У ворожому полоні: окупанти тримають у застінках кілька сотень мешканців Запорізької області

Переглядів: 357

28 жовтня 2023 09:00

У ворожому полоні: окупанти тримають у застінках кілька сотень мешканців Запорізької області фото

За офіційними даними, близько 600 цивільних громадян, які мешкають на території Запорізької області, перебувають у казематах росіян або мають статус безвісти зниклих.

Про це на брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА начальник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко. Серед затриманих є і діти.

За словами очільника ЗОВА, якщо затримані мали відношення до ЗСУ, то їх перевозять у рф. Інших же утримують у СІЗО або на т.зв. “підвалах”.

Ситуація на тимчасово окупованій території Запорізької області була основною темою традиційного щотижневого брифінгу начальника обласної військової адміністрації. Офіційних даних, яка кількість людей там залишається, немає. За приблизними підрахунками, на ТОТ може бути 400 000-500 000 осіб.

Як повідомив Юрій Малашко, на тимчасово окупованих територіях продовжується примусова паспортизація та зомбування дітей, зменшується заробітна плата, ростуть ціни на продукти харчування, руйнується комунальна інфраструктура.

- По паспортизації. Те завдання, яке ставила рф — максимально швидко провести паспортизацію — не виконано: паспорти отримали менше 50%. Останнім часом поліцейські ходять навіть невеликими селами і примушують людей отримувати паспорти рф, - розповів Юрій Анатолійович.

Окупанти продовжують тиснути на людей: без паспорту рф вже неможливо отримати ліки, медичну допомогу та багато інших послуг.

- До чого може призвести отримання паспорту громадянина рф? Найголовніше — до примусової мобілізації, - зазначив очільник ЗОВА. - Тобто люди, які є призовниками або військовозобов’язаними, мають піти до “федерального комісаріату” для постановки на військовий облік. Вже фіксуємо випадки, коли наших хлопців призивають до лав збройних сил російської федерації.

В одній із шкіл Мелітопольського району повістки видавала «директорка», яку на посаду призначила окупаційна влада.

Наразі актуальним є питання підготовки до осінньо-зимового періоду. Мешканці тимчасово окупованих територій скаржаться на постійні перебої з водо- та газопостачанням. Досі не вирішене питання з теплом, населення взагалі не забезпечене твердим паливом. А Бердянськ може залишитись цієї зими без газу. Оскільки багато поривів, а працівників на підприємстві не вистачає.

Про медичну сферу. Закриваються невеличкі лікарні — начебто на реконструкцію, медичним працівникам вдвічі зменшили заробітну плату. Ті, хто отримували 40 тис. «дерев’яних”, тепер отримуватимуть 20 тис. Лікарі звільняються, виїжджають.

Крім цього, окупанти намагаються відновити радянські традиції виховання дітей та молоді: відкривають класи з військової підготовки підлітків, відтворюють відомий в СРСР рух «октябрята», а також викладають “нову”, спотворену, історію Запорізької області. У школах патрулюють нетверезі “казаки”, які чіпляються до дівчат.

На тимчасово окупованих територіях продовжується віджимання майна, “націоналізація” нерухомості, якщо власники не перереєструють її за законами країни-агресорки. Для перереєстрації потрібен паспорт громадянина рф. В іншому випадку майно оголосять “безгосподарним” й націоналізують, як це було з майном тих, хто виїхав з окупації.

Юрій Малашко також поінформував про стан справ на тимчасово захопленій ЗАЕС. Жоден з енергоблоків не працює ще з вересня минулого року. Перший, другий, третій та шостий реактори перебувають в стані холодного зупину, а четвертий і п’ятий – гарячого. Радіаційний фон в регіоні фіксується в межах норми. На самому об’єкті постійно перебувають представники МАГАТЕ, однак самі росіяни вирішують, яку інформацію їм надавати й куди допускати.

- Останнім часом було багато інформації, що росіян можуть використати ЗАЕС для здійснення теракту. Але сьогодні сказати, що вони щось готують, ми не можемо, - зазначив посадовець.

Фото: сайт ЗОВА




Схожі новини: