На Запоріжжі попередили "чорних археологів": проводити розкопки заборонено

Переглядів: 561

22 червня 2023 12:19

На Запоріжжі попередили чорних археологів: проводити розкопки заборонено фото
Відкриті через обміління території на Запоріжжі приваблюють шукачів "скарбів"

Через підрив дамби Каховської ГЕС та зникнення водосховища на поверхню вийшли території, де розташовані археологічні пам'ятки. Посилену зацікавленість до них виявляють так звані "чорні археологи". Їм нагадали про відповідальність за незаконні дослідження. 

"Все, що було вище цієї греблі, - історичні місця і найпотужніше - Великий Луг, нижче по острову Хортиця - відомі Запорозькі Січі. Відповідно, тут є пласт історії не лише доби козаччини, а від стародавніх часів до сучасної історії, - нагадав під час брифінгу в медіацентрі при ОДА директор Департаменту культури та інформаційної політики ОДА Владислав Мороко. - Ці об'єкти перед будівництвом в 50-х роках були частково досліджені, а згодом затоплені. Зараз, коли ми спостерігаємо обміління Дніпра та зникнення Каховського водосховища, вони знову з'явились на поверхні, і туди кинулися всі копачі. Зокрема, випадки незаконних досліджень з використанням металошукачів та мап були зафіксовані минулого тижня під час рейду берегом Дніпра". 

Посадовець наголосив, що у зону ризику потрапило 15 пам'яток, як національного, так і місцевого значення. По правому берегу - багатошарове поселення урочища Поташеве та Протовча, стоянки Міра 1 і 2, острів Байда тощо. Проводити тут розкопки мають право тільки наукові експедиції й за наявності дозволу профільного міністерства. 

"Попереджаю всіх, хто планує займатися незаконними розкопками на території колишнього Каховського водосховища та обмілілого Дніпра, за це є відповідальність. Адміністративна у вигляді штрафу від 67 до 114 тисяч гривень. А якщо нанесена відчутна шкода, може бути й кримінальна", - наголосив Владислав Мороко. 

 




Схожі новини: