Частину працевлаштовують: Запорізька служба зайнятості активно направляє безробітних на суспільно корисні роботи

Переглядів: 276

22 травня 2024 13:45

Частину працевлаштовують: Запорізька служба зайнятості активно направляє безробітних на суспільно корисні роботи фото

Станом на 20 травня за договорами на суспільно корисні роботи Запорізька служба зайнятості видала 1977 направлень, з них 114 - з числа вимушено переміщених осіб.

Про ситуацію на ринку праці, а також про те, які послуги надають працівники служби зайнятості на брифінгу в Центрі журналістської солідарності розповіла директорка Запорізького ОЦЗ Ірина Дуднік.

Як підкреслила  Ірина Дуднік, Запорізька обласна служба зайнятості однією з перших долучилась до організації суспільно корисних робіт в рамках реалізації урядового проєкту «Армії відновлення».

На сьогодні вони виконуються в 15 громадах області, на території Запоріжжя, Запорізького району.

«Враховуючи той факт, що 72% території нашої області знаходиться в тимчасовій окупації або віднесено до територій активних бойових дій, то можна сказати, що майже всі громади, де є можливим та небезпечним організувати такі роботи, вже долучені», - зазначила Ірина Олександрівна.

Найбільш активно виконання суспільно корисних робіт відбувається на території Запорізької міської територіальної громади (783 направлення), в Широківській громаді (видано 344 направлення), Кушугумській, Михайло-Лукашівській, Новомиколаївській селищній громаді та ін.

У Запоріжжі, згідно з рішенням міської ради роботодавцями виступають комунальні підприємства(КП «Запоріжринок», КСП «ЗАПОРІЖЗЕЛЕНГОСП»), громадські організації та благодійні фонди (ГО «Руки допомоги Запоріжжя», що є Запорізьким осередком об’єднання «ДОБРОБАТ», БФ «Покоління майбутнього», БО БФ «ПАЛЯНИЦЯ»).

До речі, Запорізька область — єдина в Україні, яка співпрацює з “ДОБРОБАТом” і волонтери, які працюють на місцях прильотів ворожих ракет, допомагаючи рятувальникам розбирати завали, отримують за свою працю гроші.

Так, наразі Запорізькою обласною службою зайнятості укладено 33 договори на організацію та фінансування суспільно корисних робіт.

Направлення,зокрема, отримують мешканці окупованих територій області, які знайшли у запоріжжі та Запорізькому районі тимчасовий прихисток.

Ірина Дуднік повідомила, що в зв“язку зі змінами у законодавстві для отримання виплат кількість звернень від ВПО у службу зайнятості значно збільшилася. З початку року звернулися близько 2500 осіб, що в півтора рази більше, ніж за такий же період у минулому році.

За її словами, частина переселенців приходить з проханням просто стати на облік.

- Але у нас це не працює, наше завдання — не взяти людину на облік, а допомогти їй у працевлаштуванні, - підкреслює керівниця Запорізького ОЦЗ. - Якщо для неї є робота, ми її пропонуємо.

Якщо підходящої роботи з відповідною кваліфікацією та зарплатою немає, то пропонуємо все, де людина могла б себе зайняти. Наприклад, взяти участь у суспільно корисних роботах, які оплачуються.

Такий варіант для ВПО вигідний з кількох причин. По-перше, людина отримуватиме немалі, за нинішніх часів, гроші — 1,5 мінімальної зарплати, що сьогодні складає 12600 грн; по-друге, підприємство відраховуватиме за неї єдиний соціальний внесок, а це означає, що страховий стаж буде йти.  На відміну від безробітного, який знаходиться на обліку у службі зайнятості і отримує допомогу по безробіттю, але з цієї суми не сплачується ЄСВ і, відповідно, термін перебування на обліку у стаж не зараховується.

До того ж, допомогу виплачують під час воєнного стану протягом трьох місяців і все, далі виплата припиняється.

Між іншим, вже є позитивні приклади, коли комунальні підприємства працевлаштовували на постійну роботу тимчасових працівників, які приходили до них з направленнями від служби зайнятості.

- Ми зацікавлені, щоб таких прикладів було якомога більше, - зазначила Ірина Дуднік.

По суті

Види суспільно корисних робіт відповідають викликам воєнного часу та передусім направлені на ліквідацію наслідків ворожих атак, на забезпечення життєдіяльності населення. Зокрема, в Запорізькій області виконуються такі види робіт:

  • надання допомоги населенню, яке постраждало від наслідків воєнних дій;
  • здійснення оперативного ремонту помешкань та промислових об’єктів після ворожих атак;
  • розвантаження та фасування гуманітарної допомоги;
  • плетіння маскувальних сіток для потреб військових.

Тільки цифри

  • Сума фінансування суспільно корисних робіт за укладеними договорами складає 13,1 млн.
  • Протягом січня-квітня видано 1503 направлення для виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.
  • Станом на 1 травня 2024 в центрах зайнятості Запорізької області на обліку перебувало 10,8 тис. осіб, в т.ч. 8,8 тис. зареєєстрованих безробітних.
  • Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості Запорізької області на 1 травня 2024 — 964 одиниці.
  • На одну вакансію в середньому претендувало 11 осіб.
  • Роботодавці пропонують заробітну плату в діапазоні від 8000 до 76000 грн.



Схожі новини: