У полоні росіяни утримують 25 тисяч цивільних і навіть не хочуть говорити про їхнє повернення

Переглядів: 450

3 вересня 2023 14:40

У полоні росіяни утримують 25 тисяч цивільних  і навіть не хочуть говорити про їхнє повернення фото

рф утримує у полоні 25 тисяч цивільних українців і навіть не хоче говорити про їхнє повернення

Відповідного міжнародного алгоритму немає, бо Женевська конвенція не містить положень про цивільних полонених. Це питання буде підняте на найвищому рівні – на конференції у Копенгагені 6-7 жовтня.   Про це у інтерв’ю заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

На ній будуть присутні керівники національних інституцій з захисту прав людини, ООН, омбудсмени інших держав та громадські організації, які займаються питаннями протидії тортур.

Наразі у світі немає дієвого інструментарію відповідальності за злочини! Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець  зазначив під час зустрічі з членами Незалежної комісії ООН з розслідування порушень в Україні.

Омбудсман України наголосив на кількох важливих аспектах. Зокрема на тих, які комісія має врахувати в своїх звітах.

«Перше – теракт в Оленівці. Це питання залишається відритим, і ми сподіваємося, що структури ООН будуть надалі вимагати доступу до місця злочину, а також – відновлять його розслідування», - окреслив Дмитро Лубінець.

Другий аспект – це порушення прав українських дітей. Зокрема, вбивства і каліцтва, сексуальне насильство, вербування та викрадення дітей. Уповноважений наголосив, що це є злочином геноциду.

Омбудсман акцентував увагу й на екологічних злочинах. Насамперед – на підриві російською стороною Каховської ГЕС. За його словами, ці дії мають одержати кваліфікацію екоциду на міжнародному рівні, а винні повинні бути притягнуті до відповідальності.

Крім того, йшлося про знищення об’єктів культурної спадщини. «Через обстріли Росії ці об’єкти зазнають руйнувань, а більшість із них – перебувають під охороною ЮНЕСКО. Наразі загальна кількість пошкоджених пам’яток культурної спадщини з 24 лютого – це близько 760 об’єктів», - розповів Дмитро Лубінець.

Також Омбудсман України наголошував і про інші злочини РФ в Україні та відповів на запитання комісії. «Ми відкриті до взаємодії й завжди готові надати матеріали, які має наш Офіс», - сказав Дмитро Лубінець.

Окрім цього, Представники Уповноваженого теж зазначили про важливі факти.

Олена Колобродова, Представник Уповноваженого з соціальних та економічних прав, звернула увагу делегації, що наразі у міжнародних документах не регламентується поняття “екоциду”. І це необхідно врегулювати.

Олександр Кононенко, Представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки, поінформував представників ООН, що Україна та МКЧХ створили змішану медичну комісію відповідно до Женевських конвенцій. І Україна сподівається, що це питання порушуватиметься на міжнародному рівні задля того, аби РФ створила аналогічну в себе. Олександр Кононенко також наголосив на критичній ситуації з цивільними заручниками й тому, що Україна потребує, аби Міжнародний кримінальний суд висунув звинувачення російській стороні щодо незаконного тримання в полоні цивільних.

Дмитро Лубінець висловив сподівання, що результати звітів комісії в майбутньому стануть доказами злочинів Росії на спеціальному трибуналі проти агресора, повідомляє сайт Уповноваженого з прав людини.

Омбудсман України подякував делегації за візит до його Офісу.




Схожі новини: