Роботодавець може отримати компенсацію: як у Запоріжжі забезпечують роботою людей з інвалідністю

Переглядів: 474

29 листопада 2023 17:05

Роботодавець може отримати компенсацію: як у Запоріжжі забезпечують роботою людей з інвалідністю фото

Надання якісних соціальних послуг громадянам з інвалідністю, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці, визначено пріоритетним напрямом діяльності Державної служби зайнятості.

«З метою кращого розуміння проблем, пов’язаних з інвалідністю та реалізації прав людей з інвалідністю, Запорізькою обласною службою зайнятості ведеться робота зі сприяння громадянам з інвалідністю в реалізації їх невід’ємного права на продуктивну працю і зайнятість,- розповідає директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. - На часі - соціальна адаптація та працевлаштування людей з інвалідністю.

В центрах зайнятості для цієї категорії громадян надається спектр інформаційних, профконсультаційних послуг, профдіагностичні консультації та психологічна підтримка. Шукачі роботи з інвалідністю залучаються до Ярмарок вакансій, зустрічей з роботодавцями, проходять професійне навчання, зокрема за ваучером.

Кар’єрні радники сприяють пошуку постійної роботи або тимчасової зайнятості. Крім цього, в службі зайнятості надають всебічну підтримку тим, хто бажає створити або розвинути власний бізнес в рамках проєкту «Власна справа».

Роботодавцям, які потребують пристосування робочих місць під потреби конкретної особи з інвалідністю, компенсуються витрати на придбання допоміжних засобів.

Завдяки спільним зусиллям, з початку року нам вдалось знайти постійну роботу для 140 громадян з інвалідністю. За групами професій 19,2% працевлаштованих - це працівники сфери торгівлі та послуг, 35,7% – представники найпростіших професій. За оперативними даними (станом на 27.11.2023 р.) 347 людей з інвалідністю мають статус безробітного, з них 21 – залучений до участі у громадських роботах або інших роботах тимчасового характеру.

Деякі люди з інвалідністю, які звертаються до служби зайнятості, потребують перекваліфікації або перенавчання, бо за період хвороби втрачаються навички, які б відповідали потребам ринку праці, що зменшує шанси таких людей на працевлаштування.

У січні-жовтні 2023 року за сертифікатами було направлено на професійне навчання 8 осіб з інвалідністю, 7 з яких вже закінчили навчання та працевлаштовані. Навчалися за професіями «Водій навантажувача», «Автоматизація бухгалтерського обліку», а п’ятеро громадян проходили стажування безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Додаткову інформацію можна отримати у Contact-центрі ЗОЦЗ за номером 0 800 33 67 28 або на Телеграм.

Джерело: Запорізький обласний центр зайнятості




Схожі новини: