Львівські легенди

Старовинні дворики

На вулицях міста минуле вдало помішане із сучасним. Великі торгівельні центри, кінотеатри легко вживаються поряд з вимощеними вузькими вуличками та старовинними будівлями.

У деяких Львівських двориків є навіть свої власні легенди та історії. Наприклад, вірменський двір, де колись у стародавні часи ріс садок айви. Один з вірменів, яких багацько жило поряд, звернув увагу що серцевина плоду айви у розрізі виглядала, як хрест. У цьому він побачив знак Божий та й збудував на місці саду собор. Тривалий час туристів сюди не пускали, але сьогодні будь-хто може зайти до Вірменського костелу та поглянути на старовинні надгробні плити й фрески.

Цікава та досить лячна історія пов’язана з Бернардинським собором. Коли Львів вперше опинився під владою Австро-Угорщини, було прийняте рішення: вивезти з міста усі кістки, що були заховані на його кладовищах. З території Бернардинського собору їх вивозили останніми. В той же час тут чистили величезний колодязь. Жителі міста бачили, як вилізали робочі з колодязя та бачили повні вози трупів. Ось чиясь жива уява і зв’язала ці події воєдино. І вийшла страшна легенда про те, як у колодязь скидали трупи померлих під час чуми. Звичайно, це неправда. Бо хто ж захоче під час епідемії псувати колодязь з питною водою, що знаходиться у самому центрі міста?

Сумна та гарна історія пов`язана із Домініканським монастирем. У 1559 році тут зупинилась красуня Гальшка, спадкоємиця багатств князів Острозьких. Вона ховалась у монастирі від воєводи Луки, що силою хотів взяти дівчину заміж та отримати всі її гроші. Лука взяв монастир облогою, і монахи були змушені видати настирному воєводі Гальшку. Чоловік змусив старосту Львова обвінчати їх. Та недовго тривала радість підступного Луки. Гальшка не витримала всіх переживань, збожеволіла та вмерла. А багатства дівчини дістались її родичам, а не чоловікові.

Підземне місто

Багато легенд пов`язано з підземним Львовом. Не всі навіть знають про те, що під середньовічним містом було побудовано безліч підземних ходів, і навіть костел.

Коли в Україні було встановлено радянськую владу, ніхто не замислювався над тим, що підземелля Львова можна якось використати. Але одного разу у них було закладено вибухівку. Невідомі хотіли таким чином вбити Генерального секретаря тогочасного Радянського Союзу, Микиту Хрущова. Він залишився живим, але підземні ходи були зруйновані. Тільки деякі з них на даний час розкопані та частково реставровані. Наприклад, костел єзуїтів. Сьогодні він відкритий для туристів, які приходять подивитись на старовинні приміщення підземного храму, середньовічні предмети, картини. Найважливіша пам’ятка храму - саркофаг, призначений для архієпископа Вижицького.