У якому віці алкоголь особливо небезпечний для вашого мозку

Переглядів: 209

6 березня 2024 18:25

У якому віці алкоголь особливо небезпечний для вашого мозку фото

Мені виповнилося 18 років за день до того, як я поїхав з дому навчатися в університет - тож британський віковий поріг для покупки алкоголю я подолав дуже вчасно, щоб мати можливість відвідувати студентські паби та бари.

Коли я прийшов до місцевої лікарки, вона запитала, скільки одиниць алкоголю я випиваю щотижня – це поширений спосіб вимірювання споживання у Британії, де 1,5 одиниці приблизно дорівнюють келиху вина.

"Близько семи", - сказав я, згадуючи про горілку з апельсиновим соком, яку ми пили зі шкільними друзями. Мені здавалося, що це небагато - але я і не був великим хуліганом.

"Тут ця кількість збільшиться", - відповіла лікарка з сухим сміхом.

Вона не помилилася. За кілька тижнів я із задоволенням випивав пляшку вина перед тим, як переключитися на шоти у студентському барі.

Я знав, що надмірне вживання алкоголю може вплинути на моє подальше життя, але я не думав, що моя молодість несе додаткові небезпеки, порівняно з тими, кому 30, 40 чи 50 років. Ризики ж однакові для всіх дорослих, чи не так?

Якби тоді я знав те, що знаю тепер про вплив алкоголю на мозок молодої людини, я був би обережнішим.

У 18 років мій мозок досі зазнавав змін - і він не досягне зрілості ще принаймні сім років. Це впливає на те, як ми реагуємо на алкоголь, тому вживання в цей критичний період може мати довгострокові наслідки для нашого когнітивного розвитку.

Під час розмов із дослідниками про вплив алкоголю на молодь, мене здивували й інші їхні висновки.

Дослідження у різних країнах починають спростовувати низку поширених уявлень про вік та алкоголь, як-от ідею про те, що континентальні європейці мають більш здорову культуру споживання алкоголю, ніж Британія чи США, і що дозвіл молодим людям пити вдома під час їжі привчає їх до відповідального вживання алкоголю.

Чи мають нові наукові дані змінити чинні закони про вживання алкоголю - складне політичне питання, але більша обізнаність про ці факти може принаймні дозволити майбутнім поколінням робити більш обґрунтований вибір щодо свого дозвілля – і допомогти батькам прийняти рішення, як поводитися з алкоголем у власному домі.

Маленькі тіла, великі мізки

Будемо відверті: алкоголь – це токсин. Серед його небезпек - смертельні випадки, захворювання печінки та багато видів раку. Навіть невеликі кількості алкоголю можуть бути канцерогенними, що призвело до того, що Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що "коли йдеться про споживання алкоголю, немає безпечної кількості, яка не впливає на здоров’я".

Однак загалом у світі небагато речей не несуть жодних ризиків, і небезпеки алкоголю зазвичай співвідносять із задоволеннями, яке він може принести.

Тому політика охорони здоров’я керується принципом обмеження шкоди за допомогою помірного вживання алкоголю. У США рекомендують вживати не більше двох доз (350 мл пива, 150 мл вина чи 45 мл міцного алкоголю) на день для чоловіків і не більше однієї - для жінок. Багато інших країн дають подібні рекомендації.

Попри те, що пиво та вино зазвичай вважаються безпечнішими напоями, як зазначено в рекомендаціях США, тип напою не є важливим фактором – натомість значення має саме кількість спожитого.

Законодавство щодо віку, з якого можна купувати алкоголь, дотримується логіки обмеження шкоди: закони захищають дітей, а молодим дорослим дозволяють робити власний вибір. У більшості європейських країн мінімальний вік становить 18 років, а в США – 21 рік.

Проте є багато причин, чому алкоголь може бути більш небезпечним для молоді, навіть після того, як вони досягли встановленого законодавством мінімального віку його вживання.

По-перше, це розмір і форма тіла: підлітки не досягають свого дорослого зросту до 21 року, і навіть після того, як вони перестали рости, вони можуть мати меншу масу та об'єми тіла, ніж дорослі віком 30-40 років.

"Тому вживання однієї склянки алкоголю призводить до більшого вмісту алкоголю в крові для молодих людей, ніж для дорослих", - каже Рууд Рудбін, науковий співробітник Маастрихтського університету та автор книги "Поза законодавством", яка досліджує вплив підвищення мінімального віку споживання алкоголю.

Худорлява статура підлітків також характеризується вищим співвідношенням розміру голови до тіла, і ці пропорції також можуть впливати на рівень сп'яніння.

Коли ви вживаєте алкоголь, він потрапляє у кров і поширюється по всьому організму. Протягом п’яти хвилин він досягає мозку, легко долаючи гематоенцефалічний бар’єр, який зазвичай захищає мозок від шкідливих речовин.

"Відносно велика частина алкоголю потрапляє в мозок молодих людей, і це ще одна причина, чому молоді люди частіше отруюються алкоголем", - каже Рудбін.

Формування мозку

Не менш важливими є зміни, що відбуваються всередині черепа. У минулому вважали, що нейронний розвиток зупиняється в ранньому підлітковому віці, але низка останніх досліджень показує, що мозок підлітка зазнає складної перебудови, яка не закінчується принаймні до 25 років.

Найважливіші зміни включають зменшення сірої речовини, оскільки мозок відключає синапси, які дозволяють одній клітині взаємодіяти з іншою. Водночас біла речовина – зв’язки на великі відстані, відомі як аксони, вкриті ізолюючою жировою оболонкою – навпаки, зростає.

"Вони схожі на супермагістралі мозку", - каже Ліндсі Сквілья, нейропсихологиня з Медичного університету Південної Кароліни.

Результатом є більш ефективна нейронна мережа, яка може швидше обробляти інформацію.

Першою дозріває лімбічна система, пов’язана із задоволенням і винагородою.

"У підлітковому віці ці області схожі на дорослі", - пояснює Сквілья.

Префронтальна кора, яка розташована за лобом, дозріває повільніше. Ця область відповідає за мислення вищого рівня, яке включає емоційну регуляцію, прийняття рішень і самоконтроль.

Відносний дисбаланс у розвитку цих двох областей може пояснити, чому підлітки та молоді люди схильні більше ризикувати, ніж дорослі.

"Багато людей описують підлітковий мозок як такий, що має повністю розвинену педаль газу без гальм", - каже Сквілья.

І купання нейронів в алкоголі, який, як відомо, послаблює механізми заборони, може лише посилити гонитву за гострими відчуттями. Для особливо запальних підлітків алкоголь може створити порочне коло поганої поведінки та правопорушень.

"Імпульсивніші діти, як правило, п’ють більше, а потім випивка викликає більшу імпульсивність", - каже Сквілья.

Якщо підлітки вживають алкоголь відносно часто та у великих кількостях, це може погіршити довгостроковий розвиток мозку. Дослідження показують, що раннє вживання алкоголю пов’язане з більш швидким зменшенням сірої речовини, тоді як зростання білої речовини сповільнюється.

Наслідки можуть бути не відразу очевидними в когнітивних тестах; у молодому мозку області, відповідальні за вирішення проблем, можуть працювати трохи більше, щоб компенсувати дефіцит. Однак така ситуація не може зберігатися вічно.

"Після багатьох років вживання алкоголю ми бачимо меншу активність у мозку та нижчі результати цих тестів", - каже Сквілья.

Раннє вживання алкоголю також може вплинути на психічне здоров’я та підвищити ризик зловживання алкоголем у подальшому житті. Особливо це стосується людей, у сім’ї яких був алкоголізм, – чим раніше вони почнуть пити, тим більше у них шансів розвинути проблему з алкоголем.

Гени, пов'язані з високим ризиком зловживання алкоголем, здається, є найбільш впливовими в цей критичний період розвитку мозку.

"І чим довше людина чекатиме, тим менша ймовірність, що ці гени почнуть діяти", - каже Сквілья.

Європейська модель?

Як ці висновки можуть вплинути на вибір підлітків – і на рішення їхніх батьків щодо того, як і коли дозволяти їм пити вдома?

"Наш заклик полягає в тому, щоб відкладати якомога довше, — каже Сквілья, — оскільки мозок все ще розвивається, дайте йому розвиватися та бути якомога здоровішим, перш ніж почнете вживати такі речі, як алкоголь та інші психоактивні речовини".

Інше питання - чи потрібно цю пораду закріпити в законі. Сквілья каже, що під час її публічних виступів про вживання алкоголю присутні часто піднімають питання про "європейську модель вживання алкоголю".

У деяких країнах, наприклад у Франції, неповнолітнім дозволяють випити келих вина або пива під час сімейної трапези. Навіть за межами Європи багато батьків вважають, що повільне знайомство з алкоголем у контрольованому контексті вчить молодих людей пити безпечно та зменшити запої пізніше, тоді як обмеження призводять до того, що він стає спокусливим "забороненим плодом".

Це міф.

"Дослідження показало, що чим більш поблажливі батьки до вживання алкоголю, тим більша ймовірність того, що дитина матиме проблеми з алкоголем пізніше в житті", - твердить Сквілья.

За новими даними, всупереч переконанням про заборонений плід, коли батьки встановлюють суворі правила для підлітків щодо вживання алкоголю, це значною мірою сприяє меншому вживанню алкоголю та меншій імовірності ризикованої поведінки, пов’язаної з алкоголем.

Більшість доказів свідчать про те, що суворіші закони про вживання алкоголю з вищим мінімальним віком для його покупки також сприяють більш відповідальному споживанню.

Прикладом цього є дослідження Александра Ахаммера з Університету Йоганна Кеплера в Лінці в Австрії, де алкоголь можна легально купити з 16 років. Якщо суворіші закони лише посилюють бажання випити, то можна було б очікувати, що в Австрії культура споживання алкоголю буде здоровішою, ніж у США, де мінімальний вік для вживання алкоголю становить 21 рік.

Але це не так.

В обох країнах спостерігають зростання споживання алкогольних напоїв після досягнення мінімального віку.

"Але цей стрибок був на 25% вищим в Австрії (16 років), ніж у США (21 рік)", - каже Ахаммер.

Іншими словами, очікування спонукало до більш відповідальної поведінки, коли американці отримували можливість купувати алкоголь легально.

Коли Ахаммер опитав учасників свого дослідження, він виявив, що уявлення австрійців про небезпеку, пов’язану з вживанням алкоголю, різко змінилося, коли їм виповнилося шістнадцять років.

"Коли алкоголь стає легальним, підлітки вважають його менш ризикованим, ніж раніше", - каже Ахаммер.

У 16 років це помилкове відчуття може бути небезпечним, тоді як у 21 рік більш зрілий мозок дещо краще підготовлений для того, щоб впоратися з випивкою.

Також ідея здорової європейської культури споживання не підтверджується протягом подальшого життя. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина всіх ракових захворювань, пов’язаних із вживанням алкоголю, у європейському регіоні спричинена легким і помірним споживанням алкоголю.

То чи повинні, з огляду на наукові докази, уряди підняти законний мінімальний вік для купівлі алкоголю до 25 років чи вище – коли мозок припиняє розвиватися? Експерти зазначають, що це не так просто, оскільки користь для здоров’я населення має бути збалансована з уявленнями людей про особисту свободу.

"Я вважаю, що громадський запит до встановлення 25-річного порогу дуже низький", — каже Джеймс Маккіллоп, який вивчає адиктивну поведінку в Університеті Макмастера в Гамільтоні, Онтаріо.

"Високий мінімальний вік сприймається як патерналістський, і його можна розглядати як лицемірство, якщо встановлений законом вік повноліття для голосування або встановлений законом вік для служби в армії становить 18 або 19 років", - додає він.

Ахаммер погоджується.

"У якийсь момент ми повинні просто дозволити людям приймати власні рішення", - каже він.

Натомість Маккіллоп припускає, що підліткам треба краще пояснювати про ризики алкоголю та про те, як він може вплинути на дозрівання мозку.

"Лише припущення, що люди природним чином вироблять відповідальні звички, коли йдеться про цей наркотик, - досить оптимістичне припущення", - каже він.

Коли я озираюсь на своє підліткове життя, то думаю, що мені було б цікаво дізнатися про трансформацію мого мозку та вплив, який споживання алкоголю може мати на його роботу.

Я не думаю, що був би непитущим – зрештою, я все ще вживаю алкоголь, хоча й знаю про довгострокові ризики для здоров’я, – але, можливо, я би двічі подумав, перш ніж купити ще одне пиво.

Джерело: ВВС




Схожі новини: