримки здоров’я серця.

Однак нове дослідження вказує на те, що регулярне вживання риб’ячого жиру може підвищити ризик першого інсульту та фібриляції передсердь у людей з нормальним серцево-судинним здоров’ям.

Фібриляція передсердь (ФП) — це тип аритмії, що характеризується нерегулярним серцебиттям, яке відчувається як тріпотіння або стукіт у грудях. Доктор Ендрю Фріман, кардіолог і директор відділу профілактики серцево-судинних захворювань у Національній єврейській охороні здоров’я в Денвері, коментує: «Я бачу заголовок цього дослідження таким чином: „Харчові добавки з риб’ячим жиром: чи пора від них відмовитися?“»". Він зазначив, що безрецептурний риб’ячий жир рідко рекомендується і не включений до керівництва медичних товариств, попри його популярність серед людей.

Риб’ячий жир допоміг тільки людям з уже наявними захворюваннями серця

Риб’ячий жир приносить користь тільки тим, у кого вже є серцеві захворювання. У дослідженні, що охоплює дані понад 415 000 осіб у віці від 40 до 69 років з Британського біобанку, майже третина учасників регулярно вживали добавки з риб’ячим жиром упродовж у середньому 12 років.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі BMJ Medicine, у людей без серцевих проблем регулярне вживання риб’ячого жиру пов’язане зі збільшенням ризику розвитку фібриляції передсердь на 13% і ризику інсульту на 5%. Фріман зазначив, що безрецептурний риб’ячий жир може містити забруднення і важкі метали, як-от ртуть, і наголосив, що дослідження останніх десяти років не виявили значної користі від таких добавок, а іноді виявляли і шкоду, наприклад, підвищений ризик інсульту і миготливої аритмії.

Дослідження також показало, що у людей з уже наявними серцевими захворюваннями регулярне вживання риб’ячого жиру знижувало ризик розвитку фібриляції передсердь на 15% і зменшувало ризик серцевої недостатності на 9%. Для людей із ризиком серцево-судинних захворювань використовують рецептурні версії риб’ячого жиру, такі як Vascepa і Lovaza, для зниження рівня тригліцеридів. Однак навіть ці високоочищені версії риб’ячого жиру можуть нести ризик ФП та інсульту, що вимагає обережності з боку лікарів.

Фріман підсумував: «Я б сказав, що час, коли люди масово купували безрецептурні пігулки з риб’ячим жиром, має минути, хоча риб’ячий жир все ще може бути корисним для людей з уже наявними серцевими захворюваннями».

Намагайтеся використовувати джерела їжі, що містять омега-3

Перевагу слід віддавати продуктам харчування, що містять омега-3 жирні кислоти. «Коли йдеться про риб’ячий жир, важливо враховувати деталі», — зазначив доктор Річард Айзексон, невролог і директор з досліджень в Інституті нейродегенеративних захворювань у Бока-Ратон, Флорида. Він не брав участі в дослідженні.

«По-перше, необхідно перевіряти рівень омега-3 жирних кислот в організмі за допомогою точних тестів, які можна придбати онлайн. Не варто приймати риб’ячий жир без потреби», — сказав Айзексон.

Він рекомендує отримувати омега-3 з їжі, переважно з сардин і дикого лосося, які багаті ненасиченими жирами і містять менше ртуті. Айзексон застерігає від вживання вирощеного на фермі лосося через можливі забруднення у воді, де його вирощують.

Хорошими джерелами омега-3 також є озерна форель, скумбрія, оселедець і тунець-альбакор. Однак, через вміст ртуті, тунець-альбакор слід споживати не частіше ніж двічі на тиждень. Водорості та морська капуста також можуть бути корисними нерибними джерелами омега-3. Серед рослинних варіантів можна виділити насіння чіа, едамаме, лляне насіння, насіння конопель і волоські горіхи. Однак омега-3 з рослинних джерел складніше засвоюються за високого рівня омега-6, який міститься в рослинних оліях.

Якщо споживання добавок необхідне, фахівці рекомендують рецептурні омега-3 жирні кислоти, які якісніші та чистіші, порівняно з безрецептурними. Однак такі добавки можуть бути дорогими. Для тих, хто вибирає безрецептурні добавки, Айзексон радить звертати увагу на їхню свіжість. Купівля в інтернет-магазинах або супермаркетах, таких як Amazon або Costco, може бути не найкращим варіантом.

«Ми рекомендуємо купувати добавки тільки у надійних компаній через їхні офіційні сайти», — сказав Айзексон. «Якість риб’ячого жиру, який зберігався на гарячому складі і близький до закінчення терміну придатності, значно відрізняється від того, який був нещодавно вироблений і зберігається в холодильнику».




Схожі новини: