Приїхала з Італії у Запоріжжя здати ДНК: син Флавіус пропав під час виконання бойового завдання поблизу Роботиного

Переглядів: 265

30 березня 2024 22:00

Приїхала з Італії у Запоріжжя здати ДНК: син Флавіус пропав під час виконання бойового завдання поблизу Роботиного фото

Старший спеціаліст-криміналіст слідчого відділу ВП №1 Василівського РУП у Центрі з розшуку осіб БЗО ГУНП області провів процедуру відібрання генетичного матеріалу у матері військовослужбовця, який зник безвісти у вересні минулого року.

Зв'язок з 27-річним солдатом в/ч А3449 було втрачено під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Роботине Пологівського району.

Задля прискорення розшуку та ідентифікації зниклого безвісти, жінка приїхала до Запоріжжя з Італії. Там вона мешкала з сином і донькою останні 11 років.

«Як тільки Флавіус дізнався про початок відкритої війни в Україні, одразу добровольцем вступив до лав іноземного легіону і пішов на фронт. Не міг спокійно жити в безпечній країні, знаючи, що на Батьківщину матері напали», - розповідає пані Євгенія.

«Коли ми втратили зв'язок із сином, я через Міністерство закордонних справ заявила про розшук. В цій заяві була вказана електронна пошта моєї доньки, на яку написала слідча Пологівського відділу поліції Катерина Товстик. У неї в провадженні перебувала наша кримінальна справа. Слідча розповіла про процедуру здачі ДНК в України, яка має на меті прискорити пошуки та ідентифікувати тіло у разі його загибелі.

Я довго вагалася перед тим, як наважилася приїхати в прифронтове Запоріжжя на здачу тесту. Дякую пані Катерині за те, що допомогла мені в організації поїздки і постійно перебувала на зв’язку».

Катерина Товстик: «Родини зниклих безвісти за особливих обставин повинні в обов’язковому порядку пройти процедуру відібрання генетичного матеріалу.

Щоб здати біологічні зразки, родичам потрібно мати з собою паспорт, для дитини – свідоцтво про народження. Процедура відібрання матеріалу проводиться безоплатно.

У разі виявлення збігів про це інформується орган, який призначив експертизу, та проводить досудове розслідування. Далі відбувається інформування родичів загиблої особи».

«Зараз ми маємо спільно тримати руку на пульсі, адже для нас важливо, щоб розшук зниклих був ефективним, а рідні отримували достатньо інформації про його перебіг», - впевнена старший лейтенант поліції.

***

Подача повідомлень щодо зникнення особи безвісти продовжується через Центр онлайн запитів за посиланням із зазначенням країни, міста проживання та спорідненістю зі зниклою людиною.

Оператори Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти нададуть відповіді на всі уточнювальні запитання за телефоном +380687910000.

В тему

  • На виконання вимог Національної поліції, 12 березня 2024 року наказом начальника ГУНП в Запорізькій області створена робоча група по внесенню геномної інформації до інформаційної підсистеми «Слід».
  • До її складу входять спеціалісти-криміналісти територіальних підрозділів ГУНП області, які виїхали з тимчасово окупованої території Запорізької області
  • Фахівці працюють на базі Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин ГУНП. Вони вносять інформацію про результати висновків молекулярно-генетичних експертиз щодо родичів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та осіб, яким вже повідомлено про підозру у скоєнні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.
  • Накопичення такої інформації є особливо актуальною в період воєнного стану. На теперішній час у провадженні слідчих Запорізької області перебуває більше 2500 кримінальних проваджень за фактами безвісти зниклих за особливих обставин.
  • Відповідно до міжнародних стандартів підтвердження ідентифікації особи за результатами порівняння геномної інформації (ДНК-профілів) можливо лише за наявності збігу геномної інформації невпізнаного тіла та геномної інформації не менше двох близьких родичів зниклої безвісти особи.
  • Отже, попереду у наших спеціалістів-криміналістів величезний обсяг роботи, який передбачає внесення даних біометрії понад 5 тисяч людей.
  • Крім того, з початку року криміналісти Запорізької області взяли участь у 220 слідчих діях по відібранню біологічних зразків епітелію у родичів зниклих безвісти з подальшим внесенням даних у базу «Слід».

Джерело: Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин




Схожі новини: