Мелітопольці занурились у атмосферу шістдесятницства - чому це круто

Переглядів: 1435

19 жовтня 2019 16:37

Мелітопольці занурились у атмосферу шістдесятницства - чому це круто фото

Представники ліцею № 19 відвідали фестиваль шістдесятництва та дисидентського руху.

12-15 жовтня у Києві проходив фестиваль шістдесятництва та дисидентського руху. На який, шляхом конкурсного відбору, змогли потрапити Анатолій Черкашин (учень 10 класу ліцею № 19) та Тетяна Науменко (учитель української мови та літератури ліцею № 19).

Організатором фестивалю є Юлія Кравченко, методистка МАН України, кандидатка філософських наук, експертка з методики «Філософія для дітей». Пані Юлія зазначила, що вже давно її турбує те, що молоде покоління майже нічого не знає про шістдесятництво та дисидентський рух. Тому довго виношувала ідею, яким чином можна познайомити учнів з особостостями, які створили рух опору радянській владі. Вдалим втіленням якої стал став неймовірно цікавий та пізнавальний фестиваль.

12 жовтня. День розпочався зі знайомства учасників. На фестиваль приїхало близько 100 чоловік з усіх куточків України.

Після чого відбулась зустріч із Дмитром Стусом – дослідником та упорядником спадщини Василя Стуса, письменником, літературознавцем. Дмитро Васильович розповів про своє важке дитинство і про те, як батько намагався виховувати його, незважаючи на ув’язнення.

Далі діти, об’єднавшись у групи, відвідали літературні воркшопи Романа Веретельника, Маргарити Єгорченко, Юлії Кравченко, Тетяни Михайлової. На яких познайомились з особливостями перекладу віршів, вдумливому читанні,  аналізі та інтерпретації поетичних текстів.

Увечорі на учнів очікував сюрприз. Вони мали змогу відвідати перформанс із Галиною Стефановою, актрисою Національного Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса. І переглянути фрагмент моновистави про життя і творчість Василя Стуса.

13 жовтня. Учасники фестивалю виїхали до м. Києва. Зустрілись із членом Гельсінської спілки Йосифом Зісельсом. Відвідали екскурсію в інформаційно-виставковому центрі Музей Майдану. Прослухали інтерактивну лекцію Тетяни Серебреннікової «Василь Симоненко і когорта шістдесятників. Що можна знайти в бібліотеці, чого нема в інтернеті» в Інституті літератури ім. Т. Шевченка НАН України. Побували в музеї-квартирі Павла Тичини. А, повернувшись з міста, всі учасники мали естетичне закінчення робочого дня - виступ групи бандуристів Nova Capella. Яка представила слухачам українські народні пісні та сучасні хіти.

14 жовтня. Прослухали інтерактивну лекцію Олексія Сінченка «Що приховує табірний епістолярій (на матеріалі листування Євгена Сверстюка з Валерією Андрієвською)». Який розказав цікаві подробиці з того, як листувалися дисиденти, як зашифровували послання, аби КГБ пропустив листа до рідних. А ще багато дрібних і в той же час моторошних деталей.

Зустрілись з представниками дисидентського руху. Маргаритою Довгань – журналісткою, культурною діячкою, учасницею дисидентського руху. Миколою Горбалем – письменником, політиком, громадським діячем. Учасником дисидентського руху, багаторічним політв’язнем радянських таборів. Які розповіли про свою діяльність, поділилися спогадами перебування у таборах та закликали молодь бути вдумливими, побільше читати і шанувати свою країну.

Переглянули кінострічку «Райські птахи», як дала змогу відчути дух епохи. Після чого зустрілись із режисером Романом Балаяном. Учні ставили питання, які виникли після перегляду стрічки і ділилися враженнями.

В кінці дня на усіх чекав епістолярно - дослідницький воркшоп.  Учасники об’єднались у групи і мали унікальну можливість спробувати прочитати і розшифрувати копію тюремного листа Євгена Сверстюка до Василя Стуса.

Несподіваним сюрпризом став виступ однієї з учасниць, Єміне Аджиєвої, яка розповіла про дисидентів серед кримських татар та подарувала народний танок. І інтерактивна презентація Лісового Устима про свого дідуся, Лісового Василя - українського філософа, громадського діяча, дисидента, політв’язня. Організатора самвидаву в 1960-х роках.

15 жовтня. Діти, обєднавшись у групи, взяли участь у захоплюючому квесті. Близько двох годин вони виконували завдання на десяти станціях. А подарунок кожний учасник отримав книжки - найкращий подарунок для «думаючої» молоді.

Ще одним подарунком у цей день стала зустріч із Оксаною Забужко – українською письменницею, поетесою, есеїсткою, публічною інтелектуалкою. Яка спробувала розтлумачити дітям, що ж це за період в ХХ ст. «шістдесяництво».

Наприкінці фестивалю діти отримали сертифікати учасників і взяли участь у рефлексії, яка є традиційним етапом завершення кожного дня.

 



Имя:
Ваш комментарий:

Флавио007
19 жовтня 2019 г. (20:09)

Значит, сопротивление власти - это хорошо? Угу. Буду знать.


Схожі новини: