В Мелітополі зняли найчесніше кіно про Кам'яну Могилу

Переглядів: 1734

21 грудня 2021 12:37

В Мелітополі зняли найчесніше кіно про Камяну Могилу  фото
Фото: Фейсбук Євген Лір

Фільм "Могила тіней" про загадкову Кам'яну могилу вийшов минулого тижня на освітньому каналі "Твоя підпільна гуманітарка". З того моменту відео переглянули більше 35 тисяч глядачів. Як виникла ідея і наскільки складною була робота над проєктом, "МВ" розпитали автора Євгена Ліра. 

Свій задум зняти документальний фільм про Кам’яну могилу письменник, перекладач, співзасновник порталу "Твоя підпільна гуманітарка" Євген Лір поясняє тим, що для нього цей особливий об’єкт "страшенно недостатньо висвітлений в українському інформаційному просторі".

- Майже у всіх друкованих, відеоджерелах подається гіпотеза Анатолія Кіфішина, який вважає написи в печерах дошумерським письмом, без вказівки на те, які вона має недоліки, - пояснює Євген. – Я прочитав повністю працю цього вченого і власне висловив ті зауваження, які направду давно мали пролунати. Крім того, мета була зібрати всі основні міфи, присвячені Кам’яній могилі, і розібрати їх. А також спробувати комплексно проаналізувати все, що відбувалось на її території протягом останніх 30-40 років. Тому що знову таки і з того, що ми зараз маємо на YouTube, або симпатичні відео з дрона, без текстового супроводу, або дещо застаріла інформація.

І тут автору пощастило, адже під час зйомок на території Кам’яної могили, яка має зараз статус Національного історико-археологічного заповідника, як раз проводились розкопки. А саме досліджувалась система полісуарів – каменів, які використовувались в прадавні часи для обробки знарядь. Про це в фільмі розповідає Віктор Джос - завідувач відділу охорони пам'яток. Представлені в відеороботі і експертні думки науковців - Володимира Воровки, Олексія Замуруйцева, Ольги Пеньової.

А доповненням до великої кількості інформації, викладенної в доступній для розуміння формі, став спеціально підібраний музичний супровід. До його створення долучилася виконавиця і музикантка Саша Кладбіще, що в співавторстві з Євгеном створила пісню "Де твої герої", яка стала основним треком стрічки і повторюється рефреном. Також відповідний настрій додає бандура и колісна ліра, на яких зіграв мелітопольський музикант Михайло Гречкін, що зараз проживає у Києві. На клавішах грав особисто Євген Лір. 

- Реакція на відео просто чудесна, - каже Євген. - Бачу в коментарях, що люди змотивовані побачити Кам'яну могилу на власні очі. А це і була одна з моїх цілей, заохотити людей приїхати сюди. А з іншого боку, щоб науковці, чи люди які мають на них виходи, змогли активізувати повторне відкриття гротів і зробити 3D копії усіх малюнків, які є в печерах. Бо ми досі досліджуємо петрогліфи за копіями, зробленими із фотографій Даниленка, Михайлова старшого і Отте Бадера, який взагалі працював більше ста років тому. Ясно, що з такою якістю дуже складно казати щось однозначно про ці зображення, особливо, коли ви порівняєте фотографію і зроблений з неї нарис. Іноді якісь риски губляться, іноді нема вказівки, чи на південь дивиться цей малюнок, чи на північ, а у стародавньому письмі, малюнках, це дуже важливий момент. 

Поки фільм "Могила тіней" набирає переглядів, Євген Лір вже планує наступні зйомки, а саме серію відео про південь України, а также історію з планами затоплення, які в радянські часи мала влада і в нашій області. Якби вони здійснились, то зараз в нас не було б можливості милуватися Кам'яною могилою. 

 

 




Схожі новини: