«Сухий січень». Чому перший місяць року тверезий та який безалкогольний «алкоголь» для нього обрати

Переглядів: 295

1 січня 2024 13:50

«Сухий січень». Чому перший місяць року тверезий та який безалкогольний «алкоголь» для нього обрати фото

Частиною руху за здорове харчування стає тверезість. На заході набуває популярності тренд безалкогольного «Сухого січня». Розбираємося що це таке, і як прожити цей місяць зі смачними напоями.

Світ продовжує тренд на здоров’я. Усе почалося з правильного харчування, рослинних замінників і відмови від переробленої їжі, фаст-фуду. Наступником став безалкогольний січень. Випробування сили волі під назвою «Сухий січень» (англ. Dry January) — це виклик для людей утримуватися від алкоголю протягом цілого місяця після новорічних свят.

Термін з’явився завдяки благодійній організації у Великій Британії, яка розпочала кампанію зі зменшення шкоди від алкоголю. Акція «Сухий січень», уперше організована благодійною організацією Alcohol Change UK у 2013 році, закликає людей утримуватися від алкоголю впродовж місяця, і у 2023 році до неї офіційно долучилося 175 000 людей.

Призупинити вживання алкоголю на місяць після надмірностей святкового сезону — стало популярною новорічною обіцянкою. І цьогоріч, навіть незважаючи на стрес, спричинений пандемією, коли келих на ніч став ще спокусливішим, експерти кажуть, що все ж таки варто знайти час, щоб переоцінити своє ставлення до алкоголю в новому році.

Однією з переваг «Сухого січня» є те, що він дає змогу переосмислити деякі з наших звичок, пов’язаних із вживанням алкоголю, і виробити нові звички.

Ерін Гудхарт, старша клінічна директорка жіночих служб лікувальних центрів Caron у США, для видання DetroitNews зазначає: «Навіть якщо люди не мають проблем або не мають наміру довгостроково утримуватися від вживання алкоголю, все одно є користь від «Сухого січня», — каже вона. «Ви можете знайти нові хобі, створити систему підтримки, знайти інші речі, які вам подобається робити з друзями, але які не пов’язані з алкоголем».

У мережі користувачі активно діляться власним досвідом і зокрема проблемами на шляху до тверезості. У соцмережах ТікТок добігає нова хвиля відео з жартами на цю тему, порадами та рецептами. Одна з користувачок Allie ділиться: «Я не була алкоголіком, мені просто подобається пити барвисті напої з милих келихів».

Багатьом відмова від алкоголю на січень дала можливість переосмислити цінності та знайти нові смисли у своїх щоденних заняттях. Детоксикація організму дала дає нові перспективи не тільки у власному зростанні, а також дає змогу відкривати горизонти в індустрії напоїв.

Ділимося з вами добіркою найкращих безалкогольних напоїв від The New York Times.

Pentire Adrift

Pentire Adrift — це натуральний і безалкогольний замінник джина. Він злегка солонуватий, а зелені нотки розмарину, шавлії, ялівцю, сосни та лимону — доповнюють солоність. Неміцний, без цукру, Pentire Adrift має вигляд прозорого лікеру.

Seedlip Garden 108

У Seedlip Garden 108 можна вловити ноти горошку, сіна, чебрецю, м’яти і лимона Мейєра. Він злегка терпкий і перцевий, як розсіл для делікатесних маринованих огірків. Garden 108 тонкий, водянистий, без цукру чи підсолоджувача, але його кислотність додає смаку глибини. Має довгий витончений післясмак.

Figlia Fiore

Figlia Fiore — досить свіжий, щоб подавати його до обідніх закусок в сонячний полудень. А завдяки зігріваючим спеціям він також підходить і для коктейлів. Ноти цитрусових, троянди, журавлини, імбиру та мускатного горіха ідеально збалансовані. Fiore не такий відверто гіркий, як багато інших трав’яних безалкогольних варіантів.

Wilfred’s Bittersweet

Трохи трав’янистий, цитрусовий і трохи гіркуватий, гірко-солодкий Wilfred’s Bittersweet розпалить ваш апетит або стане напоєм, що бадьорить перед вечерею. З правильною кількістю гіркоти розмарину, Wilfred’s Bittersweet нагадує пікантний журавлинний сік.

Pathfinder Hemp & Root

Глибокий гіркий смак конопляного і безалкогольного пива Pathfinder Hemp & Root стає все сильнішим, чим більше його п'єш. Зі смаком розмарину, лакриці та коли, воно нагадує сироп від кашлю. Через концентрованість і солодкість пиво потребує розведення тоніком. Напій можна прикрасити лимоном, оскільки він тільки виграє від кислотності.

St. Agrestis

Перша думка, коли спробував альтернативний негроні від St. Agrestis — «ням-ням». Напій за запахом і кольором нагадує Кампарі, а за смаком напрочуд близький до негроні. Смак ідеально збалансований — трав’яний, соковитий, злегка гіркуватий, але досить солодкий.

Якщо в західних країнах безалкогольні напої - вже стійкий тренд, то в Україні - такий, що зароджується. До успішних собер-барів нам ще є куди розвиватися. Проте послідовно і розділів «безалкогольні коктейлі» в закладах стає дедалі більше. Пропозиція та попит розширюються, тож з’являються вишукані та цікаві безалкогольні коктейлі.

Тож ми пропонуємо вам рецепт такого напою від української фудблогерки Анастасії Іванцової.

Зобо з тоніком

Зобо — це інша назва гібіскуса або каркаде. Напій із цих пелюсток уже сам по собі дуже насичений, але його можна зробити ще цікавішим.

Інгредієнти на одну порцію:

3 столові ложки каркаде,

1 корінець імбиру розміром 4−5 см,

4зірочки бадьяна,

До 10 шт гвоздики до 10 шт.

Тонік або мінералка.

Спосіб приготування:

Чистимо і ріжемо імбир, спеції подрібнюємо в блендері або в ступі.

Заливаємо всі інгредієнти 1−1,5 л води (залежно від того, яким насиченим ви хочете коктейль).

Доводимо до кипіння, знімаємо з вогню і повністю охолоджуємо.

Проціджуємо готову суміш.

Змішуємо в склянці з тоніком або мінералкою в пропорції 1:1.

Можна прикрасити м’ятою і лаймом.

До «чаю» під час варіння можна додавати свіжий ананас — він додасть кислинки, свіжості та тропічності. Цей коктейль легко приготувати самостійно або в дружній компанії і він стане гарним доповненням до тренду «Сухого січня».

Джерело: NV

 




Схожі новини: