Гучний скандал на "Євробаченні-2024": шведський співак зробив політичний жест на підтримку Палестини

Переглядів: 154

8 травня 2024 18:40

Гучний скандал на Євробаченні-2024: шведський співак зробив політичний жест на підтримку Палестини фото

Виконавець порушив правила конкурсу.

Довкола першого півфіналу "Євробачення-2024" розгорівся гучний скандал через шведського співака Еріка Сааде.

Виконавець цьогоріч не є учасником конкурсу, однак він виступав на відкритті разом зі співачками Елені Фурейра та Chanel. Та якщо до артисток питань не виникло, то до Сааде — чимало.

Річ у тім, що він порушив правила "Євробачення". Виконавець вийшов на сцену з символом Палестини - арафаткою, яка була замотана у нього на зап'ясті. Однак це робити було суворо заборонено. По-перше, не дозволяється під час виступів використовувати ані прапори, ані символи тих країн, які не беруть участь у конкурсі. По-друге, на тлі конфлікту між Ізраїлем та ХАМАСом це розцінюється як політичний жест.

До речі, сам Ерік Сааде виступав за те, аби Ізраїлю заборонили брати участь у "Євробаченні". Окрім того, він обурювався, що на конкурсі не можна використовувати прапор Палестини.

Організатори "Євробачення-2024" вже прокоментували інцидент. Вони зазначили, що Ерік Сааде був ознайомлений із правилами. Тож їм прикро, що співак ними знехтував та вчинив саме таким чином.

"Пісенний конкурс "Євробачення" – це жива програма. Усі артисти ознайомлені з правилами конкурсу. Нам шкода, що Ерік Сааде вирішив знехтувати неполітичним характером події", — йдеться в повідомленні організаторів, пише SVT.

Ерік Сааде вже теж прокоментував скандал. Він зазначив, що арафатку ще в дитинстві отримав від батька, який є палестинцем. Співак зізнався, що одягнув його на зап'ястя, аби мати щось автентичне та показати своє походження.

"Ту арафатку я отримав від батька ще маленьким хлопчиком, щоб ніколи не забувати, звідки родом. Тоді я не знав, що колись це назвуть "політичним жестом". На мій погляд, це просто расизм. Я просто хотів бути інклюзивним і носити щось автентичне для мене, але EBU, здається, вважає мою етнічну приналежність суперечливою", — обурився співак.

Нагадаємо, раніше редакція сайту ТСН.ua вела текстову хроніку, де детально розповідала про події на конкурсі. Там можна також ознайомитися з виступом Еріка Сааде.

Джерело: ТСН




Схожі новини: