«За крок до Перемоги»: у Запоріжжі глядачі дочекалися відбою повітряної тривоги і повернулися на патріотичний концерт

Переглядів: 509

31 серпня 2023 15:42

«За крок до Перемоги»: у Запоріжжі глядачі дочекалися відбою повітряної тривоги і повернулися на патріотичний концерт фото

30 серпня колектив філармонії подарував святкову програму «За крок до Перемоги!», яку присвятив Дню Державного Прапору та Дню Незалежності України

Патріотичний концерт мав відбутися 23 серпня, але через високу загрозу ворожих ракетних обстрілів міста з міркувань безпеки його проведення на тиждень перенесли. Неспокійно було і 30 серпня, в місті кілька разів включали сирени. Але у підсумку обійшлося без ракетних ударів.

Пролунав сигнал повітряної тривоги і під час проведення концерту, який розпочався з Гімну України у виконанні академічного ансамблю козацької пісні і танцю “Запорожці” і хвилиною мовчання в пам'ять наших мужніх захисників і захисниць, які віддали життя за свободу й незалежність України.

 Провідні солістки обласної філармонії Юлія Якса і Анастасія Литвин  підготували для концерту прем'єру -   «Я – Україна!», яку колектив присвятив воїнам-захисникам. У програмі вона була першою. Тільки Юлія і Анастасія її  доспівали, як на екрані з’явився напис “Повітряна тривога” і усіх глядачів попросили перейти в укриття.

Виступ Юлії супроводжував дуже сильний емоційно відеоряд, за який окрема подяка відеоредактору Андрію Юрченку.  Кадри, які проникають у душу,  нагадують, в який час ми з вами зараз живемо.

Зруйновані міста, діти війни, фронтові будні героїв, які відстоюють незалежність і свободу України на полях битви з проклятим ворогом, зустрічі і прощання... І попри все — наша непохитна віра в Сили оборони України, у нашу перемогу над ворогом!

На щастя, повітряна тривога тривала недовго — і після перерви глядачі знову зайняли в залі свої місця.

Серед гостей на заході були присутні депутати Запорізької обласної ради, керівники структурних підрозділів ОДА, працівники культури, волонтери, журналісти, які знайшли тимчасовий прихисток у Запоріжжі, і запорізькі ветерани журналістики, а також вимушені переселенці із тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Програма складалася з кількох блоків — патріотичні пісні, українські народні та естрадні пісні, джазові імпровізації. Глядачі насолоджувалися співом артистів філармонії Юлії Якси, Анастасії Литвин, Сергія Пивоварова, молодіжного гурту академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці». У їх виконанні прозвучали пісні “Я-Україна”, “Незламна”, “Там у тополі”, “Вільна”, “Так, я люблю Україну”, “Тече вода”.

Гості філармонії були зачаровані мелодією «Я піду в далекі гори” у виконанні сімейного дуету – заслуженої артистки України Ілони Турчанінової та Андрія Нетреби, джазовими композиціями, які подарував Диксиленд артистів академічного симфонічного оркестру під орудою Дмитра Мітніка.

Вразила глядачів і спеціальна запрошена гостя – українська співачка, авторка та волонтерка ІNSHAYA. Співачка родом із Запоріжжя, тому виступ у рідному місті, на великій сцені обласної філармонії, для неї, безперечно, подія. На концерті “За крок до перемоги” вона заспівала свої авторські пісні «Коли закінчиться війна» і «Ти маєш крила», яку виконала вперше.

- Ви всі герої, півтора року війни прожити у Запоріжжі — це серйозно, - звернулася до глядачів ІNSHAYA. - “Ти маєш крила” я написала про людей, які йдуть на фронт і тим самим беруть відповідальність за нашу безпеку, за те, щоб ми мали змогу спати ночами, щоб мали змогу жити. А коли вони повертаються, ми повинні брати відповідальність за них. Ми повинні пам’ятати, що ми всі маємо крила.

А пісня “Коли закінчиться війна” - це пісня-рефлексія на тему того, що війна скінчиться. “Коли закінчиться війна, я зацілую твої губи”. Мій чоловік пішов на фронт. Я кожного дня молюся, щоб матері дочекалися своїх дітей, дружини — чоловіків, а діти - тат і мам.

Як завжди, глядачі отримали масу позитивних емоцій від виступу академічного козацького ансамблю пісні і танцю “Запорожці”, який виконав кілька народних пісень і мою улюблену вокально-хореографічну патріотичну композицію “Чорноморець іде”.

Програму завершила пісня «Настане час» у виконанні усіх учасників концерту. Цей день  ще на крок наблизив  нас до Перемоги, яку здобувають на фронті захисники і захисниці. Ведучий програми Юлій Гаврилов подякував ЗСУ за можливість артистам працювати на філармонійному фронті і у цей важкий час дарувати позитивні емоції глядачам.

Саме такі патріотичні концерти наразі потрібні українцям, адже вони надихають на подальшу боротьбу, допомагають вистояти і не втратити сили.

Фото автора та з фейсбук-сторінки Запорізької обласної філармонії

 

 




Схожі новини: