Букет емоцій і свічка “Квітка”: запорізькі психологині провели для медійників корисний тренінг

Переглядів: 585

23 серпня 2023 09:03

Букет емоцій і свічка “Квітка”: запорізькі психологині провели для медійників корисний тренінг фото

Журналістів вчили керувати власними емоціями і розпізнавати емоції близьких

У Центрі журналістської солідарності відбулася цікава творча зустріч з психологинями Благодійного фонду “Посмішка UA” Ольгою Манжурою і Вікторією Галімон, у якій взяли участь медійники-переселенці і ветерани запорізьких ЗМІ.

- Сьогодні розповідаємо про емоції, про емоційний інтелект, про те, що відбувається з нами всередині і що ми відчуваємо. Навчимося також розпізнавати власні емоції, - анонсувала заняття Ольга Манжура.

А Вікторія Галімон наголосила, що контролюючи емоції, ми можемо контролювати своє життя: «Щоб нам розпізнавати власні емоції, ми повинні знати як вони називаються. Бо важко опанувати те, чого ми не знаємо як воно називається».

 Якщо говорити мовою науки, то емоці́йний інтеле́кт (EI) (англ. emotional intelligence) — це група ментальних здібностей, які беруть участь в усвідомленні та розумінні власних емоцій і емоцій навколишніх людей. Особи з високим рівнем емоційного інтелекту, як стверджують науковці, добре розуміють свої емоції і почуття інших людей, можуть ефективно керувати своєю емоційною сферою, і тому в суспільстві їхня поведінка більш адаптивна і вони легше досягають своїх цілей у взаємодії з оточенням.

Як зазначила Вікторія Галімон, цей проєкт — перший проєкт Благодійного фонду “Посмішка UA”, налаштований на підтримку людей поважного віку, категорії “60+”. Зазвичай їх проєкти орієнтовані на дітей, яким також емоційно дуже важко переживати війну.

- Якщо ми хочемо змінювати світ, то починати треба з себе, - підкреслила Вікторія. - Якщо говорити простими словами, то емоційний інтелект — це наша здатність правильно відображати свої емоції і розпізнавати емоції близьких людей. Таким чином ми можемо контролювати власні емоції і впливати на емоції близьких людей.

Психологиня, зокрема, розповіла, що коли інколи людина впадає у “ступор”, то це означає, що її емоційний інтелект дав збій і з цим треба щось робити. Поряд з тим, така ситуація може вважатися, особливо під час війни, нормальною, але таких “ступорів” не повинно бути багато.

Переселенець з Гуляйполя, колишній багаторічний редактор районної газети  Іван Кушніренко розповів, що вони з дружиною часто знаходилися на початку війни у “ступорі” - коли місяць ховалися від бомбардувань у підвалі і було незрозуміло, що далі буде з ними, з домівкою, з містом. Вже у Запоріжжі почали потроху виходити з цього стану.

Після невеличкої лекції, у ході якої учасники заняття розповідали, які вони знають емоції, психологині запропонували провести інтерактивну гру “Впізнай емоцію”. Кожен отримував карточку з картинкою і назвою емоції, яку повинен був “зіграти”, а завдання його колег — впізнати, яку саме емоцію їм зобразили. Вгадували усі разом!

Після невеличкої перерви на каву-брейк психологиня Ольга Манжура провела арттерапевтичне заняття по виготовленню з вощини свічки “Квітка”. Учасники також витягували дві картинки з зображенням квіток: до початку роботи і після. Вони повинні були розказати не тільки про квітку, яка зображена на картинці, а й про свої емоції, які у них виникли від споглядання цієї квітки.

Власноруч зроблену квітку кожний забрав на пам”ять додому. Психологиня Ольга Манжура порадила свічку спалити.

- Ми провели у Центрі журналістської солідарності тренінг на вивчення емоційного інтелекту, - прокоментувала захід з медійниками Ольга Манжура. - Назвали його “Букет емоцій”, бо в першій частині знайомилися, що таке емоції, вивчали, навіщо цей емоційний інтелект. А він для того, щоб ми мали можливість розпізнавати свої емоції і емоції близьких людей. Вчилися екологічно ці емоції проявляти, була інтерактивна гра “Впізнай емоцію” - ми вчилися розуміти один одного без слів.

А в практичній частині учасники зробили свічку “Квітка”. Кожен проявив власні емоції у вигляді творчого виробу.

Фото Дар'ї Зирянової




Схожі новини: