Не дали ворогу пройти на Запоріжжя: на вулиці Закарпатського Легіону встановили меморіальну дошку на честь легендарної бригади ЗСУ

Переглядів: 539

16 жовтня 2023 14:30

Не дали ворогу пройти на Запоріжжя: на вулиці Закарпатського Легіону встановили меморіальну дошку на честь легендарної бригади ЗСУ фото

У Комунарському районі Запоріжжя вулицю радянського космонавта Комарова, котрий не мав жодного відношення до Запоріжжя, перейменували на вулицю Закарпатського Легіону.

Таке рішення народні обранці підтримали 29 вересня, на 20-й сесії Запорізької міської ради, під час якої було перейменовано понад 70 вулиць, проспектів, провулків міста.

Бійці 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади на Запорізькому напрямку, плечем до плеча з іншими захисниками України, зупинили ворога в березні минулого року, а влітку 2023-го розпочали контрнаступ, у ході якого звільнили й продовжують звільняти населені пункти та решту окупованої території Запорізької області. Саме такий варіант перейменування підтримали у бригаді, адже місцем її постійного базування є Закарпаття.

Гірські штурмовики, безперечно, одні із кращих представників ЗСУ. Це потужний підготовлений бойовий підрозділ, історія якого почалася в 1992 році.

14 жовтня на вулиці Закарпатського Легіону відбувся урочистий захід, присвячений перейменуванню вулиці. На фасаді будинку №1 встановили меморіальну дошку з лаконічним, але промовистим надписом:

«Вулиця Закарпатського Легіону названа на честь бійців 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади – справжніх воїнів, котрі з першого дня повномасштабного вторгнення мужньо боронили і звільняли Запорізький край від російських загарбників!»

На таблиці також є QR-код, який відкриває сторінку 128 ОГШБр у Фейсбуці.

У заході взяли участь народний депутат Сергій Штепа, перший заступник міського голови Олександр Власюк, депутати міської ради - Галина Гончаренко і Павло Варванський, активіст Геннадій Коняєв, представники громадських організацій, учні та викладачі медичного коледжу, військові 128 ОГШБр.

«На початку заходу пролунав Гімн України, присутні вшанували хвилиною мовчання військових, котрі віддали за свою країну найцінніше – власні життя.

Відтак ініціатори перейменування вулиці виголосили короткі промови. Як наголосив у своєму слові один із промовців, «Якби не 128 гірсько-штурмова бригада, історія Запоріжжя пішла б іншим, сумним шляхом. Саме завдяки титанічним зусиллям 128 ОГШБр вулицями Запоріжжя сьогодні не їздять російські танки й не ходять загарбники.

Ми розуміємо ту величезну ціну, яка заплатила і платить бригада за захист нашого міста й області. Тому перейменувати на її честь вулицю, щоб засвідчити свою глибоку подяку гірським штурмовикам, – це найменше, що можемо зробити. Запорізька і Закарпатська області мають співзвучні назви. Тому після перемоги пропоную зробити так, щоб ці два регіони, які поріднилися під час війни, стали побратимами», - повідомляється на фейсбук-сторінці 128 ОГШБ.

- Я дякую бійцям Закарпатського легіону за героїзм, самопожертву, відданість присязі. Адже саме завдяки таким героїчним захисникам Запоріжжя було та назавжди залишиться вільним українським містом, - підкреслив у виступі Олександр Власюк.

«Значною мірою саме завдяки бійцям 128 бригади минулої весни вдалось зупинити ворожу навалу на теренах Запорізької області, не дати ворогу підступитись до козацької фортеці.

Перейменування вулиці – наш символ вдячності захисникам із Закарпаття, а також чудове нагадування, що Україна єдина від Сяну до Дону. Вважаю, що саме єдність і згуртованість нашого суспільства дозволили нам вистояти в перші дні повномасштабного вторгнення. Ніхто не казав «наша хата скраю». Люди з усіх куточків нашої країни ставали до лав Збройних сил, щоб разом захищати право жити вільно на власній землі.

Щиро дякую кожному захиснику. Вічна шана тим, хто віддав своє життя заради України, - написав на своїй фейсбук-сторінці народний депутат України Сергій Штепа.

А депутат Запорізької міської ради Павло Варванський підкреслив, що відкриття пам“ятної таблички на честь бригади ЗСУ в обласному центрі відбулося вперше.

«Процес перейменування вулиць та площ міста розпочався ще з 2015 року, але саме сьогодні, вперше під час широкомасштабної війни, в Запоріжжі мало місце відкриття меморіальної таблички на знак перейменування вулиці Комарова в Комунарському районі на вулицю Закарпатського Легіону(неофіційна назва славетної 128 гірсько-штурмової бригади).

Мав честь разом з Геннадієм Коняєвим бути ініціатором цього перейменування. З початку війни за майже півроку своєї волонтерської роботи в аптеці Запорізького військового госпіталя співпрацював з військовими медиками та фармацевтами бригади, справжніми професіоналами та чудовими людьми.

Памятаю добре слова командира госпіталя Віктора Писанки - аби не 128-а, її вчасне прибуття на наші терени, історія Запоріжжя могла б піти зовсім іншим, сумним шляхом. Саме тоді, в суворі та тяжкі дні кінця лютого-початку березня 2022 року втілився в реальність вислів - Схід та Захід разом. Хлопці та дівчата з Закарпаття стіною стали на шляху московської навали та не пустили орду до нашого коханого Запоріжжя.

Дякую всім, хто долучився до клопіткої та нелегкої роботи по вшануванню гірських штурмовиків - невтомному волонтеру та активісту Геннадію Коняєву, колезі Галині Гончаренко, народним депутатам України, людям. що взяли участь в електронному голосуванні та віддали свої голоси за 128 бригаду, колегам по коледжу та студентам, друзям з Stowarzyszenie Kultury Polskiej im. św. Jana Pawła II, всім небайдужим містянам.

Честь та Слава Героям-Закарпатцям! Павшим в запорізьких степах - вічна память, - написав Павло Варванський на своїй фейсбук-сторінці після заходу.

І колега Павла Варванського, депутатка Запорізької міської ради, керівниця волонтерського центру “Солдатський привал” Галина Гончаренко вважає, що 14 жовтня сталася дійсно визначна подія в нашому місті.

“Рік тому з дуже вірною та вчасною ініціативою-пропозицією вийшли Геннадій Коняєв та Павло Андрійович Варванський. Цю ідею, що пройшла непростий шлях до свого втілення в життя, підтримали запорожці, депутати міськради та Верховної Ради. Тепер у нас є вулиця Закарпатського легіону!

В Комунарському районі ми урочисто відзначили перейменування вулиці на честь героїв 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, яка ще називається Закарпатський легіон. Саме цей підрозділ ЗСУ став на захист Запорізького краю в лютому 2022 року. Саме 128 ОГШБ відстояла -захистила наше Запоріжжя!

Цим хлопцям та дівчатам ми, запорожці, зобов'язані нашими життями та свободою, можливістю жити в рідному місті, співати Гімн України під українським Прапором! І вписати цей славетний підрозділ в історію нашого міста - то є саме перше та вірне, що ми можемо зробити - з вдячністю та повагою до наших захисників!

А запорожці не просто живуть в мирному місті, а постійно працюють заради Перемоги, та роблять все, щоб допомогти нашим воїнам! Слава Українцям! З повагою до запорожців! - написала Галина Гончаренко.

Емоціями від непересічної події поділився і ще один ініціатор перейменування — запоріжець Геннадій Коняєв: “Нарешті настав цей час - в Запоріжжі з'явилась вулиця на честь героїчної 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади! Ця бригада в повному сенсі цього слова стала оберігом нашого міста. Завдяки Героям цієї бригади наше місто залишилось українським.

Найменше, що ми у відповідь, з почуття вдячності, могли зробити - це увічнити подвиги бійців 128-ї в назві вулиці в моєму рідному Комунарському районі, в якому з початку широкомаштабного вторгнення агресорів-рашистів базувалася ця бригада.

Переіменування стало довгою, практично в рік довжиною, епопеєю.

Ми з Павлом Варванським, депутатом міської ради від ЄС, стали ініциаторами цього переіменування, на нашому шляху були деякі препони, які заважали нашим зусиллям. Але допомога з боку депутатів - Галини Гончаренко, депутата міської ради, Сергія Штепи, Геннадія Касая та Юлії Яцик, народних депутатів, які зробили звернення на підтримку, зробили це переіменування можливим!

І от сьогодні, в присутності військових, представників 128-ї бригади, ми провели урочистий захід, який став відкриттям нової вулиці на Космосі! Слава вам, Герої 128-ї! Слава Україні!”.

 

 




Схожі новини: