Ботокс. Які тривалі наслідки мають "уколи краси"

Переглядів: 170

22 травня 2024 13:12

Ботокс. Які тривалі наслідки мають уколи краси фото

"Уколи краси" – одні з найпопулярніших косметичних процедур для розгладження зморшок й омолодження шкіри. Однак, чи безпечні вони у довгостроковій дії?

Ін'єкції ботоксу - це великий бізнес. За оцінками, щорічно проводять близько 3 млн ін'єкцій.

В основі препарату лежить нейротоксин, який виробляє збудник ботулізму бактерія Clostridium botulinum.

Під час ін'єкцій ботулотоксин потрапляє безпосередньо в обраний м'яз і впливає на його нервові клітини. Він блокує передачу імпульсів від мозку до м'язових тканин, що тимчасово послаблює їхнє скорочення. В результаті мімічні зморшки розгладжуються, а обличчя виглядає молодшим на кілька років.

Ефект зберігається 4-6 місяців.

Ботокс вважають безпечним, ефективним й майже позбавленим серйозних побічних ефектів.

Однак, чи виправдана ця репутація?

З'ясувалось, що тривале вживання цього препарату може мати довгострокові наслідки.

Більшість зареєстрованих побічних ефектів - незначні й швидкоплинні. Це, зокрема, біль, набряк або легкі синці у місці ін'єкції, а також головний біль і симптоми грипу протягом перших 24 годин. Іноді може з'явитися тимчасова слабкість і в’ялість обличчя.

Однак іноді спостерігають й серйозніші реакції.

У квітні 2024 року Центри з контролю та профілактики захворювань США повідомили про "негативні реакції" на підроблений або неправильно використаний ботокс у 22 жінок від 25 до 59 років.

Більшість з них мали такі негативні симптоми: нечіткість або двоїння в очах, утруднення ковтання й дихання, невиразне мовлення, втома й слабкість.

11 постраждалих ушпиталили. Шістьох жінок лікували від ботулізму - небезпечного й рідкісного захворювання, що вражає нервову систему, може призвести до паралічу м'язів і навіть смерті.

Це викликало побоювання, що ботулотоксин може виходити за межі місця ін'єкції.

Виявилось, що усі 22 жінки отримали неліцензований ботокс від непідготовлених чи некваліфікованих фахівців у місцях, які не є медичними закладами.

Тим часом у 2023 році зафіксували спалах отруєння ботулінічним токсином (67 випадків) серед людей, які проходили медичну процедуру для схуднення у приватній клініці в Ізмірі, Туреччина.

Постає питання: наскільки поширені такі побічні ефекти?

"Якщо ботулінічний токсин - якісний, він не викличе активної побічної дії, навіть якщо трохи виходить за межі місця ін'єкції", — пояснює Аш Мосахебі, професор пластичної хірургії в Університетському коледжі Лондона.

"Пацієнт зазвичай отримує малу дозу токсину, яка не може викликати ботулізм. Однак проблема в тому, що в обігу є чимало підробок. Вони погано виготовлені й погано контролюються".

Підробка - це, звісно, погано, але наскільки безпечним є сам ботулінічний токсин?

Дослідження 2020 року виявили, що серйозні побічні ефекти від косметичних ін'єкцій ботоксу, про які повідомляли регулятори в США, трапляються рідко.

Наприклад, з 2002-го по 2003 рік у США зафіксували лише 36 серйозних випадків, більшість з яких стосувалися труднощів при ковтанні.

Виявилось, що ризик серйозної побічної дії був у 33 рази вищим при терапевтичному застосуванні ботоксу, ніж при косметичному (ботулінотерапію іноді призначають для лікування мігрені, спазмів шиї, пітливості, гіперактивного сечового міхура, косоокості та інших захворювань).

Однак, можливо, про побічні реакції просто не повідомляли. Дослідження, проведене професором Мосахебі та його колегами у 2023 році, показало, що 69% респондентів мали тривалі побічні ефекти: біль, тривожність та мігрень.

Неякісні процедури мали також серйозні психологічні й емоційні наслідки.

"Приміром, неправильно розрахована косметологом доза ботулотоксину може спровокувати провисання повік, яке триває до шести місяців", — пояснює Мосахебі.

Тривала дія

Про довгострокові ускладнення, пов'язані з ін'єкціями ботоксу, відомо дуже мало, оскільки більшість клінічних випробувань тривали в середньому пів року.

Однак деякі дослідження показали, що довготривала косметична ботулінотерапія зменшує природну рухливість обличчя.

Дослідження 2022 виявили, що у людей, які регулярно отримували ін'єкції ботоксу, змінювався склад м'язів, їхня рухливість та зовнішній вигляд.

"Якщо ви багато років не тренуєте прес, він не буде відновлюватись", - пояснює Мосахебі.

"М'язи обличчя нічим не відрізняються від інших м'язових груп. Якщо м'яз, який викликає зморшки на вашому обличчі, паралізувати ботоксом, то через деякий час він атрофується, і у вас буде ослаблена міміка".

У 2015 році вчені під керівництвом Фредеріка Меньє з університету Квінсленду в Австралії з'ясували, що ботокс, який використовують в косметології для усунення зморшок, здатен проникати у центральну нервову систему.

"Ми вперше змогли роздивитись окремі молекули ботулотоксину у нервових волокнах. Враховуючи високу активність ботоксу, це відкриття стурбувало нас", - розповіли автори дослідження.

Однак дози ботулотоксину, використані в дослідженні, були значно вищі, ніж ті, що застосовують в косметології, додає Меньє.

"Тому жодних побічних ефектів, пов'язаних з потраплянням препарату до центральної нервової системи, зафіксовано не було".

Втім є докази, що тривале застосування ботоксу впливає на здатність розпізнавати емоції.

Група вчених з Каліфорнійського університету провела дослідження, у якому 10 жінкам показували фото щасливих, сумних і "нейтральних" людей. Потім вводили ботокс і ​​демонстрували фото вдруге, спостерігаючи за реакціями мозку за допомогою магнітно-резонансної томографії до і після ін'єкцій.

Дослідники виявили, що активність мигдалеподібного тіла - мозкового центру, який відповідає за емоційну обробку, змінилася під час перегляду фото після ботоксу.

Вони також зафіксували зміни у веретеноподібній звивині, частині мозку, що допомагає розпізнавати обличчя й об'єкти.

Причина, за словами дослідників, у тому, як наш мозок розпізнає емоції інших людей. Наприклад, коли ми бачимо вираз щастя чи смутку, ми неусвідомлено копіюємо його. Це допомагає нам зрозуміти й інтерпретувати почуття інших людей.

Але оскільки ботокс паралізує м'язи обличчя, ми більше не можемо імітувати вираз обличчя інших, що потенційно робить нас менш чуйними.

Втім у деяких випадках це може мати й позитивний ефект, оскільки нездатність морщитись допомагає пацієнтам, які страждають на депресію, кажуть вчені.

Тож як мінімізувати ризики, пов'язані з "уколами краси"?

Виробник ботоксу Allergan Aesthetics закликає звертатись лише до ліцензованих медичних фахівців - в ідеалі до медичних закладів.

"Нашим пріоритетом є здоров'я й безпека пацієнтів, і всі повідомлення про контрафактну продукцію ретельно розслідуються спільно з правоохоронними та регуляційними органами", - розповів ВВС представник компанії.

Він додав, що виробник дотримується суворих правил і норм щодо виготовлення ботоксу, захищаючи його від підробок.

Професор пластичної хірургії Аш Мосахебі провів аналіз британської індустрії косметичних ін'єкцій і виявив, що 68% косметологів, які вводять ботокс, не є лікарями.

Втім при правильному використанні є всі підстави вважати ботокс безпечним препаратом, зауважує науковець.

З ним погоджується Фредерік Меньє з університету Квінсленду.

"Ботокс дійсно широко використовується. Були побічні ефекти, але їх треба розглядати в контексті мільйонів пацієнтів, які почали застосовувати його з 1980-90-х років".




Схожі новини: