Щомісячні перерахунки: з настанням певного віку жителі Запорізької області отримують право на доплати до пенсії

Переглядів: 421

13 вересня 2023 18:00

Щомісячні перерахунки: з настанням певного віку жителі Запорізької області отримують право на доплати до пенсії фото

Працівники Головного управління Пенсійного фонду України постійно проводять перерахунки пенсійних виплат, хоча в цьому році не піднімалися і не будуть підвищуватися розміри прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, які впливають на розмір пенсії.

Про ситуацію з виплатою пенсій під час “круглого столу” у Центрі журналістської солідарності Запоріжжя розповіла заступниця начальника ГУ ПФУ в Запорізькій області Вікторія Терещенко.

Як нагадала Вікторія Терещенко,  у цьому році фахівці зробили з 1 березня перерахунок у зв’язку з індексацією пенсій на 19,7%, також зробили перерахунок працюючим пенсіонерам. Крім того, щомісяця пенсії перераховуються особам, які досягли певного віку.

- Згідно з пенсійним законодавством, якщо особа досягає 65-річного віку, мінімальний розмір виплати не може бути менше 40% від розміру мінімальної зарплати,  - розповіла Вікторія Терещенко. - Коли людині виповнюється 70 років — до пенсії вводиться доплата 300 грн, 75 років - 469 грн, 80 років - 560 грн. Тобто кожного місяця ми проводимо перерахунки пенсіонерам.

У цьому році об’єм роботи у запорізьких пенсійників значно збільшився. Окрім нарахування та виплат пенсій, Пенсійний фонд прийняв ще цілий ряд додаткових функцій. Це призначення та оплата пільг та субсидій на оплату послуг ЖКГ, призначення та виплата страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, перевірка та оплата лікарняних листків непрацездатності.

- У нас дуже багато роботи, - підкреслила Вікторія Терещенко.

Цьогоріч органи ПФУ проводили також і виплату одноразової державної допомоги ветеранам, яка багато років поспіль виплачувалася до Дня перемоги над нацизмом органами соціального захисту населення.   У 2023 році згідно постанови Кабміну виплату ветеранам проводили до Дня незалежності органи ПФУ. 11500 мешканців Запорізької області зазначених у постанові категорій отримали від 460 до 3100 гривень. Пенсіонери отримали гроші разом з пенсіями.

- Продовжуємо роботу у цьому напрямі, оскільки є люди, які мають право на отримання цієї державної допомоги, але вони не  є пенсіонерами і не знаходяться на нашому обліку, - зазначила посадовиця. - Вони звертаються до нас самостійно. Хто ще не звернувся, має можливість звернутися до 1 жовтня і ми проведемо такі виплати.

За інформацією директора Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслана Приходька, особам, які не є пенсіонерами та/або не перебувають на службі, разова грошова допомога до Дня Незалежності України виплачується за їх особистим зверненням до територіальних органів Пенсійного фонду України за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) або до Центрів надання адміністративних послуг з наданням відповідного посвідчення і даних про поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку.

За інформацією Мінветеранів, право на отримання разової щорічної грошової допомоги мають ветерани війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України та ветеранів війни, які набули відповідного статусу до 24 серпня поточного року включно.

Розміри та механізм проведення виплати разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2023 № 754.




Схожі новини: