Вибиті вікна закрили плитами: в уцілілі під“їзди зруйнованого ракетою запорізького будинку вже дали воду і світло

Переглядів: 287

21 жовтня 2023 09:30

Вибиті вікна закрили плитами: в  уцілілі під“їзди зруйнованого ракетою запорізького будинку вже дали воду і світло фото

П’ятеро людей загинуло, ще п’ятеро дістали поранень внаслідок ворожого ракетного удару по багатоповерхівці у ніч проти 18 жовтня. Вони знаходяться у двох лікарнях, стан постраждалих, за інформацією начальника ЗОВА Юрія Малашка, некритичний. 16 сімей евакуювали.

«Для якнайшвидшого відновлення будинку дав доручення міському комітету ЗМР у терміновому порядку внести будинок до відповідного реєстру пошкодженого майна, зробити обстеження технічного стану і можливості відновлення будівлі, надати орієнтовну вартість проєктно-кошторисної документації і вартості будівельних робіт, - розповів Юрій Малашко в офіційному Медіацентрі при ОДА на брифінгу щодо актуальних та резонансних подій в регіоні. - Це надасть можливість оперативно ініціювати перед Кабінетом Міністрів питання щодо виділення додаткової субвенції з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Як повідомив у своєму телеграм-каналі секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, 20 жовтня у зруйнованій російською ракетою багатоповерхівці тривала ліквідація наслідків обстрілу.

“У вцілілих під’їздах будинку вже відновлено водо- та електропостачання, а всі вибиті вікна закрито плитами OSB (окрім однієї квартири, доступ у яку відсутній). Найближчими днями (після проведення необхідних робіт) опалювальні мережі у цих під’їздах будуть заповнені теплоносієм.

Рятувальники ДСНС, спільно з фахівцями міської аварійно-рятувальної служби, розбирали завали та демонтували небезпечні пошкоджені елементи, а робітники «ЕЛУАШу» вивозили будівельне сміття.

На місці з людьми працювали соцпрацівники, фахівці райадміністрації та представники благодійних організацій «Проліска», «Посмішка ЮА», ACTED, «Право на захист», «Людина в біді» і «Карітас Запоріжжя», які надавали людям консультації і гумдопомогу та реєстрували їх на отримання фінансових виплат”, - говориться у повідомленні.

Анатолій Куртєв нагадав власникам зруйнованого житла, що вони можуть оформити щомісячну допомогу від міста (10 000 гривень на родину). Також можна формити статус ВПО, який дозволить отримувати щомісячну допомогу від держави у розмірі 2 000 гривень на людину (для дітей та людей з інвалідністю – по 3 000).

Пільговики, житло яких пошкоджене, можуть оформити разову допомогу від міста (15 000 гривень).

Фіндопомогу постраждалим людям надають і партнери з благодійних організацій. Заявки на виплати приймали «Карітас» і «АCTED».

 




Схожі новини: