Ваучер на навчання: запоріжці можуть здобути другу освіту за рахунок держави

Переглядів: 753

7 вересня 2023 15:00

Ваучер на навчання: запоріжці можуть здобути другу освіту за рахунок держави фото

618 осіб вже скористалися можливістю здобути професію, отримати нову професію, або підвищити свою кваліфікацію за допомогою ваучера.

Послуга з професійного навчання зареєстрованих безробітних надається службою зайнятості з метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці. Суть і особливості цієї послуги роз’яснює директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

- Ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у закладах освіти.

Активна програма щодо видачі ваучерів працює, і більш того, 21 березня цього року Кабінет Міністрів України розширив перелік категорій громадян, які мають право на отримання ваучера - особи з інвалідністю та особи, які у період воєнного стану в Україні, отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії. На сьогодні це – 7 категорій: особи віком 45 років, та страховий стаж яких становить не менш як 15 років, внутрішньо переміщені особи працездатного віку, особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи та інші», - зазначає Ірина Олександрівна.

За словами Ірини Дуднік, є багато випадків, коли людина працює на посаді, але у неї немає відповідної освіти. Є і багато переселенців, які знаходять роботу, але у них немає фахової освіти.

- Тут служба зайнятості може прийти на допомогу, - говорить директорка Запорізького ОЦЗ. - Це не нова форма роботи, але до широкомасштабної війни вона була не дуже активна. Зараз дуже активізувалася. Людина може прийти в службу зайнятості і отримати ваучер на здобуття другої вищої освіти або другої середньої спеціальної освіти. Наприклад, токар хоче набути спеціальності газозварювальника чи електрика. Будь ласка, це можна зробити за допомогою ваучера. Після закінчення школи ваучер отримати не можна, треба мати якусь базову освіту.

Навчатися за ваучером можна за 123 професіями та спеціальностями, зокрема у сфері ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування, самостійно обравши професію або спеціальність, заклад освіти у межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну.

До речі, з червня з’явилась можливість подавати заявку на отримання ваучера через Портал ДІЯ. Так, вже надійшло 245 заявок, 92 особи вже отримали ваучер.

Підвищити професійний потенціал громадян за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття шляхом видачі ваучерів (вартість одного ваучера на навчання - 26 840 грн) мають можливість як заклади освіти, так і роботодавці.

Ірина Дуднік розповіла, що працівники служби зайнятості зустрічалися з усіма ректорами вишів та директорами ПТУ.

- Давня плідна співпраця з ТОВ «Охоронний холдинг», Запорізьким національним університетом, ДНЗ «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти», ДНЗ «Запорізький вище професійне училище моди і стилю» сприяє результативній роботі щодо організації навчання за рахунок ваучера – на сьогодні 618 осіб скористалися такою можливістю, серед них 297 ВПО, - інформує Ірина Олександрівна. - З початком навчального року очікуємо, що цей процес стане ще більш активним.

Таким видом навчання можуть скористатися насамперед працівники, тобто зайняте населення. Громадяни, які працюють на підприємствах можуть паралельно опанувати іншу професію/ спеціальність, або підвищити свою кваліфікацію, а роботодавець отримати багатопрофільного робітника.

Серед тих, хто вже отримав ваучер, Ірина Дуднік виділила такі професії: охоронник – 51 особа, кравець – 11 осіб, медсестринство – 25 осіб, психологія – 141 особа, соціальна робота – 25 осіб, будівництво та цивільна інженерія – 26 осіб та ін.

 




Схожі новини: