Без свідоцтва на смерть: членам сім“ї зниклого безвісти захисника України пенсія призначається за даними реєстру

Переглядів: 347

14 вересня 2023 15:00

Без свідоцтва на смерть: членам сім“ї зниклого безвісти захисника України пенсія призначається за даними реєстру фото

З початком українсько-російської війни з’явилась така категорія як військовослужбовці, які пропали безвісти під час проходження військової служби. Згідно чинного законодавства, членам їх сімей призначається пенсія по втраті годувальника.

- Ми призначаємо пенсію по втраті годувальника без наявності свідоцтва про смерть, а лише за даними реєстру безвісті зниклих осіб, - розповіла заступниця начальника Головного управління ПФУ в Запорізькій області Вікторія Терещенко.

Тобто, щоб члени сім”ї почали отримувати пенсію по втраті годувальника, захисник чи захисниця України повинні бути внесені в державний реєстр.

Зазначимо, що родина зниклого безвісти військовослужбовця має право на певні пільги та гарантії.

«Пільги батькам та членам сімей військовослужбовців, які пропали безвісти під час проходження військової служби, передбачені відповідно до п. 5 ст. 12 Закону України від 20.12.1991 № 2011- ХІІ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

В тому числі, надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в жилих будинках усіх форм власності в межах встановлених норм, передбачених законодавством.

Пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (У 2023 році граничний дохід для права на пільгу складає 3 760 грн)», - роз’яснює Головне управління ПФУ в Запорізькій області.

Для призначення пільги можна звернутися до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Пенсійного фонду України незалежно від місця реєстрації, або ж одним із способів:

  • через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, через мобільний додаток Фонду або через портал Дія;
  • надіслати документи до органів Пенсійного фонду України поштою;
  • звернутися до уповноважених осіб своєї територіальної громади або до ЦНАПу.



Схожі новини: