Як можна позбутися втоми очей та покращити зір?

Переглядів: 822

30 червня 2023 17:04

Як можна позбутися втоми очей та покращити зір? фото

Багато людей страждає від погіршення зору. Що ж допоможе його поліпшити?

Вправи для очей

1. Щільно закривати й широко розплющувати очі 5-6 разів поспіль із інтервалом по 30 секунд.

2. Подивитися, не повертаючи голови, вгору, вниз, управо та вліво. Повторити 3-4 рази з інтервалом в 1-2 хвилини. Робити так і з відкритими, і з закритими очима.

3. Обертати очима по колу вниз, управо, вгору, вліво і у зворотному напрямі. Виконати вправу, повторюючи через 1-2 хвилини, 3-4 рази як із відкритими, так і з закритими очима.

4. Сидячи, міцно замружити очі на 3-5 секунд, потім відкрити їх на 3-5 секунд. Повторити 6-8 разів.

5. Продовжуючи сидіти, швидко, протягом 1-2 хвилин, поморгати очима.

6. Стоячи, 2-3 секунди дивитися прямо перед собою, потім виставити палець руки на відстані 25-30 см від очей, перевести погляд на кінчик пальця і дивитися на нього 3-5 секунд. Опустити руку. Повторити 10-12 разів. Тим, хто користується окулярами чи лінзами, виконувати цю вправу, не знімаючи їх.

7. Закрити повіки і, сидячи, масажувати їх круговими рухами пальця протягом 1 хвилини.

8. Сидячи, трьома пальцями кожної руки легко натиснути на верхні повіки. Через секунду ослабити натискання. Повторити 3-4 рази.

Зарядка для очей

1. Сядьте зручніше, розслабтеся, шию тримайте прямо, зафіксуйте погляд на кінчику свого носа і посидьте так 1-2 хвилини. Потім закрийте очі, а через 30 секунд повторіть вправу. І так двічі-тричі.

2. Посидівши хвилину після першої вправи із закритими очима, сфокусуйте свій погляд на 1-2 хвилини на точці між бровами. Закрийте очі на 30 секунд, а потім повторіть вправу. Виконайте її, не забуваючи на півхвилини закривати очі, двічі-тричі.

3. Після хвилинного відпочинку із закритими очима сісти прямо, випрямити шию та голову й зафіксувати погляд на 1-2 хвилини на краю правого плеча. Посидіти 30 секунд із закритими очима й повторити вправу. Зробити так двічі-тричі. Закрити очі, а через хвилину відкрити й так само сфокусувати погляд на лівому плечі. Після виконання зарядки занурте лице з розплющеними очима 3-4 рази по 3-4 секунди в холодну воду.

Ще декілька порад, що робити при втомі очей та для покращення зору

* Напруги в очах при розумовому навантаженні можна швидко позбутися, якщо кожні 3-4 години (дітям 12-14 років - кожні 45 хвилин, а підліткам 15-17 років - кожну годину) дивитися по 5-10 хвилин удалину, а потім сидіти по 1-2 хвилини із закритими очима.

* Втома очей від денної роботи за письмовим столом, біля верстата чи за конвеєром добре знімається спогляданням місяця й зірок, які розташовані під кутом 45° і менше.

* Поліпшенню зору дуже сприяє споглядання сонця та місяця. Дивитися на сонце, коли воно не покрите хмарами, потрібно під час сходу чи заходу широко розкритими, розслабленими, не напруженими очима. Розташуватися так, щоб ваш погляд був у напрямі сонця, а не сфокусований на самому сонці. Виконувати вправу спочатку по 1-2 хвилини, а потім поступово довести її тривалість до 10 хвилин. БІЛЬШЕ КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!

* Спробуйте сфокусувати погляд, доки не почнуть текти сльози, на предметі, розташованому на відстані не менше 48 см від очей. Поза при цьому повинна бути зручною, розслабленою. Предметом, на який дивитеся, може бути язичок свічки, що горить, або чорний кружечок, прикріплений на стіні. Чим менший предмет, тим краще.

* Через кілька місяців переходьте до споглядання чистої води. Налийте воду в красиву вазу й приблизно 10 хвилин дивіться на центр її віддзеркалення від звичайного світла. Вазу поставте так, щоб це віддзеркалення було в центрі блискучої тарілки.

* Досить корисно для зору регулярно бризкати в розплющені очі холодною водою з джерела, гірської річки чи водоспаду.

 

 

 




Схожі новини: