Робота для переселенців: запорізькі роботодавці отримують компенсацію за працевлаштування ВПО

Переглядів: 200

22 травня 2024 15:02

Робота для переселенців: запорізькі роботодавці отримують компенсацію за працевлаштування ВПО фото

З початку року вже 160 роботодавців отримали позитивні рішення про компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій.

Як розповіла на брифінгу в Центрі журналістської солідарності директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік, роботодавці працевлаштували 352 особи ВПО (з яких 16 осіб ВПО з інвалідністю), за рахунок коштів Фонду по безробіттю їм було перераховано майже 6 млн гривень компенсації.

Постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 331 визначений Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Раніше ця компенсація надавалась роботодавцю протягом 2-х місяців від дати працевлаштування у фіксованому розмірі 6700 грн. за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО. У цьому році, відповідно до останніх законодавчих змін, тривалість виплати цієї компенсації подовжено:

  • до 3-х місяців – у разі працевлаштування особи ВПО;
  •  до 6-ти місяців – при працевлаштуванні ВПО з числа осіб з інвалідністю.

Змінився і сам розмір компенсації. Відтепер він залежить від розміру мінімальної заробітної плати – наразі це 8000 гривень. Роботодавець може виплачувати переселенцю і більшу зарплату, але служба зайнятості компенсує тільки таку суму.

Тобто, якщо роботодавець приймає на роботу ВПО, то має право отримати компенсацію до 24 тисяч гривень за таку особу. Якщо це буде ВПО з числа осіб з інвалідністю, то такі виплати можуть складати до 48 тисяч гривень.

«Такі зміни сприяють ще більшій фінансовій підтримці соціально відповідальних роботодавців, які надаватимуть роботу внутрішньо переміщеним людям, а також сприяють підвищенню рівня і тривалості зайнятості осіб. У цьому році спостерігаємо значне пожвавлення темпів працевлаштування осіб ВПО з наданням компенсації роботодавцям, які виявляють велику зацікавленість», - розповіла журналістам директорка ОЦЗ Ірина Дуднік.

Найбільше внутрішньо переміщених осіб працевлаштовано до таких сфер економічної діяльності:

  • переробна промисловість – 117 осіб;
  • сфери оптової та роздрібної торгівлі - 73 особи;
  • тимчасового розміщення - 28 осіб.

Найбільшу компенсацію за працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб отримали такі підприємства:

  1.  АТ «Мотор Січ» - працевлаштовано 48 осіб на посади токаря, слюсаря-ремонтника, електромонтера, слюсаря з механоскладальних робіт;
  2.  ПАТ "Запоріжжяобленерго" – 23 особи.

Служба зайнятості і переселенці

Всього з початку року до служби зайнятості в Запорізькому регіоні звернулися 2632 внутрішньо переміщені особи. Станом на 20 травня 2024 року на обліку в Запорізькій обласній службі зайнятості перебуває 2314 внутрішньо переміщених осіб, із них 910 мають статус безробітного.

Мешканці з окупованих територій та населених пунктів, які знаходяться під постійними ворожими обстрілами — це пріоритетна категорія людей, яким працівники служби зайнятості допомагають соціалізуватися під час повномасштабної війни.

У першу чергу по можливості їм пропонують працевлаштування. Роботу, зокрема знайшли медичні та інженерні працівники, службовці, бухгалтери, продавці, касири, слюсарі, водії автотранспортних засобів, електромонтери. А також певна кількість безробітних працевлаштована на некваліфіковані роботи: прибиральник, охоронник, молодша медична сестра, укладальник-пакувальник, вантажник та ін.

Вимушено переміщених осіб також запрошують взяти участь у програмах мікрогрантів, переселенцям видають ваучери для отримання другої освіти чи спеціальності або направлення для участі у суспільно корисних роботах, які є оплачувальними.

З числа безробітних осіб, які станом на 20 травня 2024 року перебувають на обліку в центрах зайнятості Запорізької області,  більшість  складають люди з тимчасово окупованих територій Запорізької області – 744, Донецької області – 102, Луганської області – 29, Херсонської області – 15.

Цифри і факти

З початку року внутрішньо переміщені особи отримали комплекс різноманітних послуг та матеріального забезпечення:

  • 810 осіб отримали роботу, із них 352 особи працевлаштовані в рамках постанови КМУ №331 від 20.03.2022 року;
  • 29 осіб проходили профнавчання з метою отримання нової професії або підвищення кваліфікації за вже здобутою професією;
  • 114 осіб брали участь в громадських та суспільно корисних роботах (тимчасових роботах в умовах воєнного стану);
  • 45 осіб безоплатно отримали від служби зайнятості ваучер на навчання для підвищення свого професійного рівня;
  • 9 осіб отримали мікрогранти для створення або розвитку власної справи.

Найбільше внутрішньо переміщених осіб працевлаштовано до:

  •  ТОВ «Апельмон ПРАЙМ» – 20
  •  ПАТ «Запоріжсталь» – 11
  •  ТДВ «Запорізький хлібокомбінат № 1» – 11
  •  КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» ЗОР – 11
  •  ТОВ «АТБ-МАРКЕТ» – 9
  • ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» – 6.

Раніше ми писали про суспільно корисні роботи, на які Запорізька обласна служба зайнятості направляє безробітних.




Схожі новини: