Зла сатира з коментарями: у Запоріжжі відкрилась виставка плакатів про велику війну

Просмотров: 187
15 квітня 2024 22:00

Біля Туристичного інформаційного центру та на проспекті Маяковського можна побачити 30 плакатів ужгородського художника Марселя Ониська про події та персоналії, які мають відношення до повномасштабної війни.

Центральним персонажем багатьох є Жека - персонаж, який пережив розпад срср і став очевидцем становлення України.

Виставка — вже двадцять друга в рамках проєкту “Плакати воєнного часу”, започаткованого навесні 2022 року департаментом культури і туризму Запорізької міської ради спільно з BIRUCHIY contemporary art project.

- Марсель Онисько до 24 лютого 2022 року навіть не задумувався про те, що він може (і хоче) створювати антивоєнні плакати, роботи із злою сатирою, - розповідає директор ТІЦ Олексій Каніщев. - Але з початком повномасштабного вторгнення він почав це робити. Не розуміючи, чи буде це якось допомагати країні, наближати перемогу...

Але з перших виставок у Європі, де його плакати брали участь, митець зрозумів, що вони користуються попитом, що їх можна продавати. І з цих продаж художник донатить на ЗСУ.

Я вважаю, що культурний фронт, коли ти можеш реалізувати себе, презентувати світові свої роботи про події в нашій країні та ще й робити матеріальний внесок у наближення перемоги — дуже важливий!

Олексій Каніщев зазначив, що такого формату плакатів у Запоріжжі ще не було.

- Це зла воєнна сатира, мені здається, це дуже зрозуміло. Особисто мені дуже подобається робота “ППО”. Ці роботи мали попит, навіть використовувались на антивоєнних мітингах, - розповідав директор Туристичного інформаційного центру журналістам. - На збірних виставках у Європі та по Україні ці роботи вже показувались. Але Запоріжжя їх ще не бачило. Персональних виставок саме з плакатами у цього художника взагалі не було, це напевно, перша. Це і перша вулична персональна виставка Онисько такого формату.

Родзинка виставки, на мій погляд — коментарі. Це дуже круто! Ти можеш розуміти, хто зображений, герб якої недодержави намалював автор, але коли ти читаєш цей коментар, цей підпис, то стає більш цікаво, - підкреслив Олексій.

Вулична виставка плакатів Марселя Ониська працюватиме до 29 травня.

Попередню виставку плакатів  в рамках цього проєкту ТІЦ відкрив на початку березня 2021 року. Запоріжці і гості міста могли бачити понад 20 робіт графічного дизайнера та ілюстратора з Києва Стаса Колотова.

Користуючись нагодою, Олексій Каніщев запросив запоріжців і гостей міста на виставку “Фотоклуб “Запоріжжя”. 60 років”, яка в просторі Туристичного інформаційного центру відкриється  в суботу, 20 квітня, о 14:00 .

На виставці можна буде побачити найвідоміші роботи запорізьких митців - членів фотоклубу та Національної спілки фотохудожників України. Серед них: Олег Бурбовський, Валерій Кошеленко, Євгеній Ком, Володимир Філонов, Володимир Федоров, Тетяна Аверіна, Катя Клочко, Дмитро Смольєнко, Олексій Красовський, Ігор Лавров, Сергій Лавров та інші відомі митці.

Фото автора, карусель з інформацією - департамент культури і туризму ЗМР




Похожие новости: