«Сухий січень». Чому перший місяць року тверезий та який безалкогольний «алкоголь» для нього обрати
1 січня 2024 13:50
Частиною руху за здорове харчування стає тверезість. На заході набуває популярності тренд безалкогольного «Сухого січня». Розбираємося що це таке, і як прожити цей місяць зі смачними напоями.
Світ продовжує тренд на здоров’я. Усе почалося з правильного харчування, рослинних замінників і відмови від переробленої їжі, фаст-фуду. Наступником став безалкогольний січень. Випробування сили волі під назвою «Сухий січень» (англ. Dry January) — це виклик для людей утримуватися від алкоголю протягом цілого місяця після новорічних свят.
Термін з’явився завдяки благодійній організації у Великій Британії, яка розпочала кампанію зі зменшення шкоди від алкоголю. Акція «Сухий січень», уперше організована благодійною організацією Alcohol Change UK у 2013 році, закликає людей утримуватися від алкоголю впродовж місяця, і у 2023 році до неї офіційно долучилося 175 000 людей.
Призупинити вживання алкоголю на місяць після надмірностей святкового сезону — стало популярною новорічною обіцянкою. І цьогоріч, навіть незважаючи на стрес, спричинений пандемією, коли келих на ніч став ще спокусливішим, експерти кажуть, що все ж таки варто знайти час, щоб переоцінити своє ставлення до алкоголю в новому році.
Однією з переваг «Сухого січня» є те, що він дає змогу переосмислити деякі з наших звичок, пов’язаних із вживанням алкоголю, і виробити нові звички.
Ерін Гудхарт, старша клінічна директорка жіночих служб лікувальних центрів Caron у США, для видання DetroitNews зазначає: «Навіть якщо люди не мають проблем або не мають наміру довгостроково утримуватися від вживання алкоголю, все одно є користь від «Сухого січня», — каже вона. «Ви можете знайти нові хобі, створити систему підтримки, знайти інші речі, які вам подобається робити з друзями, але які не пов’язані з алкоголем».
У мережі користувачі активно діляться власним досвідом і зокрема проблемами на шляху до тверезості. У соцмережах ТікТок добігає нова хвиля відео з жартами на цю тему, порадами та рецептами. Одна з користувачок Allie ділиться: «Я не була алкоголіком, мені просто подобається пити барвисті напої з милих келихів».
Багатьом відмова від алкоголю на січень дала можливість переосмислити цінності та знайти нові смисли у своїх щоденних заняттях. Детоксикація організму дала дає нові перспективи не тільки у власному зростанні, а також дає змогу відкривати горизонти в індустрії напоїв.
Ділимося з вами добіркою найкращих безалкогольних напоїв від The New York Times.
Pentire Adrift
Pentire Adrift — це натуральний і безалкогольний замінник джина. Він злегка солонуватий, а зелені нотки розмарину, шавлії, ялівцю, сосни та лимону — доповнюють солоність. Неміцний, без цукру, Pentire Adrift має вигляд прозорого лікеру.
Seedlip Garden 108
У Seedlip Garden 108 можна вловити ноти горошку, сіна, чебрецю, м’яти і лимона Мейєра. Він злегка терпкий і перцевий, як розсіл для делікатесних маринованих огірків. Garden 108 тонкий, водянистий, без цукру чи підсолоджувача, але його кислотність додає смаку глибини. Має довгий витончений післясмак.
Figlia Fiore
Figlia Fiore — досить свіжий, щоб подавати його до обідніх закусок в сонячний полудень. А завдяки зігріваючим спеціям він також підходить і для коктейлів. Ноти цитрусових, троянди, журавлини, імбиру та мускатного горіха ідеально збалансовані. Fiore не такий відверто гіркий, як багато інших трав’яних безалкогольних варіантів.
Wilfred’s Bittersweet
Трохи трав’янистий, цитрусовий і трохи гіркуватий, гірко-солодкий Wilfred’s Bittersweet розпалить ваш апетит або стане напоєм, що бадьорить перед вечерею. З правильною кількістю гіркоти розмарину, Wilfred’s Bittersweet нагадує пікантний журавлинний сік.
Pathfinder Hemp & Root
Глибокий гіркий смак конопляного і безалкогольного пива Pathfinder Hemp & Root стає все сильнішим, чим більше його п'єш. Зі смаком розмарину, лакриці та коли, воно нагадує сироп від кашлю. Через концентрованість і солодкість пиво потребує розведення тоніком. Напій можна прикрасити лимоном, оскільки він тільки виграє від кислотності.
St. Agrestis
Перша думка, коли спробував альтернативний негроні від St. Agrestis — «ням-ням». Напій за запахом і кольором нагадує Кампарі, а за смаком напрочуд близький до негроні. Смак ідеально збалансований — трав’яний, соковитий, злегка гіркуватий, але досить солодкий.
Якщо в західних країнах безалкогольні напої - вже стійкий тренд, то в Україні - такий, що зароджується. До успішних собер-барів нам ще є куди розвиватися. Проте послідовно і розділів «безалкогольні коктейлі» в закладах стає дедалі більше. Пропозиція та попит розширюються, тож з’являються вишукані та цікаві безалкогольні коктейлі.
Тож ми пропонуємо вам рецепт такого напою від української фудблогерки Анастасії Іванцової.
Зобо з тоніком
Зобо — це інша назва гібіскуса або каркаде. Напій із цих пелюсток уже сам по собі дуже насичений, але його можна зробити ще цікавішим.
Інгредієнти на одну порцію:
3 столові ложки каркаде,
1 корінець імбиру розміром 4−5 см,
4зірочки бадьяна,
До 10 шт гвоздики до 10 шт.
Тонік або мінералка.
Спосіб приготування:
Чистимо і ріжемо імбир, спеції подрібнюємо в блендері або в ступі.
Заливаємо всі інгредієнти 1−1,5 л води (залежно від того, яким насиченим ви хочете коктейль).
Доводимо до кипіння, знімаємо з вогню і повністю охолоджуємо.
Проціджуємо готову суміш.
Змішуємо в склянці з тоніком або мінералкою в пропорції 1:1.
Можна прикрасити м’ятою і лаймом.
До «чаю» під час варіння можна додавати свіжий ананас — він додасть кислинки, свіжості та тропічності. Цей коктейль легко приготувати самостійно або в дружній компанії і він стане гарним доповненням до тренду «Сухого січня».
Джерело: NV